FRYKTER SØKNADSFLUKT: Leder Raghild Henriksen, Anders Mosgren og Ola Rasmus Grønningseter fra studentutvalget ved Odontologisk fakultet er redde for at potentielle søkere nå vil skremmes vekk fra tannlegehøgskolen etter medieoppslag om seksuell trakassering og mobbing ved skolen.

Lei av sexstempel

Studenter ved Det odontologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo slår tilbake etter en høst preget av grove anklager om dårlig miljø, sextrakassering og mobbing.

Publisert Sist oppdatert
FRYKTER SØKNADSFLUKT: Leder Raghild Henriksen, Anders Mosgren og Ola Rasmus Grønningseter fra studentutvalget ved Odontologisk fakultet er redde for at potentielle søkere nå vil skremmes vekk fra tannlegehøgskolen etter medieoppslag om seksuell trakassering og mobbing ved skolen.
FRYKTER SØKNADSFLUKT: Leder Raghild Henriksen, Anders Mosgren og Ola Rasmus Grønningseter fra studentutvalget ved Odontologisk fakultet er redde for at potentielle søkere nå vil skremmes vekk fra tannlegehøgskolen etter medieoppslag om seksuell trakassering og mobbing ved skolen.

*Trakassering ved Det odontologiske fakultet:*

  • Dagbladet slo i september i fjor alarm om at det foregikk seksuell trakassering ved det odontologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo.
  • Saken fikk stor oppmerksomhet i flere medier, og hovedvernombud ved UiO, Mette Børing, gikk ut og meldte at: «Det er en kjent sak at fakultetet sliter med arbeidsmiljøet sitt på Institutt for klinisk odontologi. Det er hyppige sykemeldinger og stor utnytting av ansatte, studenter og stipendiater».
  • Etter anklagene gikk Universitetsdirektør Gunn Elin Bjørneboe raskt ut og satte til verks flere tiltak, blant annet skulle en undersøkelse gjennomføres ved fakultetet.
  • Undersøkelsen viste at flere studenter opplevde trakassering som et problem, derimot ble ingen beskrivelser av grov seksuell trakassering nevnt.
  • Kilder: Dagbladet, Uniforum, UiO’s arbeids- og læringsmiljøundersøkelse for Odontologisk Fakultet

– Verken studenter eller ansatte kjente seg igjen i anklagene om sextrakassering, forteller Ragnhild Henriksen, leder av studentutvalget ved Det odontologiske fakultet (ODONT) ved Universitetet i Oslo (UiO).

I fjor høst raste oppmerksomheten rundt fakultetet, etter at Dagbladet avslørte anklager om seksuell trakassering. Hovedvernombud Mette Børing ved UiO slo alarm om trakassering og mobbing, og en tidligere doktorgradsstipendiat sto frem og fortalte at hun ble sexpresset av sin veileder i årevis.

– Slike anklager er belastende, og her ble noen få enkeltsaker tillagt oppmerksomhet, sier Anders Mosgren, student ved ODONT.

Studentene er lei av at fakultetet blir stemplet som et skandalefakultet, og mener det kan føre til at færre ønsker å jobbe der.

– Ingen ønsker å bli skjelt ut

En ekstern undersøkelse av læringsmiljøet ved ODONT viser at førti prosent av studentene enten selv har opplevd trakassering eller kjenner til andre som har det. Tilfeller av seksuell trakassering ble ikke nevnt, men tallene taler likevel for seg.

– Det er ingen tvil om at det har skjedd ting som ikke er bra her. Flere personer er veldig direkte i undervisningssituasjon, og ikke alle takler det, sier Henriksen. Hun mener at ansatte noen ganger kan være lite hensynsfulle når de gir tilbakemeldinger til studenter.

Studentene mener problemet til fakultetet ligger i at det består av et lite og intimt miljø, som lettere leder til trakassering.

– Går du på Det samfunnsvitenskaplige fakultet er du en av 150 på forelesning. Det er stor kontrast til hvordan vi har det her, hvor vi er åtte studenter, forteller Anders Mosgren.

Kultur for trakassering

Mette Børing mener fakultetet sliter med trakassering. Dekan Pål Brodin sier at problemene både bunner i en kultur ved fakultetet og enkeltindividers adferd. Han bekrefter påstander om trakassering.

– Vi har hatt enkeltlærere med trakasserende adferd, men det skal vi gjøre noe med.

Han sier videre at det er et vanskelig læringsmiljø på odontologi, både fordi fakultetet har dårlig økonomi som skaper press på ansatte og studenter, og den konkrete undervisningssituasjonen.

– Det er lett å føle seg krenket i en situasjon der veileder må gi tilbakemelding når pasienten fortsatt er tilstede. Vi ønsker å forberede lærere og studenter bedre på dette, sier Brodin.

Bekymret for rekruttering

– Det som er litt farlig med all den negative oppmerksomheten, er at det bidrar til at færre får lyst til å søke seg hit, noe som igjen gir et problem med for få instruktører. Skolen blir uglesett, og det resulterer i at vi som studerer her får dårligere undervisning, sier Anders Mosgren.

Han mener at det er viktig at de ansatte trives med studentene ettersom lønnen er høyere andre steder.

Dekan Pål Brodin mener feilfokuset gjør det enda mindre attraktivt å søke jobb ved fakultetet.

– Det er helt klart et problem. Vi har 125 kliniske lærere, mange i deltidsstillinger, og lønnen er bedre utenfor fakultetet enn innenfor. Jeg er bekymret for fremtidig rekruttering av studenter og lærere.

Kim Kantardjiev i Arbeidsutvalget til Studentutvalget forteller nå at de ønsker å opprette et eget ombud for å ivareta studentenes rettigheter.

– Jeg ville være overrasket hvis trakassering bare er et problem her. Vi vil ha et eget ombud som ivaretar studentenes rettigheter. Per i dag er det for skjev maktfordeling mellom studenter og ansatte, sier han.

Mette Børing vektlegger at universitetsledelsen har gjort en god jobb for å følge opp anklagene, og at arbeidet med å forbedre miljøet allerede er i gang. Studentene håper at fokuset nå snur.

– Studentmiljøet er kjempebra. De fleste har et godt forhold til medstudenter og veiledere, sier Anders Mosgren.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe var dessverre ikke tilgjengelig for kommentar.

Powered by Labrador CMS