– Studenter bør stemme på Duckert, Evensen eller Walløe

Studentparlamentsleder Maria Veie Sandvik mener Kristian Gundersen og Geir Ellingsrud er dårlige rektoralternativer for studentene.

Publisert Sist oppdatert
REFORMVENNLIG: Ingrid Lillehagen By (22) stemte på Fanny Duckert: - Hun virker flink, og jeg liker det hun står for. Og så er det på tide med en kvinne.

– Jeg stemte på Ellingsrud, er det ikke det han heter, sier Svein Borgen, og titter på valgseddelen ved urna på SV-fakultetet.

– Jo, og Gundersen som nummer to. Jeg stemmer på reformkritikerne som vil stå i mot kommersialiseringa, sier Borgen, som er mastergradstudent i fransk.

Men Studentparlamentets arbeidsutvalg vil ikke anbefale andre studenter å stemme som ham:

– Vi har vært nøytrale lenge. Det er mange kandidater, og det har vært vanskelig å finne den som er best. Men nå føler jeg at vi har et ansvar ved å fortelle hvilke kandidater vi mener er best for studentene, på bakgrunn av våre erfaringer, sier Studentparlamentsleder Maria Veie Sandvik.

Advarer

For første gang i valgkampen velger nå arbeidsutvalget å si hva de mener om rektorkandidatene:

– Duckert, Evensen eller Walløe er mest studentvennlige. De vil følge opp dårlig evalueringer av undervisere, gi studentene økt innflytelse, og prioritere mer ressurser til utdanning. Ellingsrud er de ansattes mann, mens Gundersen vil være en hoffnarr for Universitetet. De to står for en elitisme som vi mener ikke er studentvennlig, sier Veie Sandvik til Universitas.

Studentparlamentets råd i valgkampen er derfor like mye et råd om hvem du ikke bør stemme på.

– For oss er det ganske åpenbart at Ellingsrud ikke er et godt valg for studentene. Som tidligere leder av Forskerforbundet, er han mest opptatt av de ansatte. Han vil ha mindre evalueringstvang, og studentene vil da få mindre innflytelse over undervisninga, sier Veie Sandvik, som opplever at Ellingsrud har vært mindre aktiv overfor studentene enn de andre kandidatene.

– Best i opposisjon

Argumentene mot Gundersen handler i følge henne mer om kommunikasjonsform, enn valgprogrammet:

– Vi oppfatter ham som oppfarende, og han har en måte å kommunisere på der han oftest går i angrep. Han har en kommunikasjonsform som gjør at han ikke klarer å etablere gode samarbeidsforhold, spesielt med de som er uenige med ham. Han har en atferd som vi ikke ønsker at en rektor skal ha. Han er en ypperlig opposisjonsmann, som ikke egner seg for en slik ansvarsposisjon, sier studentparlamentslederen.

Reagerer på kritikken

De fem rektorkandidatene var onsdag i forrige uke samlet til debatt på møtet i Studentparlamentet, og avgjørelsen om å støtte Duckert, Evensen og Walløe ble tatt i parlamentets arbeidsutvalg etter dette møtet og prorektordebatten mandag.

– De tre har på forskjellig vis vist at de bryr seg om studentene, og gjort dem til viktige i valgkampen, sier Veie Sandvik, som ikke vil kalle dem reformvennlige, men «konstruktive reformkritikere».

Kristian Gundersen reagerer sterkt på at studenter frarådes å stemme på ham.

– Det forbauser meg at Sandvik som ikke kjenner meg kan komme med den typen karakteristikker. Hun legger selv opp til en konfronterende stil når hun skriver i Universitas at kvalitetsreformen er til for å gi professorene et spark bak, sier Gundersen, som håper og tror Veie Sandvik vil velge en annen tone uansett hvem som blir rektor.

– Jeg synes det er trist at hun forkler en politisk uenighet i en negativ personkarakteristikk. Det er helt klart at det er et rent politisk standpunkt de har tatt, når de anbefaler studenter ikke å stemme på reformkritikerne, sier Gundersen.

– Opptatt av studentene

Den samme holdningen har Geir Ellingsrud.

– Det er ingen hemmelighet at jeg har vært leder i Forskerforbundet. Men jeg er like opptatt av studentene. Det mener jeg kommer klart fram i valgprogrammet mitt, sier Ellingsrud, og nevner blant annet at han forsvarer gratisprinsippet, tar opp problemer med kopiavgiften, sensurordningen og sykepengeordningen.

Powered by Labrador CMS