Kritiserer egen synlighet

Valgansvarlig i Studentparlamentet mener den lave valgdeltakelsen kan skyldes at det ikke kom tydelig nok frem hvorfor studentene burde stemme.

Publisert

Etter årets parlamentsvalg har Studentparlamentet gått i seg selv. Deres egenevaluering avslører flere mangler i informasjonsarbeidet i forkant av valget. I et internt dokument kritiseres parlamentets informasjonsstrategi på flere punkter:

  • Ingen sentral valgkampcrew kunne fronte arrangementer.
  • Informasjon mellom Studentparlamentetet og lokale valgkampcrew var mangelfull.
  • Dårlig informasjon førte til at få møtte på valgdebatten 30. mars og studentseminaret 28. mars.
  • Ingen hadde fått i oppgave å dele ut løpesedler.

– Dårlig PR

En av nykommerne i Studentparlamentsvalget, Grøn Liste, synes selve valget fungerte bra, men at informasjonen til studentene ikke var like god.

– Vi hadde blant annet to debatter beregnet på hele universitetet. Her var det veldig få fremmøtte, og det kan ha hatt noe å gjøre med dårlig PR, sier leder Marianne Trøyflat.

I tillegg mener hun at Studentparlamentet informerte dårlig om tidsfristen for å melde seg på til valget. Så dårlig at Grøn Liste bare ved en tilfeldighet rakk å melde seg på før fristen.

Tar selvkritikk

Torkel Nybakk Kvaal var valgansvarlig under årets valg. Han tar selvkritikk på at informasjonsarbeidet rundt valgkampen sviktet.

– Studentene fikk i all hovedsak med seg at det var valg, men ikke hvorfor de burde bruke stemmeretten og hva de kunne eller burde stemme på, sier han.

– Hvilken konsekvens kan dette ha hatt for valget?

– Det kan ha ført til lav valgdeltakelse. Noe som igjen fører til svekket legitimitet for parlamentet. De som er valgt til tillitsverv skal representere studentene, og det er et demokratisk problem når så få stemmer, sier Kvaal.

Han understreker samtidig at parlamentets selvkritikk på hva som kunne vært bedre, ikke nødvendigvis betyr at ting gikk galt.

– Valgdeltakelsen var tross alt bedre enn tidligere år, sier han.

Leder for Studentparlamentet, Maria Veie Sandvik, mener ikke at parlamentet har gjort en dårlig jobb med å informere studentene.

– Vi hadde både nye nettsider, et valgbilag, samt en mail utsendt til alle studentene hvor de fikk den informasjonen de trengte, sier hun.

– Ved første øyeblikk ble jeg skuffa over oppslutningen, men ser man på fakultetene separat, er jeg fornøyd. Det var tross alt 700 flere som stemte ved valget i år.

Powered by Labrador CMS