
Vilkår for å ta imot dagpenger
Ingen dagpenger til heltidsstudenten
Utdanningsreformen taler varmt om å studere på heltid. Likevel er ferdigutdannede som ikke har jobbet mens de studerte praktisk talt rettighetsløse hos Aetat.
– Det var en forferdelig periode, sier Kirsten Bernsen, som i fjor opplevde hvordan det er å være nyutdannet og arbeidsledig.
Etter et tre måneders vikariat i Røde Kors stod sosiologen uten jobb og uten rett til støtte. For å oppfylle kravene til dagpenger må man nemlig kunne dokumentere at man har fått ha fått utbetalt lønn på minst 81 255 kroner foregående år, noe som for mange kan være vanskelig å kombinere med et studieløp på normert tid.
– Jeg var sykemeldt deler av 2001 på grunn av en ryggoperasjon, og hadde ikke tjent nok til å oppfylle minstekravet for å få dagpenger.
Å klare seg uten noen form for inntekt når man skal dekke husleie og andre regninger var tøft, men hun mener likevel at usikkerheten omkring hvor lenge hun ville måtte klare seg på oppspart lønn var det verste. Bernsen var heldig og slapp å gå ledig over lengre tid, men kjenner mange som har havnet i samme fortvilte situasjon. Hun tror det er viktig at studenter blir gjort oppmerksomme på dette regelverket, selv om det kan skremme enkelte fra å satse på en universitetsutdanning.
– I tillegg kan dagpengereglene presse folk til å jobbe mye ved siden av studiene, noe som kan resultere i at de bruker lengre tid på å bli ferdige, og det er det vel ingen som ønsker?
Bernsen karakteriserer det som drøyt at studenter med seks års utdanning blir likestilt med hjemmeværende som aldri har vært ute i arbeidslivet.
Sparepenger eller sosialkontoret
Underdirektør Kristian Heyerdahl i Aetat sier de ikke har ansvaret for pengeløse studenter, og mener at dette er en gammel og velkjent regel alle bør kjenne til.
– Studentene må belage seg på å tære på oppsparte midler, sier Heyerdahl, men legger til at Aetat vil hjelpe til med å skaffe arbeid og formidle kontakter til alle, uavhengig av om de har rett på dagpenger. Kirsten Bernsen var ikke så fornøyd med servicen hun fikk.
– Oppfølgingen fra Aetat var så godt som ingenting forteller Bernsen.
Hun fikk beskjed om å ikke ha særlige forventninger til å få jobb da hun henvendte seg der.
– De bistår først og fremst med hjelp til skriving av CV og søknader, noe de fleste med høyere utdanning klarer selv. For de som ikke har reservepenger i madrassen finnes ingen annen utvei enn sosialkontoret. Det er ille, sier Bernsen.
Hun mener at samfunnet snarere straffer enn belønner en for å velge høyere utdanning. Hun tror det tærer på selvfølelsen å måtte be om sosialhjelp samtidig som man skal selge seg på arbeidsmarkedet.
– Man må være ressurssterk for å være arbeidsledig.
For å motta dagpenger må man være ledig i mer enn åtte uker, og som hovedregel være villig til å ta ethvert arbeid hvor som helst i Norge. Minstekravet for å få dagpenger er at du har fått utbetalt minst 81 255 kroner i lønn foregående kalenderår, eller at du har fått utbetalt lønn i de tre siste avsluttede kalenderårene som i gjennomsnitt tilsvarer folketrygdens grunnbeløp, som per 1. mai 2002 utgjorde 54 170 kroner. Dagpengene utgjør vanligvis 2/3 av tapt inntekt. For mer info, kontakt ditt nærmeste Aetat-kontor eller besøk: http://www.aetat.no