Sjokkerende opptaksritual på studentforening: – Vi ble bedt om å kle oss nakne

Studenter på opptak til en studentforening ved veterinærhøgskolen skal ha blitt filmet nakne uten tillatelse og bedt om å slikke tamponger fulle av alkohol.

Publisert Sist oppdatert

– Når vi var fulle nok, tok de telefonene våre og tok oss med inn på et mørkt rom – én og én. Der ble vi servert kanskje ti shots med forskjellig ekkelt innhold.

Slik beskriver en student opptaksritualet til studentforeningen og mannskoret Bjældeklang, ved Veterinærhøgskolen på Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) til studentavisen Journalen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Den mannlige studenten, som ønsker å være anonym, forteller at en tampong ble fylt opp av drinken Bloody Mary, og han fikk beskjed om å slikke den.

– Etter å ha drukket shotsene, ble vi bedt om å kle oss nakne foran de som hadde ansvaret for opptaket, sier han til studentavisen.

Filmet nakne

En person skal deretter ha kommet inn i rommet og filmet studenten mens han fortsatt var naken. De spurte ikke om tillatelse til å filme, ifølge studenten.

Medstudenter skal senere ha fortalt ham at filmene av de nakne studentene ble vist på en fest. På denne filmen var kun overkroppene var synlige. Universitas har også blitt tipset om saken.

Den anonyme studenten er svært kritisk til mannskorets opptaksritualer, og forteller at også flere andre studenter han har vært i kontakt med er enige, skriver avisen.

Tidligere i høst avslørte Universitas at seksualiserte opptaksintervjuer foregikk hos [bartenderutvalget på BI](1) i en årrekke. Her fikk studenter også beskjed om å strippe, i tillegg til å simulere oralsex. Styret i Studentforeningen ved BI Oslo (SBIO) valgte å [tvangsnedlegge studentforeningen etter avsløringene.](3)

Positive tilbakemeldinger

Journalen har tatt kontakt med Svein Inge Arnestad i Bjældeklang. Han beklager hendelsen til avisen, men kjenner seg likevel ikke helt igjen i fremstillingen av saken.

– Det er beklagelig om noen føler det slik. Vi arbeider hele tiden for å skape et hyggelig miljø for alle nye medlemmer. Dersom noen kommer med kritikk, tar vi det til etteretning. Filming uten samtykke er ikke greit, og vi vil jobbe med rutinene rundt opptak for å unngå dette i framtida, sier Arnestad til Journalen.

Når Universitas spør hva i fremstillingen han ikke kjenner seg igjen i, henviser han videre til leder Alexander Figenschou.

– Vi kjenner oss ikke igjen i den fremstillingen som ble skrevet. De vi har hatt muligheten til å snakke med, som har gjennomført opptaket, har hatt positive tilbakemeldinger, skriver Figenschou i en e-post til Universitas.

Imidlertid har hverken Figenschou, eller andre i foreningen, svart på ytterligere henvendelser. Universitas har prøvd å komme i kontakt med Bjældeklang gjentatte ganger gjennom telefon og e-post de siste dagene, uten hell. Det er derfor ikke klart nøyaktig hva lederen for Bjældeklang ikke kjenner seg igjen i.

Mangler oversikt

Studiedirektør ved NMBU, Ole-Jørgen Torp, understreker at studentforeningene Bjældeklang ikke har ikke har noen direkte tilknytning til universitetet.

– NMBU har derfor ikke full oversikt over hva som skjer på opptakene til foreningene, sier Torp til Universitas.

– Burde NMBU ha mer kontroll over hva som skjer på opptakene til studentforeningene?

– I stedet for at NMBU skal ha mer kontroll over studentforeningene, vil jeg oppfordre alle studentene til å behandle hverandre på en respektfull måte.

Studiedirektøren har forståelse for at det kan utvikle seg tradisjoner i studentforeninger, men fastholder at det som blir beskrevet om opptaket til mannskoret er noe NMBU tar sterk avstand fra.

Studentens ansvar

Selv om NMBU har et ansvar for studentens generelle velferd, mener Torp at det er lederne for opptaket til studentforeningen som må ta på seg ansvaret.

– Hvordan vil NMBU følge opp denne saken videre?

– Vi har regelmessige møter med ledelsen i de forskjellige studentorganisasjonene som har tilknytning til NMBU. Her diskuterer vi blant annet hvilke verdier studenter på NMBU skal bli møtt med. Denne saken vil bli tatt opp og diskutert på et slikt møte, sier Torp.

universitas@universitas.no

Powered by Labrador CMS