Blindern, Oslo: Lan Marie Berg og Sirin Stav fra MDG holder aksjon hvor de reklamerer for deres kampanje.

Vil gi studenter barnepris

MDG vil gjøre det billigere å reise kollektivt for studenter, og foreslår barnepris. Høyre stiller spørsmål ved troverdigheten deres.

Publisert Sist oppdatert

Med valgdagen kun noen få uker unna, er valgkampen nå for alvor i gang. Universitas møter MDGs miljøbyråd i Oslo Sirin Stav og stortingsrepresentant Lan Marie Berg på Blindern. De har tatt turen for å treffe potensielle studentvelgere. Og med seg til universitetet har de et ferskt valgløfte.

– Det vi ønsker å gjøre etter valget er å innføre studentrabatt også på enkeltbilletter, sier Stav.

I dag gis studenter kun rabattert pris på månedskort. De som kjøper enkeltbillett er derfor nødt til å betale vanlig voksenpris. Dette ønsker MDG å gjøre noe med. Hvis de får det som de vil, blir enkeltbilletten for en student tilsvarende prisen for en barnebillett. Prisen på en enkeltbillett for barn er 16 kroner.

Fra Høyre høster de kritikk, som kaller forslaget «skamløst».

Billigere og nasjonalt månedskort

I tillegg til billigere enkeltbilletter ønsker MDG også å redusere prisen på månedskort. Den 21. august startet en kampanje hvor prisen på månedskort kuttes med 40 prosent. Det resulterer i en pris på 299 kroner for studenter og 499 kroner for voksne. Kampanjen varer i første omgang kun frem til 15. september, men om MDG får viljen sin, kan prisene bli permanente.

– Det er det vi går til valg på, understreker Stav.

Universitas har tidligere skrevet om at MDG ønsker å innføre et nasjonalt månedskort, noe som vil innebære at du kan reise hvor du vil i landet på samme billett. Stortingsrepresentant Berg gjentar at dette er noe de fortsatt jobber for på nasjonalt nivå.

Uenige: Sirin Stav (MDG) og Mathilde Tybring Gjedde (Høyre).

Uklar finansiering

Det er imidlertid ikke klart hvordan finansieringen av valgløftet skal realiseres over tid.

– Det er ulike måter vi kan finansiere billettpriskutt på. Man kan bruke noe bompenger, bykassefinansiering og midler fra staten. Helt konkret hvordan det skal finansieres, må vi komme tilbake til, svarer Stav.

– Har dere gjort noen anslag på hvor mye det kommer til å koste?

– Det vil anslagsvis koste rundt 15 millioner i Oslo og 9 millioner i Akershus, men det må vi selvfølgelig bli enige om.

Billigere kollektivtransport er et av våre viktigste valgløfter.

Sirin Stav, førstekandidat for MDG i Oslo

Ruter AS eies av både Oslo kommune (60 prosent) og Viken fylkeskommune (40 prosent). For å kunne endre billettprisene er MDG dermed avhengig av å få gjennomslag både i Oslo og i Viken.

Ikke bare valgflesk?

MDG har sittet i byråd siden 2015. Samtidig nærmer høstens fylkes- og kommunevalg seg med stormskritt.

– Hvorfor kommer dette forslaget først nå?

– Vi gikk til valg på billigere kollektivtrafikk i 2019. Siden den gang har vi hatt to år med pandemi hvor vi måtte fraråde folk å reise kollektivt. Etter det var det viktigste å opprettholde tilbudet, samt å vinne reisende tilbake, svarer miljøbyråden.

Partiet påpeker også at ting har skjedd siden forrige gang de gikk til valg på å forbedre kollektivtilbudet. Blant annet har de innført rabattsystemet Reis - en billettløsning som gir deg mer rabatt på enkeltbilletter desto oftere du reiser. I tillegg har de kuttet prisen på månedskort for barn og unge under 20 år.

– Jeg vil si at vi har levert på billigere kollektivtransport, sier Stav og legger til:

– Men det er forhandlinger og oppslutningen som avgjør hvor mye gjennomslag vi får.

Ap tenker annerledes

For å få gjennomslag for forslaget om billigere enkeltbilletter for studenter, er MDG avhengig av støtte fra andre partier. De siste åtte årene har partiet samarbeidet med Sosialistisk venstreparti (SV) og Arbeiderpartiet (Ap) i byrådet. Nylig sa Sirin Stav til Dagbladet at «...plan A, B og C er å fortsette dette samarbeidet».

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre Andreas Halse vil derimot ikke garantere at de støtter forslaget.

– Vi har ikke diskutert akkurat dette forslaget internt ennå, sier han til Universitas.

På et overordnet nivå sier han likevel at det viktigste for partiet er å bygge ut kollektivtilbudet, ikke å redusere billettprisene. Partiet vil derfor ikke love billigere månedskort.

– Vi går ikke til valg på det, sier Halse.

Venstre ikke avvisende

På motsatt side av det politiske sentrum har borgerlige Venstre tidligere uttalt at de gjerne kan sitte i byråd med MDG.

Til Universitas forteller bystyrerepresentant for Venstre Marit Vea at de heller ikke er avvisende til MDGs forslag om studentpris på enkeltbilletter.

– Dette er ikke noe vi har programfestet, men det er likevel noe vi kan være åpne for. 

Samtidig forteller hun at det å redusere prisen på månedskort er partiets viktigste tiltak.

– Vi går til valg på månedskort til 499,- for voksne, med halv pris for studenter. Barn skal reise gratis, sier Vea.

– Skamløst

Kritisk: Høyre-politiker Mathilde Tybring Gjedde går hardt ut mot MDG.

Stortingsrepresentant for Høyre Mathilde Tybring-Gjedde har gått hardt ut på Instagram og kritisert MDGs kampanje for billigere månedskort. Heller ikke forslaget om studentpris på enkeltbillett faller i god jord hos Tybring-Gjedde.

– MDG har null troverdighet. De lovet kutt i kollektivprisene i 2019, men har endt med å stemme mot forslag fra Høyre og Venstre om priskutt siden.

Hun sier at MDG de fire siste årene har stemt mot en reduksjon i månedskortpris seks ganger, senest ved Høyres forslag til alternativt budsjett.

– Selv vil de nok påpeke at enkeltbilletter har blitt billigere, men om valgkampløftet om billigere kollektivtrafikk kun handlet om enkeltbilletter må det ha vært skrevet med usynlig blekk, sier Tybring-Gjedde.

Miljøbyråd Stav merker påstandene til Tybinrg-Gjedde som vås.

– De vet jo godt at Høyre i Viken har stilt ultimatum om økte kollektivpriser i forhandlingene om Oslopakke 3. Det hjelper derfor ingenting at Oslo Høyre foreslår dette i sitt budsjettforslag. Et priskutt i Ruter kan bare skje når Oslo og Viken er enige.

Oslopakke 3 er en overordnet plan for finansiering av infrastrukturtiltak og kollektivtrafikk i Oslo og Akershus. Også kampanjen med billigere månedskort fra 21. august til 15. september omtaler Tybring-Gjedde i harde ordelag.

– Det er så skamløst at jeg nesten skulle ønske jeg kom på det selv, sier hun og legger til:

– Samtidig tror jeg dette er valgflesk folk gjennomskuer når prøvekampanjen er over rett etter valget.

Det er nesten så skamløst at jeg skulle ønske jeg kom på det selv.

Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre

Tybring-Gjedde sier at Høyre ønsker å kutte prisen på månedskort med 200 kr. 

Og ettersom prisen på studentkort blir automatisk justert ut fra den ordinære prisen, vil dette bety billigere månedskort også for studenter, legger hun til.

Powered by Labrador CMS