Elitestudent

Den arrogante elitestudenten

Kjære elitestudent, la meg få studere det jeg vil – i fred.

Første gang jeg kom borti «elitestudenten», var da jeg begynte å studere på Blindern. Jeg hadde fra før av hørt mye om den kontroversielle figuren kjent som «HF-gutten», som vakte sinne og frustrasjon i egne rekker. Men elitestudenten var helt ny for meg. Det var likevel ikke vanskelig å få øye på dem, for de dukket jo stadig opp med anatomibøker eller den store, røde lovsamlingen under eksamensperioden på Blindern. Der HF-gutten elsker å briljere i faget sitt, har elitestudenten manglende forståelse for at andre velger å studere noe annet enn det hen selv gjør. I hens idealsamfunn er visstnok alle leger og jurister. Som om det ikke var ille nok er ikke elitestudenten bare en bedreviter, men også en skamløs lesesalsnylter.

Les også: Lenge leve monarkiet

Mitt andre møte med elitestudenten var riktignok på en fest. Jeg advarer deg: Ikke snakk med elitestudenten. Og gud forby om du skulle være så uheldig å havne i en samtale med elitestudenten, for den vil utelukkende dreie seg om hens egne prestasjoner og meritter. Jeg klarte ikke å telle hvor mange ganger setningen «jeg gikk ut av videregående med seks i snitt» kom ut av munnen til elitestudenten. Det var nærmest blitt slagordet til vedkommende.

Gud forby om du skulle være så uheldig å havne i en samtale med elitestudenten.

Når elitestudenten snakker om noe annet enn seg selv, vil du sikkert oppleve at hen stiller seg undrende og skeptisk til hvorfor du har valgt å studere journalistikk, idéhistorie eller statsvitenskap, fordi det tross alt er vanskelige tider i arbeidsmarkedet, som om du ikke visste det fra før av. Men jo, takk for den stadige påminnelsen!

Fikk du med deg denne? Danskebåten: «Taxfree'en har öppnad»

Elitestudenten selv utgjør bare en liten del av problemet. Man kan jo ikke legge skjul på at visse studier som rettsvitenskap, psykologi og medisin blir ansett som svært prestisjefulle av samfunnet. Da er det ikke så rart at elitestudenten er så full av seg selv. Men det er likevel ingen grunn til å være så høy på pæra og arrogant. Og ikke minst: Hen kan slutte å stjele lesesalsplasser og holde seg på eget territorium.

Powered by Labrador CMS