PCB: Denne lysstoffarmaturen på Pilestredet studenthus inneholder en av verdens farligste miljøgifter

Helsefarlige SiO-boliger

Publisert Sist oppdatert

# Lysarmaturer med miljøgiften PCB

# Støynivå over tillatt grense

I januar 2005 ble lysarmaturer med miljøgiften PCB forbudt i Norge, men i Pilestredet studenthus, Bjerke og Kringsjå studentby som til sammen huser 2841 hybelenheter, henger det fortsatt PCB-armaturer i taket. Etter det Universitas erfarer, er det slike lysarmaturer i samtlige av Pilestredets korridorer og hybler. Både Pilestredet, Bjerke og Kringsjå tilhører Studentskipnaden i Oslo (SiO).

Evakuering

– Kravet var at alle PCB-armaturen skulle være skiftet ut innen utgangen av 2004, men det ble senere laget en revidert forskrift som sier at man kan få utsettelse dersom man har en har plan for utfasing, sier overingeniør i miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Jens Hertzberg.

– PCB er en av verdens farligste miljøgifter. Huseieren er ute å kjøre hvis det ikke finnes noe plan for utskifting, sier energipolitisk talsmann i Tekniske Entrepenørers Landsforening, Erik Pilgaard.

Ifølge overingeniør i Statens forurensingstilsyn, Monica Lahpi, kan manglende utskifting i ytterste konsekvens føre til at huseier blir anmeldt.

– Hvis man ikke har søkt om utsettelse, må man kunne vise til dokumentasjon på at man har kartlagt problemet, samt en tidsplan og budsjett for utskifting av armaturene, sier Lahpi, som ikke har mottatt noen søknad om utsettelse fra SiO. Dersom det skulle begynne å lekke PCB-holdig olje, kan det ifølge Nasjonal handlingsplan for utskifting av PCB-holdige lysarmaturer, være snakk om å evakuere.

– Psykisk skadelig støy

I tillegg til at armaturene inneholder PCB, plages beboerne i første etasje i Pilestredet av støy fra en transformator i kjelleren som tilhører Hafslund Energi. I følge målinger gjort av bydelens helsevernskonsulent, Claus Fischer, er støyen fra denne omtrent dobbelt så høyt som det som er tillatt.

– Det er en irriterende lyd, og mer psykisk skadelig en fysisk, sier Fischer, som legger til at saken i verste fall kan ende i retten.

Bydelen avventer, ifølge Fischer, avgjørelsen i en annen Hafslund-transformatorkonflikt, før de eventuelt anmelder transformatoren i Pilestredet. Han er ikke sikker på om det er boligeieren eller strømselskapet som har juridisk ansvar for støyet.

– Såfremt lyden kommer fra Hafslunds transformator, er det Hafslunds ansvar å ta den kostnaden, sier divisjonsdirektør for boligdivisjonen i SiO, Tom Olstad, som avventer bekreftelse eller avkreftelse på hva som er støykilden.

Han mener det vil bli svært kostbart å isolere støyen.

Informasjonssjef i Hafslund Nett og Sikkerhet, Morten Schau, er klar til å utbedre forholdene dersom deres transformator er støysynderen.

– Har plan

Ifølge Olstad i SiO har man planlagt utfasing av lysarmaturer en god stund, og påbegynt arbeidet i Kringså og Bjerke studentby. Olstad ønsker ikke å fremvise en konkret kopi av planen, men hevder hovedpoenget er å skifte ut de resterende armaturene innen departementets utsatte frist 1. januar 2008.

Ragnhild-Olin Amdam bor i første etasje i Pilestredet studenthus. Her har hun det hyggelig, men reagerer kraftig på at hun ikke har blitt informert om feilene i huset.

– Det er skummelt, sier Amdam, som påpeker at huseier har et ansvar om å informere om slike forhold før folk flytter inn.

I tillegg til å bo med PCB-armaturer, bor hun rett over transformatoren som i foruten bråket får PC-skjermen hennes til å flimre. Amdam har flere ganger vært i kontakt med SiO angående problemene, men har fått dårlig respons. Fra Hafslund har hun imidlertid møtt stor hjelpsomhet.

– Jeg lurer på hvordan en transformator ser ut, jeg vet hvordan den høres ut, sier Amdam og beskriver duringen som en vaskemaskinlyd.

Hun har mistet troen på at SiO kommer til å utbedre forholdene, men håper for sin egen og naboenes helses skyld at forholdene utbedres.

Pilestredet studenthus var ifølge SiO planlagt oppusset i 2005, men ble forskjøvet til fordel for Kringsjå studentby som har flere beboere. Studenthuset har ikke vært totalrehabilitert siden det ble bygget i 1979, men har vært utsatt for forefallende vedlikehold (red.anm).

PCB

# En av verdens farligste miljøgifter

# PCB lagres i kroppen og kan blant annet skade forplantningsevnen, føre til kreft, og overføres til barn via mor.

# En lysarmatur-kondensator kan inneholde 70 gram PCB

# 70 gram PCB kan ødelegge 30 milliarder liter vann og gjøre 1,4 tonn jord til farlig avfall

Powered by Labrador CMS