Norske rektorer får sin egen utdannelse

– Etterlengtet tilbud, sier BI.

Publisert Sist oppdatert

I morgen tidlig besøker kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell Handelshøyskolen BI for å åpne Norges første nasjonale rektorutdannelse. Ifølge BI selv har denne typen utdannelse lenge vært etterlengtet i skoleverket. Formålet med rektorskolen er at landets rektorer skal få en klarere forståelse av sin egen rolle, og et bedre grunnlag for å utføre lederjobben.

Utdanningstilbudet er hovedsakelig rettet mot nyansatte rektorer, som har hatt stillingen i mindre enn to år, og rektorer som ikke har tatt en slik utdanning før. Utdannelsen skal blant annet inneholde emner relatert til skoleutvikling, endringsledelse, eierstyring, jus og økonomi.

I Stortingsmelding nr. 31 for 2007-2008: «Kvalitet i skolen» varslet Kunnskapsdepartementet at de ville styrke rektorenes evne til å håndtere de mange rollene og oppgavene sine, gjennom å opprette en utdannelse i skoleledelse. Utdanningsdirektoratet har arbeidet med å definere hvilke krav og forventninger som stilles til en rektor, og utlyste en anbudskonkurranse for å få plass en nasjonal rektorskole.

Nå får alle rektorer i Norge mulighet til å ta en utdannelse i skoleledelse i regi av staten, ved BI, Universitetet i Oslo eller Universitetet i Bergen. Utdanningsforbundets eget blad, Forbundsnytt, skrev i august at rektorutdanningen vil bli utvidet fra 2010. Planen er å få et fullskalatilbud i 2011.

Rektorutdannelsen ved BI skal fokusere på skolelederens ansvar for resultater, og legger vekt på elevenes læringsutbytte. BI planlegger også en mulig påbygging til den nasjonale rektorutdannelsen, så man kan oppnå en full mastergrad med spesialisering i skoleledelse etter fire ekstra semesterprogram.

Powered by Labrador CMS