KONTROVERSIELT: Saken om Fugros innblanding i Vest-Sahara har, ved siden av eventuelle konsekvenser for omdømmet til selskapet, satt i gang en debatt om hvordan universitetet etisk sett skal forholde seg til næringslivet. FOTO: Creative Commons

Ut av ørkenen

Selskapet Fugro vil avstå fra videre innvolvering i det okkuperte Vest-Sahara. Universitetet kan ha bidratt til avgjørelsen, selv om de stadig mangler en etisk plattform.

Publisert Sist oppdatert

*Etikkpolitikk ved UiO:*

  • Universitetet i Oslo har ingen generell etisk plattform. De foreløpige etiske retningslinjene for næringslivskontakt går ut på å:
  • Sikre at ingen virksomheter som er utelukket av Statens Pensjonsfonds investeringsunivers blir invitert.
  • Kvalitetssikre alle virksomheter som Karrieresenteret ønsker å invitere i Norwatch’ database. Konkret vil dette innebære å legge inn alle virksomhetenes navn i Norwatch’ søkemotor for å se hvordan disse blir omtalt.
  • Abonnere på Norwatchs nyhetsbrev for å være oppdatert på funn de gjør. Hvis Norwatch oppdager at virksomheter opererer på okkuperte områder eller på andre måter bryter med folkeretten, vil Karrieresenteret henvende seg til UiO for videre handling.

– Vi har revurdert situasjonen, og kommet til den konklusjonen at vi vil avstå fra ytterligere aktiviteter under den nåværende politiske situasjonen i landet, sier Einar Foss, daglig leder i Fugro Geoteam.

I et brev til Utenriksdepartementet opplyser Fugro om at avgjørelsen kommer etter intenst pressarbeid fra Støttekomiteen for Vest-Sahara. Seismikkselskapet konsulterte også ulike interessegrupper og organisasjoner, før de tok en beslutning.

Universitas har skrevet om selskapets bedrifter i Vest-Sahara flere ganger etter at de i fjor høst [profilerte seg under arbeidslivsdagene](1) ved Universitetet i Oslo. Kritikken har gått på at aktiviteten selskapet bedrev var i direkte konflikt med Utenriksdepartementets anbefalinger.

LES OGSÅ: [UiO mangler etikkpolitikk](2)

– Resolutt rektor

Studentenes- og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) er meget fornøyde med Fugros beslutning.

– Først og fremst er det et bevis på at Fugro lytter til kritikken, og også på at det nytter å engasjere seg, sier Erik Schreiner Evans fra SAIH Blindern.

Likevel mener han at er det i overkant optimistisk å slutte at Fugro har blitt mer opptatt av sin etiske profil, ut ifra denne avgjørelsen alene.

– Du drar det nok litt langt om du tror at de plutselig har utviklet en samvittighet. At NHO-presidenten måtte gå på grunn av en sak i samme område med visse likhetstrekk, kan nok ha bidratt i saken, sier han.

Samtidig vil han ikke undergrave rollen UiO-rektor Ole Petter Ottersen har spilt i prosessen. Etter å ha fått krass kritikk da han lot Fugro rekruttere på Arbeidslivsdagene ved Universitetet i Oslo i fjor høst, nektet han dem å stille på et lignende arrangement i februar. Selv om rektoren på tidspunktet var uklar på hva eksklusjonsavgjørelsen bygde på, kan den harde linjen nå ha båret frukter.

– Dette viser hvor virkningsfullt det kan være med en klar etisk politikk fra universitetets side. Det viser også behovet for en mer generell etisk plattform, som de jo har lovet at skal komme, sier Evans.

Foreløpige retningslinjer

Ottersen selv sier at universitetet på nåværende tidspunkt kun følger et sett med foreløpige retningslinjer, selv om arbeidet med en mer generell plattform er på vei.

– Vi holder på med et større arbeid, men som jeg har påpekt før, har vi ikke mulighet til å sjekke hva hvert enkelt firma foretar seg. Vi er nødt til å bruke ekstern ekspertise for å sjekke firmaene vi befatter oss med. Så vidt jeg vet er det sånn man jobber ved alle institusjoner, sier Ottersen.

Powered by Labrador CMS