Pampefaktor: Philip Eriksen, foreningsaktiv ved IFI, og Gyda Sæter, avtroppende leder i Cyb, mener pamper har fått for mye innflytelse i Cybernetisk Selskab.

Kampen mot pampen:

– Det har vært skummelt og vanskelig

Studenter ønsker store endringer i driften av kjellerpuben. Men tidligere studenter hindrer fremgang, mener Gyda Sæter, tidligere leder i Cybernetisk Selskab.

Publisert Sist oppdatert

Da Philip Eriksen (32) skjønte at ikke-studenter fremdeles var aktive i styringen av foreningen Cybernetisk Selskab (Cyb) ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo, tok han affære og bestemte seg for å gjøre noe.

Han og en venn samlet fort inn rundt 80 underskrifter for å kalle inn til en ekstraordinær generalforsamling på Escape, kjellerpuben som driftes av Cyb.

— Generalforsamlinger er kjent for å være ganske kjedelige, så vi bestemte at det måtte være en separat greie, sier Eriksen, som er aktiv i flere foreninger ved Institutt for informatikk.

– De tidligere studentene er mennesker med ganske stor sosial makt i foreningen

Gyda Sæter (23), leder i studentforeningen Cybernetisk Selskab

Likevel møtte om lag hundre personer til generalforsamlingen 27. april. Blant annet ble et krav om at man må være student for å være medlem i foreningen diskutert. Kun et av forslagene gikk gjennom etter mange timer med diskusjon.

— Hele poenget til forslagsstiller var jo å forhindre at pamper, eller tidligere studenter, skal ha så mye innflytelse på hva som skjer på Escape. De tidligere studentene er mennesker med ganske stor sosial makt i foreningen, sier Gyda Sæter (23), avtroppende leder i Cyb.

— Jeg vet at jeg som er leder, som er yngre enn alle pampene, synes det har vært skummelt og vanskelig å prøve å utgjøre forskjeller og endringer i et miljø hvor man møter motstand fra de som ikke er her, fortsetter Sæter.

Les også: “Studentpub fikk tilbake skjenkebevilling etter to år”

Alltid vært et problem

— Dette har vært en problemstilling i all evighet. Jeg merket det først en måned etter jeg startet som leder i Cyb, da jeg trigget en pamp, sier Sæter.

Hun forteller at hun lagde klistremerker til studentkortene for å vise hvem som skal ha intern pris.

— Jeg fant en frosk med en fotball og la det til på klistremerket. Styret synes det var kjempeartig. Så fikk jeg en melding av en pamp som var sur for at jeg hadde valgt en frosk og ikke en pingvin, fordi pingvinen er vår maskot på Escape. Han synes at det var dumt og korttenkt.

— Senere sa han unnskyld, men der og da gjorde det skikkelig vondt, og jeg følte meg dårlig og mislykket fordi det kom fra en som hadde sittet høyt oppe og har gjort mye, og hadde en del sosial makt, så er det vanskelig å gjøre noe, forteller Sæter.

Hun legger til at hun kommer godt overens med personen til vanlig, men at dette var en av flere hendelser som har kommet opp gjennom det året hun har vært leder i Cyb.

— Det kommer fra mange forskjellige hele tiden. Det er stadig sånne banale greier. Hovedstyret forsøkte å foreslå en endring med bongsystemet vårt som skapte kjempediskusjon, sier Sæter.

Ifølge Sæter så foregår mye av diskusjonene om foreningslivet på Cyb i Slack, en kommunikasjonsplattform.

— 80 prosent av de som diskuterte var «pamper», som er kjempefrustrerende. Det er en ting å være uenig, men noe litt annet når du er uenig og ikke er student i en studentforening. Det har bare bygget seg opp, sier Sæter.

Vil gjøre endringer

Mye av forbindelsene mellom ikke-studenter og studentforeninger er bygget på forskjellige IT-systemer og kommunikasjonsplattformer som har gått i arv mellom generasjoner av styrer, uten at kompetansen også er overført. Systemene er alt fra informasjonssider og «driver», hvor man legger ut informasjon på hvordan foreningen skal driftes, til interne systemer for registrering av bonger og domener for booking av vakter i bar og café.

Sæter og Eriksen mener dette er en av kildene til pampefaktoren.

— Det er en god del IT-systemer som nåværende studenter ikke har kompetansen til å styre. De som sitter med kompetansen gikk ut for ganske lenge siden, så de fortsetter å drifte dem. Og de begynner jo å bli lei de også etter hvert, forklarer Sæter.

— Det er mange systemer som er hjemmesnekra og custom made. Vi er avhengig av disse systemene som trenger gammel kompetanse som vi ikke har, sier Sæter.

Foreningslederen forklarer at det blir bråk når de har forsøkt å få gjennom endringer i store saker som gjelder bonger, kassesysemet og vedtektsendringer.

— Vi har blitt kalt et radikalt hovedstyre. Det er litt synd fordi vi ønsker å komme med store endringer, og det bør jo være lov dersom de studentene som sitter her ønsker det, sier foreningslederen.

Les også: “Vil gjøre parkeringsplassen til park”

«How to be an alumni»

Sæter understreker at hun ikke vil at pamper skal føle seg uvelkomne, og at det er er få som tråkker over en linje og gjør det vanskelig for drifting.

— Vi ønsker å utarbeide noen retningslinjer. «How to be an alumni» er planen. Hvis det ikke finnes retningslinjer hvordan skal man vite hvordan man skal oppføre seg, sier hun og fortsetter:

— Jeg tenker å starte med meg selv. Jeg skal tre av som leder og skal ikke gå inn i et annet verv. Det er et fint sted å starte og jeg tror det er lurt.

Eriksen forteller om at første gang han reagerte på oppførselen til en ikke-student på et Cyb arrangement var på gallaen før jul.

— Da dukket det opp en haug av folk i finstas med hatt, stokk og medaljer som jeg aldri hadde sett før, forklarer han og legger til at flere av disse var invitert fordi det var femtiårs jubileum.

Han synes det var tydelig at de ikke var en del av det øvrige studentmiljøet. Han husker at de satt for seg selv på et bord helt oppe til scenen.

— Det som var spesielt var at det ofte var de som holdt talene og en del av underholdningen fra scenen var fra dem. Det synes jeg var litt rart, fordi folk flest i salen viste ikke hvem de var.

Livsmedlemskap til høye priser

Blant forslagene som ikke gikk gjennom på generalforsamlingen, var et om å fjerne livsmedlemskap i foreningen. Et av argumentene som gjorde at folk stemte mot, var at å refundere medlemmene ville kostet foreningen 80.000 kroner, når de allerede har gjeld. Mange mente man kunne finne andre tiltak som ville være mer lønnsomme.

Eriksen selv foreslår en løsning som ville gjort at livsmedlemskap ble gjort om til livsinngang.

— De mister stemmeretten sin, så hvis de mener det er avtalebrudd så får de få refundert de semestrene de ikke har brukt ennå.

Eriksen forklarer at siden livsmedlemskap koster 500 kroner, som tilsvarer ordinær inngang for fem år, så kan man få inngang til de resterende semestrene man ikke har fått brukt ennå.

– Jeg skjønner at det kan føles som man vil kaste dem ut

Philip Eriksen (32), IFI-student og foreningsaktiv

En annen grunn til at vedtaket ikke gikk gjennom tror Eriksen kan ha vært at det virket ekskluderende. Likevel så mener Eriksen at det ikke var intensjonen bak forslagene.

— Det ville jo vært en stor endring, hvis det gikk gjennom. Jeg skjønner at det kan føles som man vil kaste dem ut. Jeg forstår at det er slik det virker, men i praksis så ville det bare vært at de ikke har stemmerett eller tilgang til den administrative siden av foreningen.

Les også: “Den store utepils-guiden”

Pamper i veien for rekruttering

Både Sæter og Eriksen er enige om at pampefaktoren hindrer Cyb i å rekruttere nye studentmedlemmer.

Sæter forklarer at et av argumentene som er blitt brukt mot å fjerne ikke-studenter som medlemmer, er at det ikke er nok studenter til å fylle vervene. Sæter tror samtidig at pamper i seg selv kanskje kan skremme nye folk bort.

— Det er jo en gjeng som på hver generalforsamling sitter og vorser har med seg popcorn og sier «haha nå blir det drama». Det er et sånt rykte man har som kanskje hindrer folk i bli med, sier hun.

Eriksen mener det ikke er et godt argument at det ikke er nok folk.

— En studentforening kan ikke være avhengig av én person over lenger tid. Hvis man ikke har nok folk så må du kanskje redusere driften og ha færre arrangementer, og heller fokusere på å rekruttere folk, konkluderer Eriksen.

UiO har retningslinjer for å være en godkjent studentforening. Ifølge deres nettsider skal studentforeningen som tilhører Universitet i Oslo bestå av minst 75 prosent studenter eller tidligere UiO-studenter. Av medlemmene skal minst femti prosent av medlemmene må være semesterregistrert ved UiO ved det gjeldende semesteret.

Cyb holdt en ordinær generalforsamling torsdag 19. mai, hvor Sæter ga seg som leder. Hun sier at et år har vært mye arbeid og at hun er klar for å gå videre etter mye krevende og gøy arbeid. Hun forteller at hun tok den endelige beslutningen etter den ekstraordinære generalforsamlingen, hvor det også kom noen sterke tilbakemeldinger.

— Cyb er 96 prosent fine folk som elsker å holde på med bar, kafé og PR. Mine nærmeste venner kommer herfra og vi elsker å finne på moro selv om det noen ganger er uenigheter.

Sæter vil følge som eksempel og planlegger ikke å gå inn i nye verv i foreningen.

Eriksen, som foreningsaktiv på IFI, er på sin side klar for å følge opp om Cyb etterstreber å fylle verv og kommunikasjonskanaler med aktive studenter fremfor ikke-studenter.

— Jeg fikk en melding av et annet foreningsmedlem etter generalforsamlingen. Og hun sa «når begynner vi å samle stemmer til neste generalforsamling?», gjenforteller han.

Universitas har forsøkt å komme i kontakt med tre pamper og tre pampesympatører. Fire av dem ønsket ikke å kommentere saken. To besvarte ikke Universitas' henvendelse.

Les også: “Valentin kaffebar har vært stengt i to år: Mener det hindrer sosialisering”

Powered by Labrador CMS