Svindelskandale ved UiO: En professor mottok 91 000 kroner av Universitetet i Oslo i reisepenger som hun ikke hadde krav på. Nå er hun ettersøkt for underslag ved et annet universitet. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Professor ettersøkt for gigantunderslag

Publisert Sist oppdatert

*Dette er saken:*

  • En utenlandsk kvinnelig professor ansatt i full stilling ved Universitetet i Oslo innrømmet sommeren 2009 å ha urettmessig mottatt 91 000 kroner i reisepenger.
  • Professoren innrømmet også brudd på regelverket om sidegjøremål, som sier at alle ansatte må opplyse om andre arbeidsgivere/verv. Hun hadde en 80 prosent stilling ved et universitet i utlandet. Kvinnen fikk tilbud om å si opp stillingen sin ved UiO dersom hun tilbakebetalte pengene, i stedet for å få sparken.
  • I september i år ble UiO informert om at professoren er etterlyst i sitt hjemland for et betydelig underslag ved universitetet hun tidligere var tilknyttet. Politiet i hjemlandet har ikke etterlyst kvinnen internasjonalt og Kripos har derfor ingen kjennskap til saken.
  • Kvinnen jobber fremdeles med opplæring av medisinsk personell ved en utdanningsinstitusjon i Norge.
  • Kilde: Universitetet i Oslo

Professoren bedro både Universitetet i Oslo (UiO) og universitetet i sitt hjemland. Hun leverte de samme reiseregningene til begge universitetene, og svindlet UiO for totalt 91 000 kroner.

Da UiO-ledelsen ble oppmerksomme på dette i fjor sommer, fikk medisinprofessoren tilbud om si opp stillingen sin frivillig mot at hun betalte tilbake reisepengene. Det gikk professoren med på, og sluttet ved UiO 1. september i fjor.

– Saken ble dermed avsluttet fra UiOs side, skriver Anita Sandberg, HR-direktør ved UiO, i en epost.

– Hun la kortene på bordet og sa i fra om alle tilfellene der hun ikke skulle ha fått penger. Vi har også gått gjennom samtlige reisebilag og refusjonsbilag, forteller Sveinung Kristen Svanberg, revisjonssjef ved UiO.

  • En medisinprofessor ved UiO ble i fjor sommer tvunget til å si opp stillingen etter å ha svindlet til seg 91 000 kroner.
  • Professoren er nå også ettersøkt for gigantunderslag i sitt hjemland, men jobber fortsatt med medisinutdanning i Oslo.

Underslag trolig i millionklassen

I september i år fikk imidlertid saken en ny vending.

– I ettertid har det kommet frem at vedkommende også har en sak i sitt hjemland hvor det er utstedt arrestordre og tiltalebeslutning, skriver Sandberg.

Kvinnen er ettersøkt for å ha underslått «en ikke ubetydelig sum». Dette kan dreie seg om et millionbeløp, etter det Universitas kjenner til.

Saken er nå så alvorlig at UiO-ledelsen har besluttet å orientere Kunnskapsdepartementet (KD) om mislighetene. Den har «et betydelig større omfang og kompleksitet enn opprinnelig antatt», heter det i orienteringsbrevet til KD.

UiO-ledelsen trodde at professoren hadde reist tilbake til sitt hjemland, men etter hva Universitas erfarer er hun nå ansatt ved et annet medisinsk lærested i Oslo.

Dekan ved Det medisinske fakultet Finn Wisløff ønsker ikke å kommentere om de vil varsle professorens nåværende arbeidsplass om svindelsaken.

Løy for ledelsen

UiO krever at alle ansatte registrerer andre arbeidsgivere og verv i et såkalt «sidegjøremålsregister». Den anklagede løy for ledelsen og svarte nei da hun på direkte spørsmål ble spurt om hun hadde andre arbeidsgivere enn UiO, ifølge Svanberg.

Samtidig skal kvinnen blant annet ha representert både UiO og universitetet hun var tilknyttet i sitt hjemland ved en konferanse i USA. Hun krevde senere refusjon for reiseutgiftene fra begge universitetene.

– Hun kan ikke både representere UiO og en annen arbeidsgiver på en konferanse. Det må være én hun representerer, sier Svanberg.

Svanberg forteller imidlertid at instituttet og Det medisinske fakultet har behandlet saken på riktig måte, og at det ikke er rutinene ved UiO det er noe i veien med.

– Man skal kun godta originalbilag som regnskapsbilag. Til UiO leverte hun originalbilag, mens hun i sitt hjemland presenterte kopier, som beklageligvis ble godkjent, fortsetter han.

Ingen politisak i Norge

Det er opp til hvert enkelt land om de velger å etterlyse kriminelle internasjonalt eller ikke, og det er ingen automatikk i hvilke saker dette gjelder. Kripos, som håndterer kriminalsaker relatert til utlandet og Interpol, har ingen kjennskap til anmeldelsen av den utenlandske professoren.

– Denne saken er helt ukjent for politiet, og den finnes heller ikke i Interpols databaser. Så fremt hun ikke har blitt etterlyst via Interpol er det ikke noe vi vet, sier Are Lefdal, vaktleder på desken i Kripos.

Heller ikke vedkommendes ambassade hadde kjennskap til saken. De viste Universitas videre til det politiet i den tidligere professorens hjemland. Universitets- og høyskoleavdelingen i KD har kjennskap til saken, men hadde ikke anledning til å uttale seg tirsdag kveld.

På grunn av tidsforskjeller var det ikke mulig å komme i kontakt med verken universitetet eller påtalemyndighetene i den tidligere professorens hjemland tirsdag ettermiddag. Universitetsdirektør ved UiO, Gunn-Elin Bjørneboe, ville ikke uttale seg i denne saken. Den aktuelle professoren svarte ikke på Universitas’ gjentatte henvendelser.

Powered by Labrador CMS