Illustrasjonsfoto.

Nå kan du drikke øl på Chateau Neuf igjen

Helt siden koronapandemien brøt løs, har studentbarene i Oslo måttet holde både dørene og ølkranene stengt. Hvilke konsekvenser har dette hatt for de forskjellige studentbarene?

Publisert Sist oppdatert

Studentbarene i Oslo har blitt hardt rammet av koronakrisen. Nå som folk må holde seg hjemme og alkoholsalget har stoppet helt, hemmes driften av barene betraktelig.

Universitas har vært i kontakt med ansvarlige for U1, Samfunnet Bislet, Uglebo og Hvelvet. Med unntak av Samfunnet Bislet har ingen av disse studentbarene mottatt noen økonomisk støtte. Felles for alle er at store deler av varebeholdningen må kastes og rekrutteringen av frivillige til neste semester bremses. Frivillige arbeidere er noe barene er helt avhengig av for at ting skal gå rundt.

30. april ble det bekreftet at skjenkingen i Oslo kunne åpne igjen 6. mai, med forbehold om at syv krav oppfylles.

Kravene som stilles, er:

*Det må serveres mat

*Alle som vil servere alkohol igjen, må registrere seg hos næringsetaten og levere smitterisikovurdering

*Det må være to meter mellom bordene

*Det må være bordservering

*Maks fem personer ved hvert bord

*Det anbefales minst én meter mellom gjestene

*Skjenkestopp klokken 23.30, og stengingen må skje klokken 24.00.

OPEN FOR BUSINESS: Torsdag åpnet Betonghaven igjen på Chateau Neuf.

Glassbaren på Chateau Neuf bekrefter at Universitetet i Oslo (UiO) har gitt baren tillatelse til å åpne igjen. De vil åpne for uteservering i Betonghaven fra og med 7. mai klokken 16.

Alle kravene for tillatt skjenking vil følges, hvilket vil si at det blant annet ikke er tillatt med flere enn 50 personer om gangen.

Verken U1, Uglebo, Samfunnet Bislet eller Hvelvet vil åpne igjen med det første.

Fikk du med deg denne? Chateau Neuf har kastet 2000 liter med øl

Taper opptil 70.000 kroner

Torkel Sinnes, leder for Samfunnsvitenskapelig fakultetsforening ved UiO (SVFF), forteller at studentbaren U1 blir hardt rammet av pandemien.

– En stor del av det vi har inne, nå ser ut til å gå tapt før vi får åpne igjen. Vi har ikke hatt mulighet til å telle opp alt ennå, men det er snakk om et tap på mellom 50.000 til 70.000 kroner.

Sinnes legger til at det er en frivillig forening hvor hovedfokuset ikke er å ha størst overskudd. Hvis økonomien går i null, er ikke det en krise. Han sier det kjedeligste er å ikke ha noe daglig drift.

Niolai Nikman, leder for Filosofisk forening (FF) og styreleder i studentbaren Uglebo, sier at det verste med krisen ikke bare er at puben ikke kan holde åpent for salg, eller at det er mer som må kastes enn som kan selges.

– Det verste er at puben for øyeblikket ikke kan bli benyttet av de frivillige i foreningen, som enten bruker stedet som lesesal eller et sted for å henge med venner, sier han.

Nikman tilføyer at økonomien fremdeles er under vurdering, men at det ikke ser lyst ut.

– Solid nok økonomi til å overleve

Hvelvet, studentbaren for Høyskolen Kristiania på campus Kvadraturen, møter ingen økonomisk krise som konsekvens av pandemien, ifølge Lone Gundersen, barsjef i Hvelvet.

Hun sier at de har en økonomi til å takle en slik situasjon.

– Økonomien i år, frem til pandemien traff, var bedre enn i fjor, takket være styret som satt før oss. De gjorde en fantastisk jobb, som gjorde at vi nå har en solid nok økonomi til å overleve koronakrisen.

Gundersen er betrygget med at Hvelvet har en god del varer som har lang holdbarhet, slik at ikke altfor mye må kastet.

– Det vi vil få størst svinn på, er fatøl, men det er dessverre ikke så mye vi gjort noe med. Vi vet at det er minst to fat på tretti liter som må kastes.

Hvelvet ønsker ikke å dele flere konkrete tall med Universitas.

100.000 kroner i støtte

Samfunnet Bislet, studentbaren ved Oslomet, har fått bevilget 100.000 kroner i økonomisk støtte fra Kulturstyret for at driften skal kunne fortsette som normalt etter pandemien er over.

Eirin Kornelia Gjerding Østensen, leder i Samfunnet Bislet, er svært takknemlig for støtten de har fått.

– Vi søkte om denne støtten samme dag som vi måtte stenge. Det er snakk om mye penger, og dette er vi alle svært takknemlige for. Det hjelper oss enormt på vei mot vanlig drift når vi får lov til å åpne igjen.

Østensen legger til at rekrutteringen av frivillige ikke ser ut til å bremse opp, og ser lyst på fremtiden for Samfunnet Bislet.

– Vi får inn omkring 80 faste frivillige i året. Det kan bli et frafall denne sommeren, men det er noe vi ikke bekymrer oss særlig over, da vi er trygge på at vi har nok frivillige til å drifte baren.

Så langt har ikke baren måttet kaste noe øl. Østensen sier at beholdningen holder seg frem til oktober, men at det er noen fat med øl som går ut mot sommeren. De ser på muligheter for å selge disse til sine leverandører, for å redusere tapet mest mulig.

Fikk du med deg denne? BI avlyser utveksling utenfor Europa til høsten

Powered by Labrador CMS