Riktig dose? Med levende pasienter bør matten dobbeltsjekkes.

Seks av ti stryker i medikamentregning

I arbeidslivet kan kunnskapen være forskjellen mellom liv og død.

Publisert Sist oppdatert

På sykepleierutdanningene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) stryker til sammen 57,8 prosent av studentene i medikamentutregning, en økning på to prosent fra i fjor.

Feil beregning av medisiner kan ha store konsekvenser for pasienter: En kommafeil kan bety tidobbel dose – med potensielt fatale følger.

– Slurvefeil nok til stryk

Eksamen har form av en matteprøve der spørsmålene er formulert som realistiske pasientsituasjoner.

– Matematikken er på ungdomsskolenivå, sier Dag Karterud, leder ved Institutt for sykepleie på HiOA.

Karterud påpeker at den høye strykprosenten kanskje først og fremst skyldes svake mattekunnskaper.

– Mange har ikke så stor selvtillit i matte, og valgte det kanskje bort på videregående, sier han.

Instituttlederen understreker samtidig at prøven krever hundre prosent korrekte svar, og at en liten slurvefeil er nok til å stryke.

– Har god kompetanse

Karterud mener det ikke er grunn til bekymring, og ser liten eller ingen sammenheng mellom pasientenes sikkerhet og den høye strykprosenten ved HiOA.

– Alle våre studenter har bestått en null-feil-prøve, og skal ha kompetansen som trengs når de går ut i praksis, sier Karterud.

Han understreker at medikamentregning er det emnet instituttet har som er best kvalitetssikret.

Karterud mener riktig medisinering må sikres ute i praksis, med gode rutiner og samarbeid, både mellom sykepleierne selv, og ikke minst med legene, som har det overordnede ansvaret for medisineringen.

Tre forsøk

HiOA har senket antall mulige forsøk til tre, for å sørge for at studentene tar prøven på alvor. Etter tre å ha strøket på tre forsøk må de utsette studieløpet med ett år.

Men flere studenter går til andre institusjoner for å ta samme prøve når de har brukt opp forsøkene sine. Altså kan de gjennomføre en lang rekke eksamener uten å forsinke studiene.

Karterud kjenner til at dette forekommer ved HiOA, men har ikke tall og ønsker ikke spekulere på hvor mange det gjelder. At enkelte studenter ved HiOA bruker opp mot ti forsøk på å bestå eksamenen synes han likevel er for mye.

– Ti forsøk er drastisk. Da er de såpass dårlige i matte at de kanskje ikke bør bli sykepleiere, sier Karterud.

Bedre i Bergen

Sykepleierstudenter i Oslo er helt i topp på landsbasis når det kommer til strykprosent på denne typen prøve.

Karterud sier at HiOAs jumboposisjon på strykstatistikken er noe de jobber med. Han trekker fram at studiet har lavere inntakskrav enn på eksempelvis Høgskolen i Bergen (HiB) – der strykprosenten på medikamentutregningsprøven bare er 32,5.

For å komme inn på HiB i år måtte man ha 46,8 i snitt på et ordinært vitnemål, mens kravet på HiOAs to sykepleierstudier var henholdsvis 39,2 og 39,5.

– Uflaks og nerver

Universitas møter en gruppe sykepleierstudenter på tredje året i kantinen på høgskolen. De har alle tatt prøven og er glad for å ha det overstått.

Bedre forberedelser: Carina Storebø mener den høye strykprosenten kan skyldes for få prøver og lite undervisning gjennom semesteret.

Carina Storebø er blant dem som kan bekrefte mattenivået.

– Dette er matematikk mange som er yngre enn studentene behersker. Jeg tror den høye strykprosenten både skyldes manglende kunnskaper og nerver for en viktig eksamen, sier Storebø, som er blant dem som sto på første forsøk.

Hun etterlyser mer undervisning og flere prøver gjennom semesteret, ettersom problemstillingene kan være vanskelig å forstå når de tar prøven første semester. Også Fekerte Kedebe mener at prøven kommer for tidlig i utdanningen.

– Studentene rekker ikke å få erfaring med de forskjellige måleenhetene og regnemåtene som brukes når man beregner medisiner, sier Kedebe.

Benedicte Sjølander tror ikke det bare er manglende mattekunnskaper som er problemet:

– Folk kan ofte selve regningen, men problemstillingene kan være veldig forvirrende. I tillegg er denne prøven veldig hauset opp. Det er en skummel eksamen, og folk får rett og slett nerver.

Powered by Labrador CMS