Slik sparer du på skatten
Det kan ligge mye penger i et kvarters gjennomgang av selvangivelsen.
Huskeliste
- Jobber under 1000 kr skal ikke beskattes (2000 kr for frivillige organisasjoner). Stryk slike inntekter dersom noen er ført opp på selvangivelsen. (Post 2.1.1)
- Har du eller partneren fulltidsjobb, kan 25–30.000 kroner til barnepass i jobbsammenheng trekkes fra. (Post 3.2.10)
- Dersom du jobber mye, sjekk om du kan skrive jobbrelatert utstyr, som pc, av på skatten. (Post 3.2.2)
- Eier du bolig i borettslag, husk å trekke fellesgjeld fra formue. (Post 2.8.1/4.3.1)
- Har du hatt sommerjobb utenfor hjembyen og pendler, kan du føre fradrag for kost, losji og reise. Hvis du er under 21 år regnes foreldrehjemmet som ditt bosted okke som, og gir fradrag for losji der du leier. Er du over 21 år må du ha egen bolig som du pendler hjem til. For de fleste er det kost (166 kr per døgn) og losji som er mest aktuelt, siden du ikke får reisefradrag for beløp under 12.800 kroner. (Post 3.2.7 og 3.2.9)
- Betaler du gaver til veldedige organisasjoner og kan dokumentere innbetalingene, kan du trekke av 28 prosent på skatten inntil 12.000 kroner. (Post 3.3.7)
- Dersom du har betalt renter på lån du har tatt opp innad i familien, kan disse skrives av på skatten. (Post 3.3.1/4.8.1)
- Dersom du selv betaler fagforeningskontingent, trekkes inntil 1800 kroner fra på skatten. (Post 3.2.11)
- Eier du aksjer, husk å føre på aksjeutgifter ved kjøp og salg, og ved aksjetap. (Post 3.3.7/3.3.8)
- Særfradrag for uvanlig store sykdomskostnader. Kostnader i forbindelse med allergi, diabetes osv. (Post 3.5.4)
- Betal restskatten innen 30. april, så slipper du unna strafferenten på 10,4 prosent (regnet på årsbasis).
Kilde: Carsten Pihl, redaksjonssjef i Dine Penger
– Sjekk, sjekk, sjekk!!
Redaksjonssjef i Dine Penger, Carsten Pihl, oppfordrer studenter på det sterkeste til å ta seg tid til en gjennomgang av selvangivelsen.
– Det er mye man kan spare penger på hvis man bare gidder å føre det opp. Man kan få fradrag på skatten for fellesgjeld i borettslag, arbeidsrelatert utstyr, gaver til veldedige organisasjoner og aksjetap. Dette er bare noe av mye man kan føre opp hvis man er oppmerksom, sier Pihl.
Ditt ansvar
– Skattedirektoratet er flinke til å finne inntektspostene dine, men de vet ikke så mye annet om deg, så du må selv være flink til å føre opp fradrag. Ikke vær redd for å skrive opp ting du mener du burde ha skattefratrekk for. Da er det opp til ligningskontoret å stryke fradragene, sier Pihl.
– Det viktigste for en student er kanskje å sjekke at opplysningene er riktige. Studenter har dessverre ofte arbeidsgivere hvor rapporteringen ikke alltid er helt på topp, og da er det viktig å sjekke at alt er i orden. Hvis det er oppgitt for lite inntekt og for lite skatt, kan man få tilleggsskatt, og det kan svi.
Det er ikke grenser for hva man kan få fradrag for hvis man er kreativ. Til og med silikon og arbeidsrelatert utstyr som pc, litteratur og arbeidsklær kan føres opp.
BSU-sparing lønner seg også, fordi man sparer på de pengene man har inne.