Ønsker skjerping: Arne Johannessen ønsker like strenge krav for å komme inn på Politihøgskolen, som for å bli ansatt i Politiet. _geirmoln@universitas.no_

Vil kaste ut lovbrytere

Flere studenter med pletter på rullebladet kommer inn på Politihøgskolen. Når de er ferdig med utdanningen, kan de se langt etter en jobb i politiet.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager foregår det en høring om nye opptakskrav til Politihøgskolen (PHS). Leder for Politiets Fellesforbund (PF), Arne Johannessen ønsker en innstramming av skolens praksis når det gjelder opptak av studenter med vandel.

– Vi erfarer at det hersker en del tvil om hva som legges i begrepet plettfri vandel. Det virker som at det er én tolking som gjelder for å bli tatt opp som student til PHS, og en noe strengere som gjelder for å kunne bli ansatt i politiet etter endt utdanning, sier Johannessen.

Vil kaste ut flere

Et annet problem er at for få studenter som begår kriminelle handlinger under selve studiet blir kastet ut av utdanningen, mener Johannessen.

At studenter får lov til å fortsette med en alvorlig dom er et utrolig dårlig signal.

Arne Johannessen, leder for Politiets Fellesforbund.

– Vi skulle ønsket at det var mulig å få gjort noe med dette. Det handler også om renommeet til utdanningen. At studenter får lov til å fortsette med en alvorlig dom er et utrolig dårlig signal. Vi skjønner at det er vanskelig å kaste studenter ut av utdanningen, fordi PHS følger høyskolesystemet, men vi synes det er problematisk, sier han.

Ønsker like krav

Plettfri vandel er i utgangspunktet et av kravene for å komme inn på PHS. Samtidig åpner skolen for visse skjønnsmessige vurderinger, der det dreier seg om bagatellmessige forhold, som gjerne også ligger langt tilbake i tid. Johannesen synes det er et problem at det stilles strengere vandelskrav for å få jobb i politiet enn for å komme inn på PHS.

– Sjekking av vandel må ha høy prioritet. Det er krav om uplettet vandel som politimann. Da må også utdanningen speile det. Vi mener at vandelskravene for opptak må strammes inn og være likelydende som for ansettelse etter endt utdanning, sier han.

Johannessen forteller at flere praksisansvarlige har opplevd å finne studenter som er registrert med fangefoto, og som har flere straffesaker på seg. PF har fått flere henvendelser fra nyutdannede politifolk som ikke får jobb grunnet kriminelle forhold fra tiden før de begynte på PHS, ifølge Johannessen.

Får ikke jobb

Johannessen mener opptakspraksisen skaper problemer både under selve utdanningen, og når politistudentene senere skal søke jobb.

– En politimester nektet en student i praksisåret begrenset politimyndighet, fordi vedkommende ikke har plettfri vandel. I et annet tilfelle har en student fått begrenset adgang til politihuset. Blant annet fikk ikke vedkommende være på kriminalavdelingen fordi vandelen er så ille at de ikke har tillit til vedkommende, sier Johannessen.

Politimyndighet er en samlebetegnelse på myndigheter til å gi påbud og foreta inngrep overfor publikum, om nødvendig med makt, som er særegen for politiet. I praksisperioden får politistudentene en politimyndighet som er begrenset for varigheten av praksisperioden, og til det politidistriktet der praksisen gjennomføres.

Siles ut tidlig

Administrasjonssjef Erik Ulfeng Hansen ved Østfold politidistrikt bekrefter at distriktet har fått inn søknader fra nyutdannede som ikke får jobb på grunn av kriminelle handlinger som ble begått før opptaket til PHS.

– Østfold politidistrikt har krav om plettfri vandel i alle våre kunngjøringer av ledige stillinger. Vi kan gjøre skjønnsmessige vurderinger dersom forholdet som har ført til at man ikke lenger har plettfri vandel har skjedd langt tilbake i tid og er av mindre alvorlig art, men det er sjeldent tilfelle for nyutdannede, sier han.

– Ukjent for meg

– Det er ukjent for meg at det er studenter som ikke har fått jobb på bakgrunn av straffbare forhold som var kjent ved opptak. Hvis et politidistrikt har mange søkere å velge mellom, vil de som har begått mindre straffbare forhold gjerne stille bakerst i jobbkøen, sier Geir Vallaker, ansvarlig for bachelorutdanningen ved PHS.

Han påpeker også at det å få vitnemål fra PHS ikke er det samme som å ha krav på å få jobb i politiet.

– Politiets fellesforbund mener det er uklart hva dere legger i begrepet plettfri vandel. Hva legger dere i begrepet?

– Det dreier seg ikke om hva vi legger i begrepet, men hvordan vi operasjonaliserer det. Begrepet blir benyttet slik at det stilles strenge krav til vandel. Noen former for lovbrudd er det absolutt nulltoleranse for. Blant annet for narkotika. En del mindre straffbare forhold, som for eksempel trafikkforseelser, og noen andre typer forseelser vil ikke alene, i en hver sak, hindre opptak til PHS. Disse forholdene må normalt også ligge langt tilbake i tid for at en søker skal få opptak, sier Vallaker.

– Utviser mange nok

Vallaker er ikke enig med Johannessen i at PHS utviser for få studenter som begår kriminelle handlinger i studietiden.

– Jeg sitter selv i skikkethetsnemda, og mener vi forvalter mandatet på en god måte. Studenter blir også utvist. Det er jevnt over en årlig hendelse at en sak ender med utvisning, sier Vallaker.

Fristen for å komme med høringsinnspill til de nye opptakskravene er 22. oktober. Are Arneberg, Leder for Studentrådet ved Politihøgskolen, ønsker ikke å uttale seg om høringen før den blir behandlet i Studentrådet 18. oktober.

Powered by Labrador CMS