LEGGER PRESS PÅ BI: Remi Wulff, leder i SBIO, håper at BI vil øke fristasjonsbidraget til SiO, så prisen på treningskort blir mer rettferdig.

Trening kan bli 1000 kroner dyrere

På mandag skal Velferdstinget ta stilling til forslaget om å gjøre trening langt dyrere for BI-studenter. Alternativet er at UiO-studenter subsidierer dem.

Publisert Sist oppdatert
DYRT I DRIFT: Kostnaden per bruker av Nydalen Athletica er hele 70 prosent høyere enn på Studentidrettens andre sentre.

Treningsavgifter for SiO-studenter

  • Billigste alternativ for semesterkort hos Studentidretten for de forskjellige lærestedene tilknyttet SiO:
  • Universitetet i Oslo, Musikkhøgskolen, Veterinærhøgskolen, Arkitektur- og designhøgskolen og Kunsthøgskolen: 700 kroner.
  • Idrettshøgskolen og BI: 1025 kroner.
  • Menighetsfakultetet: 1250 kroner.
  • Forskjellene skyldes at de ulike lærestedene gir varierende grad av tilskudd per student til SiO.

I dag betaler BI-studenter 1025 kroner for semesterkort til Studentidretten. Dette er rundt 300 kroner mer enn studenter ved Universitetet i Oslo (UiO). Nå kan forskjellen bli enda større. Nydalen Athletica, treningssenteret på BI, er langt dyrere i drift enn de andre treningssentrene. Kostnaden per bruker er hele 70 prosent høyere enn på de andre sentrene.

Andre studenter kan få svi

På mandag skal Velferdstinget (VT) diskutere situasjonen. I sakspapirene er to løsninger på Nydalen Athleticas driftsproblemer skissert: Enten må treningskostnader for BI-studenter økes med rundt 1000 kroner i semesteret, ellers blir det en liten prisøkning på treningskort for den resterende studentmassen. I så fall vil andre studenter subsidiere de 2500 brukerne ved Nydalen Athletica.

– VT ønsker å bidra i denne diskusjonen. Det er viktig at studentene får komme med sine innspill i diskusjonen rundt beregningsmodeller for treningskortpriser, sier Ingvild Skogvold, nestleder i VT.

De høye driftskostnadene ved Nydalen Athletica skyldes delvis at senteret har lavt antall brukere, men også at BI betaler mindre til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) enn andre læresteder. Remi Wulff, leder i Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo (SBIO), forteller at mange BI-studenter allerede i dag har reagert på prisforskjellen.

– Studentene vet ikke at BI har lagt føringer for at de må betale mer. Prisen på treningskort er et resultat av at BI betaler mindre i tilskudd til SiO i såkalte fristasjonsbidrag, sier Wulff.

– BI betaler for lite

De forskjellige lærestedene subsidierer treningstilbudet i varierende grad, og det er grunnen til at prisene varierer ut fra hvilket lærested man tilhører. Ifølge Odd Wilhelmsen, økonomidirektør i SiO, betaler BI i dag forholdsmessig mindre i fristasjonsbidrag enn de andre lærestedene som er tilknyttet SiO.

– For at treningskortprisene skal bli rettferdige, må lærestedene betale et fristasjonsbeløp som står i forhold til antall studenter. Fordi BI betaler mindre fristasjonsbeløp, må studentene deres betale mer for treningskort. Beløpet SiO mottar fra BI for leien av Nydalen Athletica, dekker ikke leieprisen fullt ut, sier Wilhelmsen, som anslår at en ny ordning tidligst trår i kraft ved årsskiftet.

Wulff i SBIO håper BI vil øke fristasjonsbeløpet til SiO, slik at man kan unngå å sette opp treningsavgiften kraftig.

– Vi legger press på BI-administrasjonen etter beste evne med krav om at de bør øke fristasjonsbidragene til SiO, så prisene på treningskort kan bli mer rettferdige for alle parter, sier han.

Nedleggingsfare

Peder Egseth, tidligere leder for Studentpolitisk utvalg på BI, er enig.

– BI går ikke akkurat i underskudd, så de bør ha råd til å betale mer. Hvis prisen på treningskort økes med 1000 kroner i semesteret vil sannsynligvis ikke Nydalen Athletica få noen oppslutning blant studentene lenger, og etter hvert vil det nok bli lagt ned, sier han.

– En prisøkning på 1000 kroner i semesteret for treningskort ville helt klart skapt sterke reaksjoner blant BI-studentene. Men det ville heller ikke være rettferdig at studentene ved andre læresteder betaler mer, sier Wulff.

Wulff og Egseth er usikre på hvorfor færre studenter trener på Nydalen enn på de andre SiO-sentrene.

– Det blir bare spekulasjoner. Jeg vet om mange BI-studenter som heller trener på Domus Athletica enn her, fordi Domus kan tilby flere aktiviteter. Blant annet fotball, svømming og tennis, sier Egseth.

Universitas lyktes ikke å komme i kontakt med noen som kunne uttale seg i saken for BI, tross gjentatte henvendelser tirsdag.

Powered by Labrador CMS