Gode tider: SAIH og leder Anja Bakken Riise får stadig mer penger mellom hendene.

Bred støtte til SAIH

Pengene renner inn til Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH). Bistandsorganisasjonen skal bruke pengene på utdanning i Colombia.

Publisert Sist oppdatert

Sammenlignet med Redd Barna er vi fortsatt knøttsmå.

Anja Bakken Riise, leder i SAIH

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (SP UiO) har vedtatt å øke den frivillige støtten UiO-studentene gir Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) hvert semester fra 30 til 40 kroner.

Det er lite for hver enkelt student, men samlet betyr det omtrent 500 000 kroner ekstra i kassen til SAIH, ifølge organisasjonens egne beregninger.

– Økningen betyr at vi nå kan gjøre enda mer av det arbeidet vi gjør. Det vil si sterkere politisk påvirkning, nyskapende informasjonsarbeid og økt bistand til utdanningsprosjekter, forteller leder i SAIH, Anja Bakken Riise.

Colombia-prosjekt

Nasjonalt betalte rundt 140 000 studenter semesteravgiftsstøtten til SAIH i fjor. De lokale studentdemokratiene avgjør selv støttebeløpet for sine egne studenter.

SAIH skal i år innlede et samarbeid med to partnerorganisasjoner i Colombia.

– De jobber spesifikt med utdanning og ledertrening for unge urfolk- og afroetterkommere i rurale strøk. Urfolksungdom er særlig utsatt for å bli rekruttert inn både i militæret, geriljagrupper og paramilitære grupper. Utdanning blir derfor et viktig alternativ, forteller Bakken Riise.

NORAD-hjelp

I tillegg til økningen i den frivillige støtten fra studentene, har SAIH også fått økt støtte fra andre instanser. Tidligere hadde SAIH en rammeavtale med NORAD over fem år, på 19,5 millioner kroner i året. Fra og med i år blir det beløpet økt til nesten 25 millioner kroner i året.

På toppen av det har FOKUS, Forum for kvinnelig utvikling, økt sin støtte til hjelpefondet med 500 000 kroner – til over to millioner kroner i året.

– Budsjettet deres begynner å bli ganske stort?

– Sammenlignet med Kirkens Nødhjelp og Redd Barna er vi fortsatt knøttsmå, men for oss er dette selvfølgelig viktige og store økninger, sier Bakken Riise.

– Rettferdighet og demokrati

SP UiO tok selv initiativet til å øke støtten. Under møtet torsdag forrige uke stemte alle representantene for – med unntak av én, som unnlot å stemme.

Internasjonalt ansvarlig ved SP UiO, Emilie Langbråten Wilberg tror det er flere årsaker til at UiOs studentpolitikere ønsker å øke støtten.

– SAIH bruker ikke pengene til administrasjon, og de jobber etter et prinsipp om at utdanning fører til rettferdighet og demokrati, sier Langbråthen.

Powered by Labrador CMS