Klisjé: Selv ble jeg fortalt at jeg var en HF-klisjé allerede før jeg begynte på litteraturstudiet, skriver Harald Nordbø.

Vær en klisjé

Du har kanskje blitt fortalt at du ser ut som en klisjé. Dyrk det, kjære student! Nå er det uvanlige folks tur.

Publisert Sist oppdatert

En del studentmiljøer har en tendens til å bli «typete». Du har hørt alle klisjéene før: På BI står det faddere i polo-skjorter og dusjer de like sossete fadderbarna sine med Dom Pérignon; På Øvre Blindern går det bare snåle middelklassefolk i ullgenser og leser smal poesi og drikker melkebaserte kaffedrikker av den typen som gir Trygve Slagsvold Vedum vonde drømmer; På Høyskolen Kristiania skal alle bli hva enn en «creative professional» er for noe, et eller annet som (så vidt jeg forstår) innebærer høyt forbruk av AirPods og/eller dyrt kamerautstyr. Selv ble jeg fortalt at jeg var en HF-klisjé allerede før jeg begynte på litteraturstudiet. Det gikk helt fint! Det er faktisk helt greit å være rar, og veldig greit å passe inn med alle de andre som også er rare.

Les også: "Lille rute i Zoom-rommet der, hvem er vakrest i klassen her?"

Det er faktisk helt greit å være rar, og veldig greit å passe inn med alle de andre som også er rare

Stereotyper er et faktum og en nødvendighet. Uansett hvor mye vi insisterer på at vi ikke lar oss styre av dem, at vi ikke vil settes i bås, er det faktisk tilfellet at det er høyere forekomst av piké-skjorter og champagne på handelshøyskolene enn det er på Humanistisk fakultet ved UiO, og tilsvarende høy forekomst av strikkegensere og retro-klær der. Og det er greit! Å være student er som kjent mye mer enn å studere fag, og nå som det sosiale livet snart er tilbake for fullt, er det viktig at vi dyrker særegenheten i miljøene våre. Vi er unge, sosiale, kule og hippe folk (ja, også på BI), og vi har alle vært under pestens klo i halvannet år. Nå er det på tide å få gang i alt det snåle og rare vi driver med!

Alt må gjøres med måte, selvfølgelig. Man skal ikke fryses ut på HF fordi man ikke går i ullgenser, og ikke fryses ut på BI om man ikke liker champagne og piké. Vi skal absolutt ikke ha en ekskluderende «you can’t sit with us»-type kultur på noen studier noe sted. Men altså: Ja til champagnespruting på BI, ja til virkelighetsfjerne, ullgenserkledde rødvinssosialister på Blindern, og ja til interaksjonsdesignere og «creatives» på Høyskolen Kristiania. Vær deg selv! Gjerne 110 prosent. Det er faktisk best for oss alle. Som sagt — nå er det uvanlige folks tur.

Les også: "Universitetet i Oslo sminker grisen"

Powered by Labrador CMS