Fremtid med våpen?: Etter at Politiets Fellesforbund for første gang har vedtatt at de ønsker en generell bevæpning av politiet i Norge, kan dagens studenter oppleve en hverdag der skytevåpen er lettere tilgjengelig.

Studentene stemte for bevæpning

Polities Fellesforbunds historiske våpen-ja ble i forrige uke støttet av de fire studentdelegatene på landsmøtet.

Publisert Sist oppdatert

Vi opplever et råere kriminelt miljø i dag enn tidligere. Vi må ha de riktige virkemidlene for å håndtere denne utviklingen.

Raymond Håkonsen, leder for PF-studentene

Under forrige ukes landsmøte vedtok Politiets Fellesforbund (PF) at de ønsker at norsk politi i fremtiden skal bære våpen i tjenesten. På møtet deltok fire delegater fra politistudentens egen del av interesseorganisasjonen, PF-studentene. Alle disse var blant de 71 av 124 som stemte for forslaget.

Raymond Håkonsen, leder for PF-studentene, deltok selv på møtet og støttet vedtaket. Tredjeårsstudenten på Politihøgskolen (PHS) understreker at stemmegivningen ikke nødvendigvis gjenspeiler studentmassens holdning til spørsmålet, men de valgte delegatenes egen mening.

– Vedtaket omhandler et spørsmål som er vanskelig, og som opptar mange studenter. Jeg kan ikke si noe om hva hver enkelt student mener, men jeg vet at mange har diskutert seg i mellom den siste uken. Det kan nok hende mange vegrer seg for å ta stilling til spørsmålet fordi de føler at de ikke har nok kjennskap til det, og ikke nok erfaring ennå, sier Håkonsen.

Studentrådet på PHS har heller ikke tatt et offisielt standpunkt til spørsmålet, opplyser leder Are Arneberg. Dette vil først bli diskutert på studentrådsmøtet 6.desember.

Tøffere hverdag

Våpenvedtaket har den siste uken blitt debattert i de fleste medier. Håkonsen begrunner sitt ja-standpunkt med at politiet skal kunne takle akutte situasjoner på en best mulig måte.

– Min viktigste begrunnelse er at politiet skal være i stand til å håndtere alle situasjoner, og at vi for eksempel ikke skal være nødt til å forlate skadede tredjepersoner i en akutt situasjon i påvente av å få våpen. Jeg tror vi vil kunne agere i flere typer situasjoner hvis vedtaket til Politiets Fellesforbund blir en realitet i fremtiden.

Det har blitt trukket frem i debatten at politiets hverdag har blitt tøffere de siste årene. Denne utviklingen må gjenspeiles i virkemidlene betjentene har tilgjengelig.

– Vi opplever et råere kriminelt miljø i dag enn tidligere, og det betyr mye for de som er i tjeneste. Vi må ha de riktige virkemidlene for å håndtere denne utviklingen, sier Håkonsen.

– En generell bevæpning vil ikke nødvendigvis bety at vi vil bruke våpen mer. Jeg har tiltro til politiets evne til å løse situasjoner uten å benytte seg av sterkere maktmidler, men å ha muligheten til det vil være viktig.

– Handler om hvilket politi vi ønsker

Håkonsen er likevel klar på at man må ta med seg den måten konflikter løses på i dag, hvis vedtaket gjennomføres.

– Samtidig må vi ivareta det norsk politi er gode på i dag, nemlig å løse konflikter med minst mulig maktbruk. Vi skal fortsette å møte publikum og samfunnet generelt på lik linje med praksisen i dag, sier han.

Per Olaf Torkildsen, politiinspektør ved operativ seksjon på PHS, er selv i mot vedtaket. For ham handler debatten om mer enn våpen eller ikke.

– Det handler om hva slags samfunn vi vil ha, og hva slags politi vi ønsker. Det som er viktig å påpeke er at hvis det tas en beslutning for, vil det være utenkelig å gjøre om den i senere tid. Foreløpig synes jeg at debatten preges at mye følelser fra begge parter, noe som er en utfordring, sier han.

Mer trening

Det er til syvende og sist politikerne som avgjør om fremtidens politi skal bære våpen, og en slik beslutning kan ta lang tid. Torkildsen tror politistudentene er godt rustet hvis PFs historiske våpen-ja blir en realitet.

– Hvis situasjoner krever større maktbruk tror jeg at politistudentene som uteksamineres er gode nok våpenteknisk til å håndtere skarpe situasjoner. Samtidig kan det kanskje bli behov for mer trening på de vurderingene som må gjøres der og da. Generell bevæpning kan føre til at det blir nødvendig å ta slike vurderinger oftere, og da er det helt nødvendig å være trygg på hva man skal foreta seg, sier han.

Håkonsen tror mer operativ trening må til i politiutdannelsen, uavhengig av hva som skjer med vedtaket.

– Den operative delen av utdannelsen må få større plass, spesielt hvis vi skal bære våpen til enhver tid. Det vi har av operativ trening i dag er veldig bra, men vi må bli mer trygge på den polititaktiske delen gjennom mer trening, påpeker han.

Powered by Labrador CMS