NSOs landsmøte i full sving: Likhetene mellom et LAN-party og politisk landsmøte er slående, skriver vår politiske korrespondent. Arkivfoto: Melisa Fajkovic

Politikk i praksis

Stemningsrapport fra Norsk studentorganisasjons landsmøte.

Publisert Sist oppdatert

Å kjede seg til døde på NSOs landsmøte er ikke et alternativ. Likevel måtte en ung politikerspire innrømme dagen derpå:

– Tenk at vi overlevde nok et landsmøte.

Femogtjue kilometer østover, litt nord og oppover, ligger Lillestrøm, ei lita innlandsbygd under himmelhvelvingen. Sjølberga med både flytog og varemesse, lokalavis og eget fotballag. Ikke akkurat fritt for vær og vind, men akkurat der morgensola renner oppover Nitelva, tilbringer studentpolitikere fra Norge en hel helg for å svare på de store spørsmålene og drøfte de vanskelige sakene.

Les også: Andenæs er ny NSO-leder

Strategisk plassert, ett par steg fra Norges Varemesse, finner vi Thon Hotell Arena. Det er her studentenes selverklærte makthavere har samlet seg for anledningen. Det er de som jubler over at valgdeltagelsen ved Universitetet i Oslo har økt til 17,2 prosent. Det er demokratiets forkjempere, som sier hva de mener, men gjør som de får beskjed om.

At innbyggertallet til Lillestrøm har økt med 2,8 prosent som følge av studentpolitikerinntoget er det ingen utenforstående som vet om. I et av hotellets største konferansesaler sitter studentpolitikerne bak små pulter, dypt preget av situasjonens alvor og inderlig grepet av sakspapirer med brettekanter og debatter uten konfliktnivå. Av og til rekkes stemmesedler opp i været, den eneste kaloriforbrenningsaktiviteten som foretas før kvelden setter inn.

Likhetene mellom et LAN-party og politisk landsmøte er slående. To meningsbærere har tatt seg en pause fra debatten med dataspill på bakerste rad

Philip Johannesborg, journalist i Universitas

Konferansesalen er varm, belysningen er dunkel. Battery, Burn, kaffe og andre energikilder står og glimrer med sitt nærvær på halvparten av de fremmøttes pulter. Snakker vi politisk lobbyvirksomhet i de sene nattetimer? Eller er det den tette luften av tørre vedtak som gir hjertet vansker med å pumpe blod opp til hjernen? Et gjesp kveles så vidt når Grønn listes leder setter ett strengt, irettesettende blikk i en medrepresentant.

Les mer: Den nye NSO-lederen er klar for å ta fatt på de store student-kampene

Likhetene mellom et LAN-party og politisk landsmøte er slående. På en av de bakerste benkene sitter det hvert fall to meningsbærere som har tatt seg en pause fra debatten med dataspill. Det blafrer pistolskudd over skjermen deres akkurat i det Marianne Andenæs meddeler at hun som leder vil gi rom, tillit og ansvar til organisasjonen.

I pausen sitter en røykende lederkandidat fra nord alene på en benk og funderer over tilværelsen. Snart er det klart for en gratis, men akk så bugnende buffet på studentenes regning, før festligheten setter inn senere på kvelden. Universitas´ utsendte journalist har gjort sitt pliktoppfyllende arbeid. Å dekke festen er dessverre ikke noe avisen får pengestøtte for. Heldigvis er Lillestrøm byen med flere skilter til togstasjonen enn det er skilt til sentrum.

Powered by Labrador CMS