
Overgangsvindu
HVEM: Sarah Sørheim
STUDERTE: Kunsthistorie og medievitenskap ved UiO
NÅR: 1999-2003
AKTUELL: Påtroppende redaktør for Etter Børs i DN. Avtroppende kulturredaktør i Klassekampen.
– Hæ? Har du også studert, Sarah? Jeg trodde vi bare hentet folk opp av rennesteinen her på huset!
Sjefsredaktør Bjørgulv Braanen breier seg i den røde sofaen inne hos Klassekampens kulturredaksjon.
– Ja, du spurte i hvert fall ikke etter de akademiske kvalifikasjonene mine da du ansatte meg, kvitterer Sarah.
Fra kontoret sitt kan den avtroppende kulturredaktøren se over til glassmonsteret av en bygning som huser den nye arbeidsgiveren, Dagens Næringsliv.
Men Sarah Sørheim har studert. Da hun startet kunsthistoriestudiet ved Universitetet i Oslo, var det med stort alvor og en baktanke om å bli akademiker. Hun tenkte ikke at det stod i noen direkte motsetning til ønsket om å bli journalist, men fikk fort nok kjenne det på kroppen.
– Jeg ble med i Radio Nova i 2000, og journalistikken tok meg. Derfra var det vel egentlig en jevnt nedadgående kurve, ler Sarah.
Aller tydeligst ble det da hun skulle begynne på hovedfag, og ville skrive om kunstkritikk i media. Da Dagbladet så ringte og spurte om hun ville vikariere som kunstkritiker, måtte hun se det i øynene.
– Det begynte å knake faretruende i den greina jeg allerede hadde både sittet og sagd på en god stund.
– Men kunsthistorie? Var det er opplagt valg? – Jeg valgte utifra interesse. Og hva er bedre enn å sitte på forelesninger og se på bilder? Og vi hadde noen fantastiske forelesere. Ina Blom og hennes pauseløse forelesninger på utpust og innpust holdt et vanvittig høyt nivå, og kunne gi en hver flittig student senebetennelse.
Skjønt flittig – Sarah tilstår glatt at hun overlevde på skippertak.
– Det slo jo begge veier. En kamerat sa til meg at idéhistorie var det letteste i verden, at det bare var å møte opp på eksamen. Det ble en skikkelig blemme.
En annen gang reiste hun med en venninne til Firenze rett før eksamen. I en ukes tid gikk de rundt og så på gamle bygninger. Og hva ble eksamensoppgaven? Jo, italiensk renessansearkitektur. Sarah gliser.
– Griseflaks. Jeg har aldri gjort en bedre eksamen!
– Du lærte vel så mye av praksis som av teoretiske studier? – Helt klart. I Radio Nova lærte jeg å bli journalist, jeg fikk det kontaktnettet en journalist trenger. Og jeg møtte han som er samboeren min i dag. Samtidig var både studiet og Nova-jobbingen lystbetont. Vi var veldig skeptiske til strebere, du vet, sånne som i Universitas, som får betalt og greier. I Nova var det nok ikke veldig kosher å ha ambisjoner på den måten, så jeg lå litt lavt med akkurat det.
– Er det å gå fra Klassekampen til DN et uttrykk for det? – Altså, mange vil jo si jeg tar en «Torres» nå (fotballspilleren som gikk fra Liverpool til Chelsea, journ anm.). Går fra rød til blå for pengenes skyld. Sånn er det ikke. Jeg går fra en avis til en annen, som begge holder høyt nivå fordi_ de er meningsbærende. Det gir dem et helt annet grep om sakene de formidler. Det er viktigere for meg enn akkurat hvilket standpunkt de flagger på lederplass.