Å hoppe etter Maika: Enten Karl Magnus Nyeng eller Oline Sæther blir etterfølgeren til Maika Godal Dam som NSO-leder.

Lederkamp i NSO:

Disse kjemper om å bli Norges mektigste student

Hun danser helst til Britney Spears, han foretrekker Moldovas Eurovision-bidrag fra 2010 på fest. Bli bedre kjent med kandidatene til ledervervet i NSO – både på og utenfor den politiske banen.

Publisert Sist oppdatert

Hvem blir Norges mektigste student? Helgen 14.–16. april arrangeres landsmøtet til Norsk studentorganisasjon (NSO). Her blir det avgjort hvem som tar over ledervervet etter Maika Marie Godal Dam. Foreløpig er det kun to kandidater som har fremmet sitt kandidatur: Oline Sæther og Karl Magnus Nyeng, som begge er ledere av hvert sitt studentparlament, ved henholdsvis Universitetet i Oslo og Oslomet. Vi tok en prat med kandidatene i håp om å bli bedre kjent med dem.

Skulle bli kunstner: Men endte som studentpolitiker. Karl Magnus Nyeng har en allsidig bakgrunn.

Karl Magnus Nicolai Coronus Dretvik Nyeng

Bakgrunn: Leder for arbeidsutvalget ved Studentparlamentet ved Oslomet

Har studert: Vernepleie

Alder: 36

– Dere kan kalle meg Karl Magnus.

Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng (36) beroliger Universitas’ utsendte. Mannen med det oppsiktsvekkende lange navnet har mange år bak seg som student. Etter oppveksten på Inderøya i Trøndelag flyttet han først til Oslo for å studere kunst. Siden hadde han en rekke ulike jobber, både i Oslo og Trøndelag, før han bestemte seg for å studere vernepleie ved Oslomet. Det siste året har han sittet som leder av arbeidsutvalget ved Studentparlamentet ved Oslomet. Nå føler han seg klar for større utfordringer.

– Hvorfor bør du bli den neste lederen av NSO?

– Først og fremst har jeg veldig lyst til å gjøre det. Og så tror jeg at jeg har det som trengs. Jeg har ingen planer om å revolusjonere NSO, men ønsker å fortsette de gode prosessene som alt er igangsatt. I tillegg ønsker jeg å senke terskelen for å stille til valg. Per nå er det altfor få fra studiesteder utenfor Oslo som stiller til valg om de sentrale vervene.

– Mange studenter vet ikke hva NSO er, hva skal du gjøre med det?

Jeg er en Eurovision-junky

Karl Magnus Nyeng

– Gjennom synlighet i media, og forhåpentligvis også flere politiske gjennomslag, håper jeg flere studenter hører om oss. Samtidig er det også viktig at de lokale studiestedene fremmer NSO, gjennom å forklare studentene hva de driver med, hva de gjør for dem.

– Hva er den viktigste studentkampen akkurat nå?

– Må jeg velge bare én? Studentenes økonomiske rammevilkår er det aller viktigste, også for å få gjort noe med resten. Samme hvor i landet du studerer, er studiestøtten for lav. Det er mange andre ulike utfordringer lokalt, men studiestøtten gjelder alle.

– Hva skiller deg fra din motkandidat?

– Jeg har en motkandidat som jeg virkelig tror kan gjøre en god jobb. For min egen del må jeg trekke frem at jeg har mye erfaring med mangfoldspolitikk, som jeg mener er en styrke. Og så er jeg en veldig empatisk person, og som leder tror jeg det er viktig.

5 Kjappe med Karl Magnus Nyeng

– Hvilken bok forandret livet ditt?

– Jeg har nok lest for få bøker, kanskje… Nei, jeg vet ikke.

– Hvilke tre plater ville du tatt med på en øde øy?

– Bare jeg hadde fått med meg spillelista mi fra Spotify med litt for mange Eurovision-låter, er jeg fornøyd. Jeg er en Eurovision-junkie, og Moldovas bidrag fra 2010 er en stor favoritt!

– Hvem er du på fest?

– Jeg tilbringer like mye tid i sofaen som på kjøkkenet. Hvis jeg først danser, så danser jeg gjerne hele natta. Men det er lenge siden siste jeg gjorde det nå.

– Hva er ditt beste tips til en ung student som har lyst på kjæreste?

– Jeg tror det er jeg som trenger tipsene – jeg har vært singel litt for lenge til å kunne si noe om det.

– Hvilke tre personer i norsk offentlighet skulle du gjerne dratt på hyttetur med?

– Kunne gjerne dratt med komiker Trine Lise Olsen. Også kunne jeg kanskje tenkt meg, om ikke hyttetur, så i hvert fall en vinkveld med Trude Drevland. Den siste vet jeg ikke. Hmm, om det skulle dukke opp en singel kjekkas kan kanskje han få plassen?

Ingen shotglass denne gangen: Men mye kan skjule seg i en kaffekopp sier Oline Sæther.

Oline Sæther

Bakgrunn: Leder av arbeidsutvalget ved Studentparlamentet ved UiO

Studier: Har permisjon fra medisinstudier

Alder: 26

Oline Sæther er oppvokst på en liten gård i Skiptvet kommune i Østfold. Etter videregående dro hun først på folkehøyskole i Lofoten, før hun brukte et halvt år på å reise i USA og Costa Rica. Som 20-åring flyttet hun så til Oslo for å studere medisin. I tillegg til dette har hun bodd tre sommere i Flåm i Sogn og Fjordane. Et sted så vakkert at hun gjerne vil gifte seg der.

– Og hvem skal du gifte deg med?

– Haha, det vet jeg ikke enda.

Det siste året har hun sittet som leder av Studentparlamentet ved UiO. Der har hun blant annet stått i front for å erklære forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe «persona non grata», altså uønsket, ved parlamentets lokaler på Blindern. Nå ønsker hun å ta enda et steg opp i hierarkiet, ved å representere samtlige av landets studenter som leder av NSO.

Jeg er god på å shotte, litt for god i blant

Oline Sæther

– Hvorfor bør du bli den neste lederen av NSO?

– Jeg kommer til å være en leder som gir full gass, samtidig som jeg kommer til å gjøre mitt aller beste for å ivareta kontakten med organisasjonene nedover. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å få gjennomslag for politikken til NSO. Og så ønsker jeg å være en tydelig og engasjerende leder som både er synlig utad.

– Mange studenter vet ikke hva NSO er. Hva skal du gjøre med det?

– Hvis vi klarer å gjøre oss aktuelle, tror jeg flere unge etterhvert vil vite at vi jobber for dem. Det å være så synlig som mulig tror jeg derfor er viktig. Kanskje vi kan være med på Lørdagsrådet? Jeg vet ikke om de vil ha oss, men det hadde vært spennende å undersøke. – Hva er den viktigste studentkampen akkurat nå?

– Slik det alt har vært i mange år, og kommer til å være fremover, så er det studentenes økonomiske situasjon. Det handler om hvordan velferdsstaten tar vare på studentene. Om vi ikke kan leve av studiestøtta, og dermed må jobbe så mye at det går utover studiene, så får det konsekvenser for hele samfunnet.

– Hva skiller deg fra din motkandidat?

– Hmm, vanskelig spørsmål. Vi er to ulike personer. Jeg vil beskrive meg selv som en fargerik og uredd person. Nå er jo også Karl Magnus glad i farger haha, men ja, vi er definitivt to ulike personer.

5 Kjappe med Oline Sæther

– Hvilken bok forandret livet ditt?

– Harry Potter. Spesielt treern.

– Hvilke tre plater ville du tatt med på en øde øy?

– Sondre Justad sin første, Dagny sin plate og noe Odd Nordstoga. Jeg er glad i norsk musikk.

– Hvem er du på fest?

– Jeg er god på å shotte, litt for god i blant, men jeg kommer meg alltid i seng. På fest er jeg alltid i godt humør. Og så er jeg en danser. Jeg elsker å snakke med folk, men akkurat på fest vil jeg danse, aller helst til «Toxic» av Britney Spears.

– Hva er ditt beste tips til en ung student som har lyst på kjæreste?

– Bli kjent med mange, plutselig finner du en som du liker! Og som studentpolitiker blir du kjent med mange.

– Hvilke tre personer i norsk offentlighet skulle du gjerne dratt på hyttetur med?

– Ola Borten Moe, Erna Solberg og Bjørnar Moxnes. Det er tre personer jeg tror jeg kunne hatt gode samtaler med. Også tror jeg at det å danse swing med Ola Borten Moe kunne vært gøy!

Powered by Labrador CMS