BLÅSER I RØYKEN: Kun 10 prosent av UiOs studenter røyker. Men uvanlig mange kvinner snuser. Arkivfoto: Sindre T. Lønnes.

Stumper røyken

Kun én av ti studenter ved UiO tenner røyken daglig. Samtidig er snus- og kokainbruken på vei oppover.

Publisert Sist oppdatert

Studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) røyker mindre enn befolkningen ellers, viser en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). Andelen dagligrøykere blant studenter er under halvparten av hva den er for samme aldersgruppe i resten av befolkningen. Kun ti prosent av alle UiO-studentene tar seg en blås daglig.

Ellen Marie Tefre, sosialantropolog og prosjektleder i SIRUS, mener funnene var som forventet.

– Det har lenge vært kjent at personer med høyere utdanning røyker mindre enn befolkningen ellers. Dette funnet bekrefter bare at dette også gjelder for studenter, sier hun.

Kvinner er snusverstinger

Mer overraskende er det kanskje at kvinnelige studenter er storforbrukere av snus. Hele 12 prosent av de kvinnelige studentene ved UiO snuser daglig. Dette er dobbelt så mye som landsgjennomsnittet for de mellom 18 og 37 år, viser rapporten.

Ifølge Tefre er dette bekymringsverdig. En undersøkelse rapporten henviser til, avslører nemlig at studenter adopterer nye trender tidlig, og Tefre frykter derfor at snusingen kan komme til å spre seg til resten av den kvinnelige befolkningen. Videre peker hun på at mange studenter blir opinionsdannere i fremtiden, i kraft av at de får toppstillinger i samfunnet. Tefre mener myndighetene må ta grep.

– Vi mener at det må investeres i forebyggende tiltak rettet mot studenter for å få til en holdningsendring, sier hun.

Flere prøver kokain

Rapporten viser også at hasj er det mest utbredte illegale rusmidlet blant studentene ved Universitetet i Oslo. Samtidig har kokainbruket nesten tredoblet seg de siste ti årene. Totalt åtte prosent av de spurte studentene fortalte at de hadde prøvd kokain.

– Undersøkelsen viser at det er flere blant studentene som prøver kokain. Likevel virker det som om dette for det meste er prøving, fordi tallet på studenter som har brukt kokain flere enn fem ganger fremdeles er ganske lavt, sier Tefre.

Bare tre prosent av de mannlige studentene, og én prosent av de kvinnelige studentene er flergangsbrukere av kokain.

Powered by Labrador CMS