DRISTIG: Med nøkler i hånd tok den siktede studente seg inn på rektors kontor for å endre karakter.

MF-student politianmeldt

Politiet har siktet en 22 år gammel student ved Menighetsfakultetet for flere straffbare forhold. Rektor er forbløffet over studentens oppfinnsomhet.

Publisert Sist oppdatert
ØNSKER KONFLIKTRÅD: Menighetsfakultetet og den siktede har begge ønsket å løse saken i Konfliktrådet, og fått politiets medhold i dette.

Saken startet tidligere i år da rektor ved Det teologiske menighetsfakultet (MF) oppdaget at noen hadde skrevet e-post i hans navn med beskjed om at flere karakterer skulle endres. En mannlig student hadde tatt seg inn på rektors kontor og foretatt manuelle endringer av karakterer. Deretter sendte han endringene på e-post over til en annen ansatt ved lærestedet.

Unik sak

Rektor ved MF, Vidar Leif Haanes, forteller at han ble svært overrasket over handlingen.

– Jeg kan si at det var såpass oppfinnsomt og dristig gjort at jeg aldri har vært borti eller hørt om noe liknende, uttaler han til Universitas.

Studenten ble politianmeldt av MF i våres og senere siktet etter at politiets etterforskning konkluderte med at de anmeldte forholdene stemte.

– Jeg kan bekrefte at en person har foretatt handlinger som har fremstått som å ha vært foretatt av ansatte ved Menighetsfakultetet. Det har dreid som om flere forhold. Vedkommende har endret karakterer, benyttet e-post i en annens navn, og opprettet kjøpskonto i nettbutikk i en annens navn, forteller politiadvokat Morten Reppen.

Etter det Universitas erfarer, har den siktede vært ansatt i et vikariat som studentassistent. På spørsmål om studenten hadde noen grunn til å befinne seg på rektors kontor, svarer direktør ved MF Beate Pettersen at han ikke hadde noe der å gjøre gjennom sin stilling.

Hadde nøkler

Rektor Haanes forteller at studenten ikke ble kastet ut av MF, men at han selv valgte å slutte på skolen etter at forholdene ble oppdaget. Han understreker at MF ikke anser dette som en fuskesak fordi saken er anmeldt.

– Måten dette skjedde på rammes av straffeloven og ikke av regler for fusk og plagiering.

– Hvordan kunne dette skje?

– Vedkommende har gjennom sin funksjon hatt adgang til nøkler i arbeidstiden. Når det gjelder å sikre seg mot utroskap i tjeneste vet jeg ikke om det er mulig, dette kan skje på hvilken som helst arbeidsplass.

– Studenter ved MF vil kunne bli bekymret over at en uvedkommende kan komme seg inn og endre karakterer. Hva vil du si til dem?

– Det som er positivt er at dette var tre uavhengige hendelser i løpet av et par dager, og uavhengig av hverandre ble alle tre oppdaget i intern kontroll før det hadde fått konsekvenser for noen andre. Det viser at vi har kvalitetsrutiner som avdekker svikt.

Ikke rettssak

Rektor Haanes ønsker å understreke at studenten ikke fikk tilgang til noe datasystem der karakterer ble endret, men at han endret karakterer manuelt på et papir, for så å sende e-post hvor han ga seg ut for å være rektor.

Påtalemyndigheten, representert ved politiadvokat Morten Reppen, har valgt å ikke ta ut tiltalebeslutning, men sende saken over til Konfliktrådet hvor den vil bli behandlet i løpet av kort tid. Dette har han gjort etter ønske fra både MF og den siktede.

– Hva er årsaken til at det ikke blir en rettssak?

– Det er en vurdering vi tar i hver enkelt sak. Denne saken kunne godt endt med en tiltale, men i en sak hvor begge parter har ønsket konfliktråd er det en god løsning. Vi går inn for å velge den beste og riktigste prosessen i hver enkelt sak, med utgangspunkt i allmennpreventive og individualpreventive hensyn, sier Reppen.

Den siktede studenten ønsker ikke å kommentere saken overfor Universitas. Heller ikke studentrådsleder ved Menighetsfakultetet, Ida Krogstad, ville uttale seg.

Powered by Labrador CMS