Kompiser: Armando Christensen, Samson S. Midteng og Bendik Haave er rivende politisk uenige, men utenfor valglokalets dører er de knallgode venner likevel.

Valgthriller på Chateau Neuf

Stemningen er til å ta og føle på – og luften så tett at den kan skjæres i – når de første valgresultatene legges frem for politikkhungrige og øltørste studenter på Chateau Neuf mandag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

Litt over klokken 23 varsles en sterk blå vind – Høyre er i Oslo er med 31,4 prosent nesten dobbelt så store som Arbeiderpartiet – opp 6,1 prosentpoeng fra forrige valg. Både Frp og Venstre kan skilte med akseptabel oppgang på henholdsvis 1,3 og 3,5 prosentpoeng, ifølge NRKs prognoser. Med det ser hovedstaden mot solid borgerlig flertall og maktskifte.

Studentene Bendik Haave, Samson S. Midteng og Armando Christensen sitter på første rad foran storskjermen. Mens Midteng har stemt SV, har Haave og Christensen satt stemmen til Venstre.

– Er det miljø som er i fokus her, fra hver sin kant?

– For unge har alltid miljøet en pallplass. Så er det offentlige tjenester og andre ting, sier Haave.

Mistet en tredjedel

I hovedstaden har likevel MDG mistet nesten en tredjedel av velgerne, og har foreløpig landet på skarve 10,6 prosent. Dette tyder på at miljø har vært mindre viktig for velgerne enn tidligere år. 

Studentene medgir at økonomisk styring og offentlige tjenester kan være viktigere for velgerne ved dette valget enn tidligere.

Haave og Christensen gir som venstremenn to tomler opp for det foreløpige valgresultatet. De har lave skuldre for kveldens gang.

– Det er på tide med et skifte, og det får vi i kveld, slår Haave fast.

– Det er ikke på tide med noe skifte! skyter Midteng inn i fra siden.

Bra kok: Til tross for et noe glissent Chateau Neuf, er stemningen god.

– Avgjørende

Karl Magnus N.C.D Nyeng, leder i Velferdstinget, sitter med orkesterplass – i orkestergraven på kulturhuset – foran scenen.

– Vi er absolutt spente. Dette avgjør hva vi har mulighet til å sette frem av krav fremover fremfor politikerne. 

Han presiserer det blir iherdig innsats for å få politiske gjennomslag i Byrådserklæringen, byrådets politiske program for de neste fire årene, uavhengig av hvem som vinner valget. 

– Det blir sannsynligvis nye folk for oss å jobbe med. I morgen får vi en oppgave i å finne ut hvem vi skal påvirke. Og jo flere gjennomslag vi får i erklæringen, jo bedre er det på lang sikt for oss i Velferdstinget. 

– Vil resultatet påvirke Velferdstingets arbeid? 

– Uansett hvem som får makten nå er det gode muligheter for å forbedre velferdsvilkårene for studenter i Oslo, tydeliggjør Nyeng. 

Powered by Labrador CMS