POSITIVE TIL FLYTTING: Veterinærstudenene Hans Holmboe (t.h) og Nils Martin Sikveland støtter forslaget om nytt veterinærfakultet på Ås. Om hestene Bim Light og Florry Scott også er positive er noe uvisst.

Flytteklare veterinærer

Motstanden mot beslutningen om å flytte Norges veterinærhøgskole til Ås har vært stor. Samtidig finnes det en betydelig andel ved skolen som ønsker vedtaket velkommen.

Publisert Sist oppdatert

Flyttingen av Norges veterinærhøgskole

  • I januar i år besluttet regjeringen å flytte Norges veterinærhøgskole til Ås, for å slås sammen med Universitet for miljø- og biovitenskap.
  • Regjeringens avgjørelse er blitt kraftig kritisert fra høgskolens egen ledelse. Blant annet har Lars Moe, rektor ved NVH, uttrykt skuffelse over at regjeringen ikke har hørt på flertallet i både fagmiljøet og ledelsen, som mener den beste løsningen vil være en sammenslåing med Universitetet i Oslo.
  • Stortinget skal behandle regjeringens beslutning våren 2008, og en avgjørelse er ventet å bli tatt like etter påske.

Tore Sivertsen, førsteamanuensis ved Institutt for produksjonsdyrmedisin ved Norges veterinærhøgskole (NVH), har sammen med andre ansatte og studenter ved NVH startet en informasjonsgruppe som er positive til å flytte skolen til Ås, og en sammenslåing med Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

– Vi ønsker å nyansere bildet av at hele NVH er negative til regjeringens beslutning, sier Sivertsen, som leder den nystartede informasjonsgruppen.

Han innrømmer at gruppa representerer en minoritet ved skolen, men poengterer samtidig at de utgjør et betydelig antall. Ifølge Sivertsen er det trolig så mye som en tredjedel av både ansatte og studenter ved NVH som stiller seg positive til regjeringens forslag.

– Målet er å gjøre opinion og Storting klar over at det finnes mennesker ved NVH som er positive til beslutningen om nybygging på Ås, forklarer Sivertsen.

Veterinærstudentene Hans Holmboe og Nils Martin Sikveland har engasjert seg i saken, og sitter begge i styret til informasjonsgruppen.

– På Ås er mulighetene for å bygge et velegnet anlegg større, og en utvidelse av studenttallet i framtida vil bli lettere. Samlet sett er flytting til Ås og en innlemmelse ved UMB det beste alternativet, mener Holmboe.

Informasjonsgruppen mener veterinærmedisinen vil ha faglige gevinster å hente ved samlokaliseringen med husdyrfag, akvakultur og næringsmiddelfag som allerede finnes ved UMB.

De største protestene mot flytting av skolen kommer i hovedsak fra NVHs forskningsmiljø og smådyrklinikken. Ved smådyrklinikken er man redde for at en flytting til Ås vil ta fra dem mye av kundegrunnlaget.

Både Sikveland og Holmboe sier at de har forståelse for at mange ved NVH er skeptiske til flytting. Likevel mener Sikveland det er på høy tid, og at skolen «skriker etter» ny og mer moderne bygningsmasse.

Holmboe mener smådyrklinikken vil kunne opprette et like godt kundegrunnlag på Ås.

– Ved å være dyrenes rikshospital vil folk reise til smådyrklinikken uansett, sier Holmboe.

Powered by Labrador CMS