TENKER INTERNASJONALT: Ole André Gjerde, internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet ved UiO mener det er viktig at de internasjonale studentenes interesser blir ivaretatt.

Telefontrøbbel i SiO-boligene

Studentsamskipnaden i Oslo har vedtatt å fjerne fasttelefonene fra studentbyene i løpet av 2008. International Students´ Union ønsker å stoppe vedtaket.

Publisert Sist oppdatert
HANDLINGSRETTET: Ricardo Duque, leder for ISU Oslo, forteller at de planlegger underskriftskampanjer for å hindre at telefontilbudet forsvinner.

– Dette er utrolig frustrerende. At Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) velger å fjerne alle fasttelefonlinjene, er stikk i strid med Universitetet i Oslo (UiO) sitt mål om å inkludere og tilrettelegge for internasjonale studenter, sier Ole Andre Gjerde, internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet ved UiO.

I november vedtok Studentboligenes styre at alle fasttelefonilinjene i SiOs studentboliger skal fjernes i løpet av 2008. I stedet planlegger man å styrke nettsatsningen ved å etablere internett-tilgang i alle studentbyene.

Gjerde mener at å satse på internett ikke forsvarer avgjørelsen om å fjerne fasttelefonene.

– Å måtte gå til anskaffelse av PC eller mobiltelefon for å kunne ha kontakt med familie og venner i hjemlandet kan være både kostbart og tidkrevende. Mange av de internasjonale studentene risikerer å måtte avstå fra slik kontakt når telefonene forsvinner, sier Gjerde.

– Uforståelig

SiO forvalter per i dag 5869 studentboliger, hvorav 2552 har fasttelefon. Det finnes imidlertid ikke noe eksakt tall på hvor mange av de rundt 1800 internasjonale studentene som bor i SiO-bolig med fasttelefon.

Ricardo Duque, leder for International Students' Union (ISU) Oslo, mener at SiO sin avgjørelse virker som et lite gjennomtenkt hastevedtak.

– Vi finner det uforståelig at SiO, som eksisterer kun for å tilby studentene et godt velferdstilbud og som gjør det bra finansielt, trenger å fjerne noen former for tilbud, sier han.

Studentsamskipnaden i Bergen vedtok i 2007 å fjerne fasttelefonitilbudet ved to av sine studenthjem, men etter å ha blitt møtt med protester fra blant annet ISU Bergen vedtok styret å opprettholde telefontilbudet.

– Nå vi vil blant annet sette i gang skriftlige og elektroniske underskriftskampanjer, i håp om at SiO trekker denne avgjørelsen tilbake, sier Duque.

Vil finne løsninger

Egil Heinert, hovedstyreleder i SiO, forteller at den store økonomiske satsningen på internett er et resultat av både egen vurdering og etterspørsel fra studentene. – Velferdstinget (VT) har vært med på hele avgjørelsesprosessen, og har hele tiden vært positive til vedtaket, sier han.

Fredrik Refsnes, leder for VT, avkrefter at intensjonen bak vedtaket forutsetter at studentene må gå til anskaffelse av PC eller mobiltelefon når fasttelefonene forsvinner.

– De negative reaksjonene mot dette vedtaket tyder på at vi kanskje burde vært tydeligere på hva som faktisk skal skje i denne saken. Å finne aktuelle telefonløsninger er en viktig del av denne prosessen, sier han, og trekker frem IP-telefoni som et godt alternativ.

Tom Olstad, boligdirektør i SiO bekrefter at IP-telefoni er den mest sannsynlige løsningen de vil benytte seg av når fasttelefonene forsvinner, men at ennå er ingenting avgjort.

Powered by Labrador CMS