DYRT: 2,5 millioner må til for å fikse trappen ved UB så den blir enklere å gå i.

Fikser problemtrapp midt i eksamensperioden

Studentparlamentets leder Heine Skipenes reagerer på at oppusningsarbeid på Blindern blir lagt til eksamensperioden.

Publisert Sist oppdatert
DYRT: 2,5 millioner må til for å fikse trappen ved UB så den blir enklere å gå i.

I tiår har studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo (UiO) måttet ta seg ned den krunglete trappen ved universitetsbiblioteket (UB). Trappen har en konstruksjon som gjør det vanskelig å forsere trinnene med likt antall skritt.

– Vi har endelig fått plass i budsjettet til å bruke 2,5 millioner kroner for å fjerne disse trinnene, sier teknisk direktør Frode Meinich. Pengene vil brukes til innkjøp av slipemaskiner og kursing av avdelingens ansatte.

– Det manuelle arbeidet står vi for selv, dette har først og fremst vært et spørsmål om infrastruktur, i dobbelt forstand, sier Meinich.

Tak skapte rom

Pengene kommer fra tildelingene UiO fikk over regjeringens krisepakke, som blant annet skulle sette i stand vinduer og få på plass etterisolering i sekstitallsbygningene på Øvre Blindern, samt å legge om taket på Domus Medica (DM), der det har vært problemer med lekkasje. I løpet av vinteren har imidlertid taket på DM sluttet å lekke.

– Det trengte bare litt tid til å trutne, det er vanlig med disse gamle takene, så vi ser ikke for oss at dette skal bli noe stort problem i fremtiden, sier Meinich.

– Men er de fristilte 2,5 millionene nok til å få bukt med problemtrappen?

– Det er i hvert fall nok til utstyret – eventuelle midler til renholdsarbeid i ettertid kommer vi til å søke om hos UiOs jubileumsfond.

Ønsker trappeoppvask

Renhold må nok til, for dette vil sannsynligvis bli støvete. Planen er å erstatte de usymmetriske trinnene med en blankslipt, skrå flate.

– Vi regner med å være ferdig innen sommerstudentene (fra UiOs internasjonale sommerskole, red.anm.) ankommer Blindern, sier Meinich.

Heine Skipenes, leder i Studentparlamentet (SP), reagerer på Teknisk avdelings planlegging.

– At dette vedlikeholdsarbeidet kommer midt i den tetteste eksamensperioden er håpløst. Dette vitner mest av alt om en utstyrsfetisjisme i Teknisk avdeling, som jeg syns er under universitetets verdighet.

Meinich ser at timingen kan vekke harme hos studentene.

– Mai er ingen heldig tid å foreta slikt oppusningsarbeid. Men vedlikeholdsarbeid vil alltid gå utover noen, sier han.

Skipenes innrømmer på sin side at SP er klar over det problematiske i disse trappene.

– Vi har fått henvendelser, både fra norske og internasjonale studenter, om situasjonen utenfor UB. Studenthelsetjenesten har også meldt fra om at en bruker av trappen har fått kneproblemer. Men dette blir allikevel å gå for langt, hevder Skipenes.

Universelt problem

Det er Meinich svært uenig i. For ham er dette et spørsmål om universell utforming.

– Vi når kanskje ikke målene i regjeringens nye lov om universell utforming med det første, men denne trappen har i mange år representert en universell utfordring, ettersom mange har slitt med den over lang tid. Om vi i det minste kan gjøre noen forbedringer som gagner hele universitetet, har vi kommet et stykke på vei.

Skipenes mener imidlertid at 2,5 millioner er i dyreste laget.

– Det virker helt tullerusk å bruke så mye på et engangsprosjekt som dette.

Meinich mener på sin side at maskininnkjøpet vil gagne universitetet i mange år fremover.

– Vi ser blant annet på muligheten for å utbedre den midlertidige løsningen ved T-banestasjonen Blindern med disse maskinene.

Rektor Geir Ellingsrud var ikke tilgjengelig for kommentar før saken gikk i trykken.

Powered by Labrador CMS