LA OLJA LIGGE! Banneret som ble sluppet ned fra administrasjonsbygningen på Blindern tirsdag 17. august var over 400 kvadratmeter stort, og produsert av aktivistene i Natur og Ungdom.

Oljekamp på Blindern

Femten Blindern-organisasjoner går sammen mot oljeboring i nord. De vil ha mindre øldrikking og mer politisk aktivisme blant studentene.

Publisert Sist oppdatert
ILDSJEL: Peter Ringstad er initiativtaker til paraplyorganisasjonen Studenter mot oljeboring.
LA OLJA LIGGE! Banneret som ble sluppet ned fra administrasjonsbygningen på Blindern tirsdag 17. august var over 400 kvadratmeter stort, og produsert av aktivistene i Natur og Ungdom.

Studenter mot olje:

  • Disse organisasjonene er med: Attac Blindern, AUF Blindern, Blindern SU, Blindern SV, Changemaker Student Oslo, Folkeaksjonen - Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Fremtiden i Våre Hender Blindern, Grønne Studenter, Liberal Liste, Natur og Ungdom / Naturvernforbundet - Blindern, Spire - studentgruppe Oslo, Studentaksjonen, Rødt Blindern, Venstrealliansen
  • Bloggen deres finnes på www.studenter-mot-oljeboring.blogspot.com.

Den nyoppstarta paraplyorganisasjonen Studenter mot oljeboring ønsker ikke bare å arbeide mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Den ønsker også å vekke studentengasjementet på Blindern. Ifølge initiativtaker Peter Ringstad er aktivismen blant studenter blitt både byråkratisk og kjedelig.

– Aktivismen har vel aldri vært helt død, men de siste årene har den blitt mer fragmentert og byråkratisk. Vi ønsker en mer spontan og bred mobilisering av studentene, sier Ringstad, som er aktiv i Changemaker.

– Miljøkampen mot oljeboring markerer et veiskille, og har potensialet til å kanalisere engasjement på en måte som vi ikke har sett på flere år. Vi vil vise de nye studentene at Blindern ikke bare er et sted for øltelt, men også en arena for å fremme politiske budskap.

For å markere begynnelsen på kampen mot oljeboring, ble det tirsdag 17. august sluppet ned et banner fra toppen av administrasjonsbygningen hvor slagordet til paraplyorganisasjonen stod påskrevet.

Felles front

Organisasjonen er en slags ad hoc-kampanje, og består av femten ulike organisasjoner med base ved Universitetet i Oslo (UiO). Gjennom denne er det fritt for alle studenter å kanalisere sitt engasjement mot oljeboring.

– Vi startet så vidt opp i mai i år, og det var jeg og to andre som var initiativtakere. Før sommeren hadde vi et allmøte som var åpent for alle, hvor vi inviterte med folk fra ulike kjente organisasjoner. På møtet la vi planer for hva vi ønsket å gjøre fremover, og det var fritt frem for de oppmøtte å ta på seg ansvaret for de ulike aksjonene, forteller Ringstad.

Kampanjen har et stort politisk spenn, og består av alt fra Rødt Blindern til Liberal liste.

– I stedet for at organisasjonene arrangerer separate småaksjoner, har vi skapt en felles front mot oljeboring. Det finnes naturligvis en viss nyansering i argumentene mot oljeboring, og av den grunn har vi bestemt oss for å ikke bli enige om hvorfor vi er mot.

Ambisiøse aktivister

Aktivistene har lagt mange planer for semesteret, og håper å tiltrekke seg oppmerksomhet fra studentene gjennom blant annet gratis konserter og kunstinstallasjoner.

– I helga skal vi bygge en kunstinstallasjon på plassen mellom SV- og HF-fakultet. En arkitektstudent ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) skal bygge en oljeplattform, men selvsagt ikke i full størrelse. Dette vil være et felles dugnadsprosjekt, hvor alle som vil kan bidra, sier Ringstad.

På miljødagen til Studentfestivalen i Oslo (STUDiO) arrangeres det gratiskonsert i Grisebukta utenfor Chateau Neuf, hvor blant annet My Little Pony og Hiawata! skal spille. I tillegg holdes det en debatt på Betong 31. august.

– Alt dette skal lede frem til en stor demonstrasjon på Fredrikkeplassen 1. september, og vi håper på å ha mobilisert flest mulig studenter til da, sier han.

Powered by Labrador CMS