Spent: NSO-leder Oline Sæther er spent på hvordan det politiske landskapet for studentene vil endre seg fremover.

Reaksjoner fra studentdemokratiet etter valget

Mandagens valgthriller endte med solid borgerlig flertall i hovedstaden. – Vi skal minne dem på hva de har lovet, sier Norges fremste studentpolitiker Oline Sæther.

Publisert Sist oppdatert

Etter åtte år i Rådhuset må det rødgrønne byrådet takke for seg. Tirsdag våknet Oslo til borgerlig valgskred – Høyre bykset frem med hele 7,2 prosentpoeng siden 2018, og kapret hver tredje velger i hovedstaden. Venstre og Frp er steget med 3,3 og 0,8 prosent, til henholdsvis 9,1 og 6 prosent. Med det har høyresida et fjellstøtt politisk flertall for de neste fire årene.

Oline Sæther, leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), det øverste politiske organet for studentene i Norge, er spent på hvordan det politiske landskapet for studentene vil endre seg fremover. Det viktigste med nytt byråd, forteller hun, er at politikerne holdes i ørene så de leverer på valgløftene sine. 

– Høyre har lovet 10.000 studentboliger, at kommunen skal prioritere studentboliger når vi bygger, og at de vil ha mer effektiv behandling av byggesaker. Dette er jo ting vi kanskje har hørt før. Da får vi håpe de gjør ord om til handling og setter spaden i jorda. 

Samtidig nevner hun studenthelse, frivillighet og velferd som politikkområder studentpolitikerne vil imøtegå det nye byrådet på. 

Gladlaks: Det skortet ikke på godt humør hos leder i Velferdstinget Karl Magnus Nyeng under mandagens valgvake på Chateau Neuf.

Vil ha studentråd

På spørsmål om hvorvidt et blått maktskifte påvirker NSOs muligheter for gjennomslag, forteller Sæther at det viktigste er å etablere god dialog med det påtroppende byrådet. 

Hun ønsker blant annet at alle byer skal ha et eget studentråd som sikrer kontinuerlig dialog mellom byrådsrepresentantene og lederne for studentenes politiske institusjoner.

Sæther forklarer at Oslo har hatt ulike former for studentråd basert på hvem som har hatt makta, og at de er opptatt av at også de borgerlige må prioritere gode møteplasser for løpende oppfølging av studentpolitikken.

– Er dere optimistiske fremover?

– Vi må være optimistiske, ja. Så er vi selvfølgelig klare for å minne dem på hva de har lovet.

Savner høyere deltagelse

Elisabeth Hoksmo Olsen er leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, som er det største politiske lokallaget under NSO. På spørsmål om hun har noen umiddelbare tanker etter den blå valgseieren, svarer hun at hun skulle ønske valgdeltakelsen var høyere.

Flertall: Høyre var svært populære i årets kommunevalg.

– Vi skulle gjerne sett at flere i befolkningen stemte generelt, men spesielt at studenter deltar i høyere grad. Vi vet at velgere i alderen 20–24 er de aller dårligste til å bruke stemmeretten sin.

– Tror du dette har påvirket resultatet?

– At vi er dårligere til å stemme fører jo til at studentene ikke er like mye med å bestemme som resten av befolkningen. Da er det også viktig at vi kjemper opp mot politikerne for at de skal prioritere studentsaker og holde løftene sine etter valget.

Hun nevner i likhet med Sæther Høyres vidløftige planer om 10.000 studentboliger som noe hun er spent på. I tillegg vil hun beskue klimapolitikken og bevilgningene til studentvelferd med argusøyne. Hun forteller at hun er optimistisk med tanke på det politiske arbeidet fremover.

– Vi ser frem til samarbeidet med byrådet uansett hvordan det kommer til å se ut, og ønsker dem lykke til, sier hun.

Hemmelige Høyre-planer?

Karl Magnus Nyeng er leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, Studentsamskipnaden SiOs eget studentorgan. Han er full av pågangsmot på vegne av studentene i hovedstaden.

– Vi har benyttet dagen på kontoret på å kontakte både politikere i posisjon og opposisjon, for å komme i god dialog. Dette gjelder spesielt de som skal være med å forhandle frem Byrådsplattformen (byrådets politiske program for de neste fire årene i Oslo, journ.anm.).

Kanskje Høyre har noen hemmelige planer som de ikke har avslørt for oss ennå?

Karl Magnus Nyeng, leder Velferdstinget i Oslo og Akershus

I likhet med Sæther og Olsen er han spent på om Høyre har noen kaniner i flosshatten – spesielt med tanke på boligpolitikken.

– Det blir spennende å se hvordan Høyre skal få til å tilrettelegge for 10 000 nye studentboliger. Det er begrensa med både tomter og statlige tilskudd. Kanskje Høyre har noen hemmelige planer om dette som de ikke har avslørt for oss enda? spør han retorisk.

Av andre kampsaker til Velferdstinget trekker Nyeng frem ønske om et tett samarbeid mellom SiO og byrådet for å sikre langsiktig finansiering av SiOs psykiske helsetilbud, samt billigere kollektivtrafikk og kommunal delfinansiering av det nye studenthuset i St. Olavs gate 23. 

Han tror det nye byrådet kan være gode å samarbeide med, men at det kreves godt grunnarbeid.

– Dere får litt å gjøre fremover, før Byrådsplattformen legges frem?

– Det blir fullt kjør! sier Nyeng.

Noe dritt!

Utenfor Eilert Sundts hus på Blindern sitter tre skuffa studenter. Samfunnsøkonomi- studentene Vilde Camilla Melø (24), Johan Stang Lund (25) og Ingeborg Nyhus (22), opplyser at de stemte SV alle tre, og at de synes borgerlig valgseier «er noe dritt».

– Det er jo 99 år siden Høyre var så stort som nå. Dette er som å skru klokka 99 år tilbake i tid! sier Nyhus.

– Jeg mister troen på menneskelig solidaritet, sier Lund.

Nyhus tenker seg om.

– Jeg håper i alle fall ikke det blir parkeringsplass i Gyldenløves gate igjen, legger hun til med et stille sukk.

Melø på sin side synes det er rart at hver tredje person hun treffer på i Oslo har stemt Høyre.

Powered by Labrador CMS