
Hester omkom i dyreforsøk
To av seks hester har måttet avlives som resultat av dyreforsøk ved Veterinærhøgskolen. Dyrevernorganisasjonene raser mot forsøkene som utføres for første gang i Norge.
For et par uker siden måtte en ellers helt frisk hest avlives etter å ha fått operert inn utlagt tarm ved Veterinærhøgskolen. Det samme skjedde da forskningsprosjektet ble startet for halvannet år siden. Totalt har to av seks helt friske hester måttet bøte med livet i forskningsprosjektet som først og fremst har interesse for kraftfôrprodusentene.
– To av seks er en alt for høy andel. Vi er absolutt i grenseland av hva vi kan tillate, sier professor i kirurgi Nils Ivar Dolvik ved seksjon for hestesjukdommer på Veterinærhøgskolen.
Han har utført operasjonene, sammen med Landbrukshøgskolens rektor Knut Hove.
– Den første var en teknisk feil. De neste gikk fire gikk fint, og de har levd siden januar 2001. Men så skulle vi prøve en ny nå nylig. Etter operasjonen fikk hesten så mye smerter at den måtte avlives, sier Dolvik.
Universitas har blitt kontaktet av studenter ved Veterinærhøgskolen som har observert inngrepet og reagert på det som skjedde.
– Studentene ble ganske oppkavet over dette her, og det skjønner jeg. Det er både viktig og riktig at våre studenter reagerer på dyr i smerter, sier Dolvik.
– Kan vi vente oss flere slike operasjoner?
– Nå får vi se hva obduksjonsrapporten viser og gå i tenkeboksen. Det blir uansett ikke noe flere operasjoner før jul, sier Dolvik.
Hester med utlagt tarm
De fire tidligere opererte hestene holder til på forsøksgården ved Landbrukshøgskolen i Ås. De opereres ved Veterinærhøgskolen fordi det er her man har det beste utstyret. Når Universitas er på besøk, er hestene ute og trimmer i en karusell-lignende innretning. De har bleier på slik at møkka kan samles opp og analyseres. Selve fistelen, som ser ut som en liten gummipropp, sitter i siden på hesten. Gjennom den kan man gå inn og ta prøver av tarminnholdet.
– Vi vurderer at dette er forsvarlig. Hver gang du opererer tar du en sjanse. Det hender at folk dør etter rutinemessige blindtarmoperasjoner også, sier Dag Austbø, førsteamanuensis ved Institutt for husdyr og ernæring ved Norges landbrukshøgskole i Ås.
Han er sammen med rektor Knut Hove ansvarlig for prosjektet, som er finansiert av Forskningsrådet.
– De som går litt nærmere inn på dette, reagerer ikke. Hestene mosjoneres hver dag, og i sommer var de ute på beite, sier Austbø.
– Hvem er det som er interessert i disse forskningsresultatene?
– Det er jo særlig fôrindustrien og de som driver hestesport. De vil finne frem til det beste fôret for å få best mulig hester, sier Austbø.
Det er første gang denne type forsøk utføres i Norge, men de har blitt utført en rekke ganger i utlandet.
– Stemmer det at utlendinger har vært innom for å se på forsøkene, fordi de ikke er tillatt i mange land?
– Nei, det vet jeg ikke. Jeg vet ikke om noe land der dette ikke er tillatt, sier Austbø.
– Er dere redde for å miste tillatelsen nå som to av seks dyr er døde?
– Nå må vi først få resultatene av obduksjonsrapporten. Så får vi ta et møte for å evaluere hva som gikk galt i dette tilfellet.
– Helt forkastelig
– Dette gjør meg sint. Jeg var ikke klar over at denne type forsøk foregikk hos oss, og jeg synes det er helt forkastelig, sier veterinærhøgskolestudent Siri Martinsen. Hun er også leder i NOAH – foreningen for dyrs rettigheter.
– Det er et tankekors at for å lære å helbrede dyr må man ta livet av dem, sier Martinsen.
Hun får støtte av Siri Relling i Dyrebeskyttelsen.
– Dette høres ut som et forskningsprosjekt som ikke kan sies å være vellykket. Vi stiller oss svært kritiske til dette, sier Relling.
Vil granske saken
Forsøksdyrutvalget har ansvar for å gi tillatelser til dyreforsøk i Norge. De bekrefter at Austbø og Hove har fått tillatelse til å drive fisteloperasjon på hester. Men de er interessert i å kikke nærmere på saken etter det siste hestedødsfallet.
– Vi har stoppet forsøk før, når resultatene ikke har blitt som planlagt. Og vi er veldig interessert i å få tips om denne type ting, sier sekretær i Forsøksdyrutvalget Espen Engh.
Han opplyser på generelt grunnlag at forsøk med dyr som ikke er godkjent og forsvarlig utført kan komme inn under strafferammene i dyrevernloven.
Kirurg Nils Ivar Dolvik