På cv-en til forfatter Henrik Hovland står «Påbegynt grunnfag i litteraturvitenskap» like ved «Tjenestegjort i Fremmedlegionen«.
Kom, trente, stakk
– Den aller første opplevelsen var fra kunsthistorie. Der var det masse pene jenter, to homoer og meg. Jeg kom fra en litt annen planet, kan du si.
Hovland begynte å studere høsten 1988, da han var 23. Året etter debuterte han med en novellesamling. Nå i høst har hans første roman Amputasjon skapt sesongens store litterære debatt. Boka handler blant annet om en mann som har vært med i Fremmedlegionen. Når Hovland selv var i Fremmedlegionen, svarer han ikke på; det eneste han vil ut med er at «da jeg begynte å studere hadde jeg allerede vært i flere livstruende situasjoner.»
–
Hvorfor studere?
– Det var et forsøk på å roe meg ned. Det gikk til helvete, da, det gikk rett i dass, men det er greit.
Hovland begynte samtidig på kunsthistorie og litteraturvitenskap. Kunsthistorie droppet han etter en uke. Litteraturstudiene varte litt lenger.
– Den gang lå Litteraturvitenskap øverst på Menighetsfakultetet. I kjelleren hadde de et treningsstudio der ingen andre trente. Det var det mest positive ved studiet, sier Hovland.
Hovland sluttet på litteratur etter fem-seks måneder. I debatten om Amputasjon nevnte professor likevel Hans H. Skei at han husket Hovland fra hans studietid.
– Husker du selv noen forelesere?
– Ja, Skei. Og han svensken ...
– Melberg?
– Ja! Han var fersk da. Han foreleste om Don Quijote. Det var Don Quijote oppad stolper og nedad vegger.
– Ehh ... Hva?
– Jeg ikke har rørt boken siden.
– Hvordan husker du Melberg?
– Jeg husker at jeg tenkte: Hvordan går det an å ha lest så mye og være så barnslig? sier Hovland og fortsetter:
– Foreleserne la utrolig vekt på komposisjon. Det var bare form, form, form. Hvorfor gjorde de det? Jo, jeg tror fordi det er lett å snakke om det. Men å gå inn i det eksistensielle, i livsfølelsen bøkene formidler, det gjorde de i liten grad. Svarene deres var ikke nødvendigvis gale, de stilte feil spørsmål, de spurte aldri: Er dette godt? Hvorfor? Slår det? Lærer en noe?