Kandidat: Jens Bartnes (26) er en av kandidatene til Norges mektigste student.

Kjemper om makta

En beskriver seg selv som geek, en annen elsker science fiction, mens den tredje drømmer om å spise fredagstaco med Johan Golden. Hva har de til felles? De kjemper om å bli leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

Publisert Sist oppdatert

Fristen for å stille til valg som leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) har gått ut. Nå begynner valgkomiteens arbeid med å få på plass en innstilling. 

Leder i valgkomiteen, Ina Maria Finnerud, er glad for at flere har stilt seg til disposisjon. 

– Ja, det er vi utrolig fornøyde med! Og det har vært litt av en jobb å få det til å skje. Det viser at systematisk arbeid med valgkultur og at å synliggjøre de unike mulighetene man som tillitsvalgt kan få hos NSO gir resultater. 

– Betyr det at det ikke alltid er så mange som stiller til disposisjon?

– Ja, det stemmer. Man har siste årene sett at det har vært lav oppslutning til å stille til sentrale verv i NSO. Nesten oppsiktsvekkende dårlig, svarer valgkomitelederen.

Håper på ryddig prosess

Hun opplyser at det i 2023 var flere av vervene hvor det var null eller en person som stilte seg til disposisjon. Det gjorde at valgene ikke var det hun kaller «reelle», ettersom det i praksis ikke var flere enn én kandidat å velge mellom for landsmøtedelegatene. 

I 2024 er det derimot andre boller.

– I år har vi 15 kandidater til 6 posisjoner i arbeidsutvalget hvor alle valg er reelle, sier valgkomitelederen og legger til: 

– Det er viktig for å sikre demokratiske forankring og reell organisasjonsutvikling hos landsmøtet.

Valgkomiteens innstilling skal etter planen være klar 22. mars, ifølge Finnerud. NSOs landsmøte avholdes 5.-7. april. 

Hun håper på en ryddig prosess hvor de unngår såkalte benkeforslag. Det er et forslag som stilles under debatten om en sak. Det vil i praksis si at noen fremmer sitt kandidatur på tross av valgkomiteens innstilling.

– NSO har ikke hatt kultur for det tidligere. I alle fall ikke i løpet av mine 4 år i studentpolitikken.

Likevel understreker hun at muligheten til å fremme benkeforslag er positivt.

– Vi håper jo at valgkomiteen har hatt en god nok prosess slik at vi unngår det, men benkning er en viktig organisatorisk og demokratisk rett. 

Dette er kandidatene

Kandidat: Karl Magnus Nyeng vil bli leder for NSO.

Navn: Karl Magnus Nicolai Coronus Dretvik Nyeng

Studiebakgrunn: Bachelor i vernepleie ved Oslomet.

Alder: 37

Relevant erfaring: ­Vært med i frivilligheten og aktivist siden 2005. Han har også vært med i Studentparlamentet ved Oslomet og har vært leder der.

Nåværende leder i Velferdstinget (VT), Karl Magnus Nyeng, kan avsløre at han også har vært partipolitisk aktiv. Hvilket parti det gjelder, holder han derimot for seg selv.

– Jeg har alltid interessert meg for politikk, også gjennom partiaktivitet. Felles ekteskapslov var noe av det første jeg kjempet for, sier Nyeng. 

Likevel presiserer VT-lederen at han er flink til å snakke med folk som er uenig med han og har en annen partipolitisk tilhørighet enn ham selv. Han har også evnen til å forstå andres meninger, og er ikke redd for å kritisere meningsfeller.

– Hvordan vil du beskrive deg selv?

– Jeg er opptatt av folk rundt meg, litt geek og liker å spille. Ikke flink til å lese, kunne blitt bedre på det. Veldig glad i å være sammen med mennesker, men jeg synes også det er veldig deilig med noen kvelder alene.

Jeg kan være litt naiv av og til, men heller det enn å forhåndsdømme folk.

Karl Magnus Nyeng (37), leder i Velferdstinget

Nyeng mener flere år med organisasjonserfaring skiller ham fra de andre kandidatene. 

– Dette har gitt meg en helhetserfaring som de andre kandidatene ikke har sier Nyeng.

Han er derimot forsiktig med å ikke bli for høy på pæra.

 – De to andre kandidatene har også mange styrker, så dette blir ikke enkelt.

Hjertesakene til Nyeng er studiestøtte og studentboliger. Han vil at studenter skal få bruke fritiden på det de selv ønsker, og at det skal være mulig å velge bort altfor mye inntektsgivende arbeid.

– Hva er din største svakhet?

– Jeg kan være litt naiv av og til, men heller det enn å forhåndsdømme folk.

– Noen guilty pleasures?

– Et glass med rødt og se en film i mørket, er noe av det beste jeg vet. Samme hvilken dag i uken det er, svarer Nyeng. 

Opp og frem: Jens Bartnes har tidligere vært aktiv i Senterungdommen. Han mener det er en styrke å ha partipoltisk bakgrunn.

Navn: Jens Bartnes

Studiebakgrunn: Bachelor i internasjonale miljø- og utviklingsstudier og en bachelor i samfunnsøkonomi.

Alder: 26

Relevant erfaring: Internasjonalt ansvarlig i arbeidsutvalget til NSO og leder av studenttinget ved NMBU. Også vært med i linjeforening og frivillig i studentbar.

Nestemann ut er Jens Bartnes, som tidligere har vært aktiv i Senterungdommen. Han mener det er en styrke at han dermed har en forståelse for hvordan politikere tenker og hvordan den politiske dynamikken i et parti fungerer. 

Tross tidligere partitilknytning, understreker Bartnes at han vil fronte NSOs politikk dersom han vinner kampen om ledervervet. 

Jeg synes det er vanskelig å prioritere tiden riktig, så det er noe jeg jobber med kontinuerlig

Jens Bartnes (26) internasjonalt ansvarlig i NSO

Han beskriver seg selv som en blid kar som er glad i å være engasjert.

– Hva skiller deg fra de to andre kandidatene?

– Jeg har ett års erfaring fra organisasjonen allerede, og vet dermed hva som fungerer og hva som ikke fungerer så godt. På bakgrunn av det er jeg klar til å hoppe inn og gjøre de endringene jeg mener er nødvendige.

Bartnes hjertesak i studentpolitikken er økonomi.

– Det mener jeg ligger til grunn for at studentene skal leve gode liv, sier han og mener at stabil økonomi gjør det lettere for studentene å ta vare på helsa, få se nye venner og engasjere seg i studentfrivilligheten. 

– Hva er din største svakhet?

– Jeg synes det er vanskelig å prioritere tiden riktig, så det er noe jeg jobber med kontinuerlig.

– Har du en guilty pleasure?

– Jeg er glad i science fiction og fantasy-bøker.

Hvis han skulle spist fredagstaco med en norsk kjendis, skulle det vært Espen Barth Eide. Bartnes er i dag internasjonal ansvarlig i NSO, og har et stort engasjement for internasjonale spørsmål.

– Hva er det beste med studietiden?

– Å bli kjent med mange spennende mennesker.

– Det verste, da?

– Eksamensperioden.

Humorentusiast: Kaja Ingdal Hovdenak elsker Johan Golden og har sett How I Met Your Mother nesten ti ganger.

Navn: Kaja Ingdal Hovdenak

Studiebakgrunn: Sammenliknende politikk.

Alder: 24

Relevant erfaring: Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen og medlemslagsleder i NSO. Sitter i internasjonal komité i NSO. Tidligere Innovasjon,- promoterings-, og bærekraftsansvarlig ved studentparlamentet. Diverse studentfrivillighet som studentradio, studentbar og fagutvalg.

Bergensstudent Kaja Ingdal Hovdenak har aldri vært partipolitisk aktiv, men det har ikke vært en demper for samfunnsengasjementet hennes.

– Jeg har alltid vært opptatt av samfunnsaktuelle temaer, og har opplevd mange forskjellige kulturer i løpet av livet. Da jeg begynte å studere i Bergen under korona, ble det virkelige engasjementet i meg vekket. Jeg forstod da viktigheten av studenters stemme i krisetider. 

På spørsmål om hva som skiller Hovdenak fra de andre kandidatene, svarer hun at det for hennes del er en hovedprioritering at studentbevegelsen skal bygge lag, samtidig som man videreutvikler studentpolitikken. Lasset skal dras i fellesskap, mener Hovdenak. Hun vil at alle skal føle tilhørighet til NSO, uansett hvor i landet de studerer.

– Hva er din hjertesak i studentpolitikken?

– Det må være at vi studenter må bli klar over vår mulighet for å påvirke i alle ledd. Det er sånn vi sikrer våre gjennomslag. Det er viktig at institusjonene legger til rette for den medvirkningen.

– Hva er din største svakhet?

– Jeg vet hva jeg vil, så jeg kan dermed fremstå litt sta og tydelig. Dette har jeg selvfølgelig et bevisst forhold til, for det er veldig viktig for meg å få gode innspill og tilbakemeldinger fra de rundt meg.

Jeg vet hva jeg vil, så jeg kan fremstå litt sta og tydelig

Kaja Ingdal Hovdenak

Hovdenak sin guilty pleasure er situasjonskomedien How I Met Your Mother. Serien, som har hele ni sesonger, har hun sett minst åtte ganger. Humor virker å være viktig for henne. Det kommer også frem når hun avslører hvilken kjendis hun helst ville spist fredagstaco med.

– Jeg ville valgt Johan Golden. Han har klasse humor og er en person det ville vært morsomt å spise taco med. Han klarer å tulle med de riktige tingene på en god måte. Han er en legende.

Det beste med studietiden er ifølge Hovdenak at timeplanen ikke er så rigid, og at man dermed har en stor frihet til å engasjere seg. Hun forteller at man møter så mange hyggelige folk på så mange ulike arenaer, og at ingen dag er lik.

Imidlertid mener hun studietiden også byr på utfordringer. 

– Det å hele tiden tenke på om man har nok penger, er slitsomt, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS