Seier med bismak: NSO-leder Maika Marie Godal Dam jubler for økning i studiestøtta, men er skuffet over innføring av skolepenger for internasjonale studenter. Arkivfoto: Tobias Schildmann Mandt

9022 kroner i økt studiestøtte:

– En satsing vi ikke har sett på lenge

Regjeringen gir studentene 9022 kroner mer i året og vil bygge 3000 nye studentboliger årlig.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

– Man kan alltid drømme større, men dette er en seier for norske studenter, men med en bismak.

Det sier leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO) Maika Marie Godal Dam til Universitas.

– Det er en seier for norske studenter fordi vi ser en satsing på studiestøtta som vi ikke har sett på veldig lenge.

Heltidsstudenten får 9022 kroner ekstra i året for studieåret 2023/24. Det kommer frem under regjeringens og støttepartiet SVs fremlegging av statsbudsjettet for 2023.

Økningen i støtten tilsvarer 7 prosent. Det innebærer cirka 820 kroner ekstra i måneden. I dag får fulltidsstudenten 128 887 kroner i studiestøtte i året. Regjeringens opprinnelige forslag var å prisjustere støtten med 328 kroner i måneden.

– Vi har fått til en betydelig økning i studiestøtten. Det er en avstand fra vårt alternative budsjett, men det er en veldig tydelig forbedring i studentenes økonomi, og en veldig tydelig prioritering, sa SV-leder Audun Lysbakken under fremleggelsen.

Han bekrefter overfor Universitas at økningen er varig, og ikke et engangsbeløp.

– Jeg kan aldri garantere for andre budsjetter enn de vi er med på å lage, men dette er ment som en varig ordning. Vi mener at vi ikke er ferdige heller, og må ha høyere studiestøtte enn dette, sier han.

Regjeringen og SV setter også mål om å bygge 3000 nye studentboliger i året. I tillegg får personer mellom 23 og 26 år 50 prosent rabatt på tannhelse.

Skolepenger innføres

Til tross for økningen i studiestøtten, er Godal Dam skuffet over at regjeringen valgte å innføre det omstridte forslaget om å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra områder utenfor EU og EØS.

– Det er en kamp vi tapte, og det er klart at det gjør vondt. Men til gjengjeld er jeg glad for å se at studenter får et reellt løft og en sjanse til å klare seg bedre, sier hun til Universitas.

Powered by Labrador CMS