VELTES SAMMENSLÅINGEN? Det kan skje dersom Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad og Studentsamskipnaden i Oslo må ut med 25 millioner kroner i dokumentavgift.

Forhatt avgift kan velte sammenslåing

Sammenslåing av Oslos studentsamskipnader kan koste 25 millioner kroner i dokumentavgift. – Helt urimelig, sier SiO-styreleder Øyvind Gjengaar.

Publisert Sist oppdatert

*Studentsamskipnadene:*

  • Studentsamskipnadene SiO og OAS har ansvaret for blant annet helse- og idrettstilbud, kantinedrift og studentboliger til Oslos 55 000 studenter.
  • Visjonen om en sammenslåing ble først lansert i 2003, men arbeidet startet for alvor i 2007. Begrunnelsen fra studentpolitikerne som har gått inn for sammenslåing har vært at én samskipnad står sterkere overfor stat og kommune, man oppnår betydelige stordriftsfordeler, og man slipper unødig konkurranse mellom to like organisasjoner. Dette skal komme studentene til gode i form av større bevilgninger, mindre penger til administrasjon og mer til å bedre velferdstilbudet.
  • Særlig helsetilbudet har vært et omdiskutert tema i fusjonsprosessen, ettersom samskipnadene er svært ulike på det feltet. Mens SiO har en velutbygget tjeneste med fastlegeordning, baserer OAS seg hovedsakelig på refusjonstjenester.
  • Universitetsstyret skal 24. november ta stilling til sammenslåingen. Styrene i SiO og OAS vil ta sin avgjørelse umiddelbart etter det.

Arbeidet med å slå sammen de to studentsamskipnadene i Oslo går i de neste ukene inn i en avgjørende fase. Sannsynligvis vil Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS) i løpet av november avgjøre om de ønsker å gå inn for en felles studentsamskipnad for alle studentene i Oslo.

Dokumentavgift kan ødelegge

Det har vært jobbet for én stor samskipnad for Oslo-studentene i mange år. Selv om prosessen i dag er kommet lenger enn noen gang, står fremdeles et problem uløst. Dersom institusjoner slås sammen, og faste eiendommer overdras til nye selskaper, skal Statens kartverk ha 2,5 prosent av verdien av bygningsmassen i dokumentavgifter. For SiO og OAS sin del er dette beløpet rundt 25 millioner kroner.

OAS-styreleder Fredrik Arneberg bekrefter overfor Universitas at denne avgiften er et av de største uløste utfordringene i forhold til en sammenslåing.

– Vi opplever at departementet oppfordrer samskipnadene til å slå seg sammen og lage større og mer robuste organisasjoner, men når vi gjør dette koster det oss så mye at det ikke er verdt det, sier Arneberg.

Flere politiske partier har gjentatte ganger tatt til orde for fjerning av dokumentavgiften, og i en undersøkelse MMI foretok i august går det fram at dette er den desidert minst populære avgiften blant landets befolkning.

Vil ikke bli spist

Det er SiOs store bygningsmasse som skaper de største problemene i forhold til en sammenslåing av de to samskipnadene, da SiO eier flere store studentbyer, treningssentre og barnehager. OAS eier på langt nær like mange bygg, og et av alternativene til å slå sammen samskipnadene til et helt nytt selskap er å innlemme OAS i SiO. Men i OAS er det stor skepsis mot å bli «spist av storebror», og det blir derfor jobbet for å få på plass en særavtale for de to studentsamskipnadene.

Det er nå sendt en formell henvendelse til Kunnskapsdepartementet, som har sendt saken videre til Finansdepartementet. Styreleder Øyvind Gjengaar i SiO sier det jobbes for å minimere denne kostnaden.

– Denne avgiften er ikke laget for å ramme slike som oss, som driver på et ikke-kommersielt grunnlag. Vår spesielle organisasjonsform gjør at vi noen ganger faller mellom alle stoler. Jeg har imidlertid tro på at vi vil få en avtale som gjør at vi slipper unna avgiften, sier styreleder Øyvind Gjengaar i SiO, og kaller det «helt urimelig» at dette kan velte sammenslåingen.

SiO omsatte totalt for 485 millioner kroner i fjor.

Vedtak i november

Både SiO og OAS håpet at den felles studentsamskipnaden kunne være en realitet allerede fra 2010, men håpet svant da universitetsstyret på siste styremøte før sommeren valgte å ikke støtte sammenslåingen. Styret ved Høgskolen i Oslo stilte seg nylig positive til sammenslåingen på sist styremøte, men avventer UiOs endelige beslutning.

SiO har nå oversendt universitetsstyret en ny, lengre utredning, som punkt for punkt går gjennom vilkårene for en sammenslåing med OAS. Styreleder Øyvind Gjengaar mener SiO-styret har svart på de spørsmål som kom fra universitetsstyret før ferien, blant annet hva en sammenslåing vil bety for universitetsstudentene.

– Blir det en sammenslåing av SiO og OAS uten universitetsstyrets godkjennelse?

– Vi har bedt universitetsstyret om deres mening, ikke om deres tillatelse, sier Gjengaar.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe bekrefter at universitetsstyret har mottatt den nye utredningen, men vil ikke kommentere innholdet før etter styremøtet 24. november.

Powered by Labrador CMS