OVER HAVET: Stadig flere nordmenn velger å studere i USA. Bildet er tatt i forbindelse med Universitas\' artikkel fra valgvaken på Studentersamfundet i forbindelse med det amerikanske presidentvalget i fjor.

Flere norske studenter tar utdanning i USA

– Kan være Obama-effekt, sier ANSA-president.

Publisert Sist oppdatert

I studieåret 2008/09 har det totale antallet internasjonale studenter i USA økt med 8 prosent, til rekordhøye 671 616 studenter. Tilstrømningen er spesielt stor fra India, Kina og Sør-Korea, men økningen fra Norge er høyere enn det europeiske gjennomsnittet.

Dette fremgår av Open Doors, en årlig rapport om internasjonal akademisk mobilitet, som publiseres av Institute of International Education med støtte fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Kan skyldes Obama

– Dette er egentlig ikke overraskende, for vi har hatt en satsing på Nord-Amerika de siste årene. Både ANSA og den amerikanske ambassaden har reist rundt i Norge og arrangert temakvelder for interesserte studiesøkende, sier Karoline Myklebust, president i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA).

Hun forteller at det i skoleåret 2007/08 var 867 norske gradsstudenter i USA, mens antallet i skoleåret 2008/09 var på 913. ANSA har holdt temakvelder med fokus på hvordan studiene fungerer i USA og hvordan søknadsprosedyrene er lagt opp.

– Om det er temakveldene våre eller den mye omtalte Obama-effekten som har hatt størst effekt vet vi ikke, men vi synes den økte pågangen er positiv, sier hun.

Populære profesjonsstudier

ANSA har også arrangert mer generelle temakvelder om studier i utlandet. Interessen for temakveldene om helsefag har vært så stor at de måtte stoppe påmeldingen.

– Temakvelder om profesjonsstudier som medisin, fysioterapi, sykepleier- og veterinærstudier har vært så populære at vi blir nødt til å dele dem opp, og kjøre i gang med mer spesialiserte temakvelder. Også økonomistudier i utlandet er populært, sier Myklebust.

Ifølge Myklebust har ANSA merket en fortsatt stor interesse for studier i engelskspråklige land.

– Per i dag er det Storbritannia som har den største pågangen av norske studenter. Australia følger på andre plass, og USA på tredje. De siste årene har pågangen til Australia gått nedover, men det har også gjeldt USA, før det snudde i fjor. Mitt inntrykk er at interessen for studier i USA har økt betraktelig det siste året, sier hun.

Powered by Labrador CMS