SOM UANSVARLIGE BARN: --Det kan virke som om departementet ser på studentene som uansvarlige barn, men at det ikke er tilfelle har vi motbevist gjennom 70 år med god styring, sier Magnus Nystrand, leder av Velferdstinget i Oslo.

– Vil ta makten fra studentene

Kunnskapsdepartementet vil endre loven for å få bukt med vanstyrte studentsamskipnader. Forslaget møter massiv kritikk og blir beskyldt for å umyndiggjøre studentene.

Publisert Sist oppdatert

– Å, herre Jesus, dette er jo helt meningsløst. Jeg har ikke ord, sier andre nestleder i Kirke-, undervisnings- og forskningskomiteen på Stortinget, Tord Lien (FrP).

19. januar sendte Kunnskapsdepartementet (KD) en rekke forslag om endringer i studentsamskipnadsloven ut på høring. I høringsnotatet foreslås det blant annet:

• Å gi KD mulighet til å avsette hele eller deler av samskipnadsstyrene.

• Å kreve to tredjedels flertall i styresaker av stor betydning, noe som vil fjerne studentenes flertall i slike avgjørelser.

• Å lovfeste krav til styremedlemmenes kompetanse.

– Udemokratisk forslag

Lien reagerer spesielt kraftig på at KD vil gi seg selv muligheten til å avsette styret. Han tolker forslagene som et forsøk fra KDs side på å detaljstyre samskipnadene.

– Enten så har man tillit til at studentene kan håndtere dette, eller så får staten ta over hele greia. Det er udemokratisk at departementet skal gi seg selv rett til å avsette styret dersom de ikke liker trynet på de som sitter der, sier Lien.

I dag er det slik at det kun er studentenes tillitsvalgte som har mulighet til å velge og avsette styrerepresentanter.

Leder av Velferdstinget i Trondheim, Mari Helenedatter Aarbakke, mener KD bør forsøke å styre på et litt mer overordnet plan.

– Det blir en veldig rar demokratisk sløyfe når studentene skal velge, mens KD skal kunne kaste. Det vil skape usikkerhet for de som skal ta beslutninger på vegne av studentene, sier Aarbakke.

– Umyndiggjørelse

Enkelte samskipnader har de siste årene gått med betydelige tap, og har hatt problemer med den økonomiske styringen. Dette var konklusjonen i en rapport gjennomført av BDO Noraudit for KD i 2009. Rapporten problematiserte at samskipnadene styres av unge og uerfarne studentpolitikere.

Aarbakke mener det er problematisk at KD bruker resultatene fra rapporten som utgangspunkt for høringsnotatet.

– Det er sant at enkelte samskipnader har slitt med vanstyre, men det blir feil når alle straffes for noe noen få har hatt problemer med, sier Aarbakke.

Hun mener det finnes bedre løsninger på problemet med dårlig styring.

– Forslagene her er så ekstreme. I stedet for å gi seg selv mulighet til å kaste styret, kunne KD tatt kontakt med de tillitsvalgte for de samskipnadene som har problemer. Dette bør løses gjennom dialog, ikke umyndiggjørelse, sier Aarbakke.

– Truer studentstyringen

Universitas har tatt kontakt med alle de største studentsamskipnadene i landet. Samtlige uttrykker skepsis mot høringsnotatet.

Leder av Velferdstinget i Oslo, Magnus Nystrand, mener forslaget om å kreve to tredjedels flertall undergraver prinsippet om at samskipnadene skal være styrt av studentene.

«Forslaget er et angrep på selve grunnideen bak studentsamskipnadene.»

Magnus Nystrand, leder av Velferdstinget i Oslo

– Forslaget er et angrep på selve grunnideen bak studentsamskipnadene, og vil medføre en radikal endring i måten samskipnadene styres på. Det kan virke uskyldig, men forslaget setter prinsippet om studentstyring på spill, sier Nystrand.

I dag har studentene mulighet til å kreve å ha flertall i styret, og dermed ha full kontroll med hva styret skal bestemme. Alle de store samskipnadene i Norge har studentflertall i styrene.

Nystrand mener konsekvensene av KDs forslag vil være dramatiske.

– I styret til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) tar man bare viktige avgjørelser, så i praksis legger forslaget opp til at nesten alle styreavgjørelser vil kreve to tredjedels flertall.

– Det at man fra topp til bunn i SiO vet at studentene har flertall i styret, preger hele organisasjonen, og øker studentenes mulighet til å påvirke driften. I dag er det tydelig og klart at det er studentene som har styringen, og dette vil bli mindre tydelig dersom KDs forslag innføres, sier Nystrand.

Universitas har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet. De ønsker ikke å svare

på kritikken før høringsfristen 19. april.

Powered by Labrador CMS