POSITIV: Professor Stig Frøland, som blant annet forsker på AIDS, er stor tilhenger av frihet i forskning.

Får forskerfrihet

Fra nå skal forskerne ved UiO selv stå fritt til å velge mellom å publisere eller patentere forskerfunn.

Publisert Sist oppdatert

Det ble klart på universitetsstyremøtet forrige uke. – Da vi så i sakspapirene at det ble anbefalt å innvilge publiseringsfrihet, jublet vi, sier en glad Kristian Mollestad, som er tillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo (UiO).

Mollestad vedgår at han var bekymret før sakspapirene havnet på skrivebordet. Tidligere har forskere som har funnet banebrytende oppfinnelser måttet innhente patentvurdering fra Birkeland Innovasjon, et UiO-eid innovasjonsselskap, før publisering for omverden. Dette fordi noe som allerede er publisert, og dermed er allment kjent, ikke senere kan få patent. Patent kan gi store inntjeningsmuligheter for UiO og Birkeland Innovasjon – patenteres et forskningsresultat fra en UiO-forsker, deles inntektene likt mellom forskeren selv, forskerens fagmiljø og Birkeland Innovasjon.

Men fra og med nå er det altså opp til forskeren selv å bestemme hvorvidt oppfinnelsen er såpass viktig at man uansett bør legge patentretten på hylla.

– Dette betyr at hvis en forsker for eksempel skulle knekke AIDS-koden, så vil ikke Universitetet kunne ta patent på denne kunnskapen, sier Mollestad, som mener det hele er et prinsipp om forskningens frihet.

– Jeg er stor tilhenger av alle mulige former for frihet i forskning, i forhold til både industri, fagfelt og publiseringer. Man må ikke hindre publiseringer av kommersielle eller økonomiske hensyn, og jeg er meget glad for at Universitetet er enig i dette, sier medisinprofessor Stig Frøland, som leder en tematisk forskergruppe som blant annet arbeider med AIDS.

Ingen bekymring

– Det var ikke mye diskusjon rundt dette i universitetsstyret, forteller UiO-rektor Geir Ellingsrud, som støtter opp under forskningsfrihetsprinsippet til Mollestad.

– Men frykter du ikke at dette økonomisk kan skade UiO, dersom noen publiserer i stedet for å ta patent?

– Nei, jeg har ingen bekymring på det området, fordi jeg tror de som har ideer med kommersielle muligheter er interesserte i få det patentert, sier Ellingsrud, som påpeker at forskeren i samme slengen får hjelp til patenteringsprosessen.

Heller ikke Birkeland Innovasjon uttrykker bekymring.

– Vi vet jo hvor viktig det er å få lov å publisere, så vi har så langt ikke lagt noen hinder for dette, sier Birkeland Innovasjons administrerende direktør Frank Larsen, som samtidig understreker at et patent ikke er det samme som hemmeligholding – bare en forsinkelse av en eventuell publiseringsprosess.

Powered by Labrador CMS