SPREK KAR: Alexander Burmo, student på europastudier ved Universitetet i Oslo, trener helst på dagtid. Da er det mindre folk, forteller han.

Frykter treningsboom

57 000 studenter skal kjempe om plassen på fire treningssentre.

Publisert Sist oppdatert

*Studentsamskipnaden i Oslo*

  • Ca. 37 000 studenter.
  • 10 060 studenter tilknyttet SiO er medlemmer av Studentidretten per i dag.
  • Eier fire treningsanlegg.
  • Treningsprisen er 750 til 1600 kroner i semesteret for studenter tilknyttet SiO avhengig av lærested.

*Oslo- og Akershushøgskolenes Studentsamskipnad:*

  • Ca. 20 000 studenter
  • Ca. 2 300 studenter benyttet seg av treningstilbudet forrige semester
  • OAS har avtale med en rekke treningssentre hvor de gir 400 kroner i reduksjon til studenter. På Friskis og Svettis gir de 800 kroner i reduksjon.
  • For en student tilknyttet OAS koster det 1600 for de 700 første, deretter 2500 kroner i semesteret.

– Kapasiteten på mange av treningssentrene er allerede sprengt slik det er i dag, sier studentpolitiker Håvard Vederhus i sosialdemokratene.

Etter planen skal Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Oslo- og Akershusstudentenes Studentsamskipnad (OAS) bli til én samskipnad fra 1. januar 2011. Det vil føre til at alle studentene i den nye samskipnaden får det samme treningstilbudet, noe som innebærer økt press på hele SiOs treningstilbud. Studentidretten ble før jul kåret til Best i test av TV2 hjelper deg.

– Jeg tror SiOs treningstilbud er mer attraktivt enn OAS’ tilbud, siden de har egne treningssentre, sier Vederhus.

Kapasitetsproblem

I søknaden om sammenslåing av SiO og OAS, som ble levert til Kunnskapsdepartementet (KD) i slutten av januar, kommer det tydelig frem at den nye samskipnaden skal ivareta de velferdstilbudene som allerede eksisterer.

– Den foreløpige planen er at OAS sine studenter skal trene på SiOs treningssentre, og betale 1200 kroner i semesteret. Det vil da bli et stort kapasitetsproblem når 20 000 nye studenter skal inn på SiOs treningssentre. I startfasen blir vi nødt til å benytte oss av eksterne treningssentre hvor studentene kan trene til redusert pris, sier bolig- og velferdsdirektør i OAS, Trond Bakke.

Per dags dato er det 10 060 studenter tilknyttet SiO som benytter seg av treningstilbudet til Studentidretten.

– Vi har god kapasitet på dagtid, men de fleste studenter ønsker å trene på ettermiddagen. På det meste har vi 4000 besøkende per dag på våre fire treningssentrene. Treningssentrene er en viktig sosial arena, så de fleste ønsker å trene når det er mye folk tilstede, sier direktør for Studentidretten Asbjørn Amundsen.

Studentene i fokus

OAS har en avtale med SiO om at 700 studenter kan trene ved Studentidretten til 1600 kroner i semesteret. Her gjelder «første mann til mølla»-prinsippet. Er du ikke blant de 700 første er prisen 2050 kroner i semesteret.

– Det er opp til de nye utdanningsinstitusjonene selv hvor mye de vil bidra økonomisk til studentidretten, for dermed å fastsette pris for den enkelte student. Utgangspunktet blir tatt i kostprisen som er 1600 kroner.

– Vi må i tilfelle utvide tilbudet, og den beste løsningen vil være å bygge et nytt treningssenter i sentrum. Det er viktig at alle studenter får et like godt treningstilbud til like god pris som i dag, sier Vederhus.

Han tror SiOs treningstilbud er mer attraktivt enn OAS sitt, fordi de har egne treningssentre. – Vi må se på mulighetene for å øke kapasiteten for studentene på de sentrene vi allerede har, og et nytt treningssenter er meget aktuelt, sier Vederhus.

Bakke er enig i at det må bygges et nytt senter.

– Vi blir én samskipnad, og det viktigste er å kunne tilby alle studenter et like godt og rimelig treningstilbud, sier han.

Ingen konkrete planer

Hovedstyreleder i SiO Fredrik Øren Refsnes kan ikke love at det blir et nytt treningssenter.

– Vi er i gang med å se på hvilken løsning som er den beste for studentene, men det foreligger ikke noen konkrete planer om et nytt treningssenter. Det er et spørsmål den nye samskipnaden må ta stilling til, sier Refsnes.

SiO og OAS får svar fra Kunnskapsdepartementet om sammenslåingen i løpet av sommeren.

Powered by Labrador CMS