Jukserne slipper unna

Sannsynligheten for å bli tatt i å jukse er svært liten. Statssekretær Kyrre Lekve mener likevel det ikke er nødvendig å skjerpe kampen mot jukserne.

TRYGT MED FUSK: Fåtallet av de studentene som jukser bak denne døren, blir oppdaget.
INNRØMMER FUSK: Tre prosent av landets universitetsstudenter innrømmer å ha jukset på eksamen.

Tre prosent, eller 3050, av landets universitetsstudenter oppgir at de har jukset på eksamen i en fersk undersøkelse Sentio har utført for Universitas og Norsk Studentorganisasjon. Tall fra landets åtte universiteter viser at bare 527 juksere er tatt siden 2005. Dermed er sjansen svært stor for at du slipper unna dersom du jukser.

– Ikke et problem

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve, ser ingen grunn til å intensivere arbeidet mot juks.

– Ingen kommer seg igjennom høyere utdanning basert på juks. Studier er krevende, og det viktigste er å følge opp studentene underveis, hevder Lekve.

Han mener det må tas høyde for feilmarginer i tallene, men vedgår at det er mange som slipper unna. Han stoler imidlertid på arbeidet universitetene gjør i å avdekke juks.

– Det virker som om universitetene innfører stadig nye ting, og det gjøres mye godt arbeid. Per i dag er det ikke nødvendig å innføre ytterligere tiltak.

– Så det er ikke behov for å ta tak i problemet som tallene tilsier?

– Det tas det allerede tak i. Jeg stoler på at lærestedene tar ansvar for dette, sier Lekve.

– Sender feil signal

– Kyrre Lekve bagatelliserer problemet. At det er en overveiende sannsynlighet for å slippe unna med juks, er ikke bra nok. Lekve bør gi et tydelig signal om dette, mener utdanningspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Tord Lien.

Lien synes det er positivt at 97 prosent oppgir at de ikke har jukset, men hevder at det er alvorlig dersom de tre resterende prosentene kommer ut i samfunnet uten å ha den kompetansen de viser til.

– Universitetet i Oslo og andre aktører gir studenter vitnemål på at de kan noe de ikke kan. Det svekker troverdigheten til institusjonene, og de som kommer ut i den andre enden. Det er et problem hvis leger, psykologer og økonomer ikke kan det de skal.

Lien mener at det bør være mulig å fange opp flere som jukser, og at dette først og fremst er institusjonenes ansvar.

Ingen nye tiltak

Studiedirektør ved Universitetet i Oslo (UiO), Monica Bakken, er bekymret over tallene som Universitas presenterer.

– Vi vet at vi ikke klarer å ta alle som fusker og at det finnes et isfjell, men vi vet ikke hvor stor andelen er. Disse tallene er alvorlige og understreker betydningen av å jobbe mot fusk, sier hun.

Likevel mener hun ikke at det er nødvendig å innføre nye tiltak.

– Vi mener UiO har et tilfredsstillende nivå i arbeidet med å ta fuskere på eksamen. Vi vil ikke innføre nye tiltak, men fortsette med det vi vet virker; kontroll og forebygging.

Kartlegges ikke

Bakken mener tallene er verdifulle indikasjoner, men forteller at UiO ikke har planer om å skaffe seg en egen oversikt.

Leder i Norsk studentorganisasjon, Kim Kantardjiev, mener at det er kritikkverdig at Universitetet ikke orienterer seg i juksestatistikken.

– Det er en klar mangel på tall for studenter som jukser. Både UiO og andre læringsinstitusjoner har ansvar for å kartlegge dette bedre, sier han.

Kantardjiev mener at det vil løse mye av problemet dersom studentene blir vurdert både jevnligere og på ulike måter.

– Jeg tror ikke man klarer å finne opp systemer som fanger opp alle, og jeg synes heller ikke vi skal bruke uforholdsmessig store ressurser på å ta juksere. Det er viktigere å gjøre vurderingssystemet mer rettferdig.

Powered by Labrador CMS