-- NØDVENDIG: Konstituerende fakultetsdirektør Tove Tvedt Blix sier det er nødvendig å kutte -- selv om det er uheldig for studentene.

– Rammer studentene

Det juridiske fakultet må kutte budsjettet med 8-10 millioner. JSU mener studentene blir skadelidende.

Publisert Sist oppdatert
-- URETTFERDIG: Leder i Juridisk Studentutvalg(JSU) Tonje Aas er oppgitt og skuffet over at fakultetes økonomiske problemer rammer studentene i stor grad.

På grunn av økonomiske problemer ved Det juridiske fakultet har ledelsen blant annet foreslått følgende kutt:

  • Innføre kvoteordning for eksamen hvor studenter maksimum får ta en eksamen på nytt to ganger iløpet av hele studiet.
  • Redusere sensorene fra to til én.
  • Redusere fra 8 til 6 timers skoleeksamen på 1.-4. avdeling.
  • Redusere fra 6 til 4 timers skoleeksamen på valgemnene.
  • Slutte å tilby utsatt prøve på 1.,2. og 5. avdeling (utsatt prøve eksisterer ikke på 3. og 4. avdeling).
  • Øke antall deltakere per kurs.
  • Sammenslå kurs ved lavt fremmøte.
  • Forslagene skal opp til vurdering på fakultetsstyremøte torsdag 13. september.

– Vi er allerede de studentene som får minst penger per student, og det er utrolig at de kan gjøre ytterligere innskrenkninger. Vi har lite fra før, og det er urettferdig at fakultetets økonomiske problemer rammer studentene på denne måten, sier Tonje Aas, leder i Juridisk Studentutvalg (JSU).

Fordi for få avla eksamen i 2006, og Det juridiske fakultet (JUS) dermed mistet studiepoengsinntekter, ser fakultetet seg nå nødt til å kutte budsjettet med 8-10 millioner neste år. JSU fortviler fordi de mener en for stor del av kuttene rammer studentene direkte.

– Mot sin hensikt

Særlig er JSU kritiske til forslaget hvor studentene kun gis to forsøk til å gjenoppta eksamen iløpet av hele studiet, i stedet for to ganger per eksamen slik det er i dag. At ordningen med mulighet til utsatt eksamen ved sykdom også vurderes fjernet, vekker irritasjon hos JSU.

– Studentene vil da bli et halvt år forsinket med studiene. I tillegg får de problemer med Lånekassen. Det er uforsvarlig at fakultetet legger opp til at studentene skal lese på to avdelinger parallelt, sier Aas.

Mest skeptisk har JSU likevel vært til forslaget om å redusere antall sensorer ved eksamen fra to til én.

– Dette har vi vært sterkt motstandere av, fordi det først og fremst vil føre til en økning i antall klager og derfor vil virke mot sin hensikt, sier Aas.

Dyre forelesere

Tonje Aas sier likevel at JSU har full forståelse for at det er nødvendig med budsjettkutt. De har derfor godtatt forslaget om sammenslåing av kurs ved lavt fremmøte og at eksamenstiden reduseres.

– Men selv dette er uheldig, og vi mener fakultetet i større grad bør kunne stramme inn andre steder, for eksempel på forskningsdelen. Stipendiatene bør undervise mer. De har en undervisningsplikt på 25 prosent, men i dag underviser de bare ti prosent, sier Aas, som mener at fakultetet bruker unødvendig mye penger på å leie inn dyre forelesere.

Ingen alternativ

Ordningen med undervisningsplikt er ifølge konstituert fakultetsdirektør ved JUS, Tove Tvedt Blix, for øyeblikket under utredning. Men konklusjonen vil uansett ikke ha noen innvirkning på de kuttforslagene som nå foreligger.

Blix understreker at hun forstår at studentene er opprørt, men mener at budsjettkuttene, slik de er foreslått nå, var eneste alternativ for å komme ut av det økonomiske uføret.

– Hvorfor kan dere ikke kutte mer innenfor forskningsdelen, slik studentutvalget foreslår?

– Vi har allerede kuttet flere millioner innenfor forskning, sier Blix.

Hun har ingen nøyaktige tall på hvor mye dette tilsvarer i forhold til tallene innenfor undervisningsdelen.

– Studentene får lide

Heine Skipenes, leder i Studentparlamentet, er ytterst kritisk til kuttforslagene fra JUS.

– Det har vært en klar tendens i flere år at det er studentene som får lide når det skal spares inn, sier han.

Skipenes trekker frem at JUS for et år siden vedtok å øke professorlønningene. Det samlede lønnshoppet kom på 3 millioner kroner. Fakultetsdirektør Blix forklarer lønnsøkningen med at fakultetet må ligge på nivå med lagdommerlønningene for å opprettholde konkurranseevnen. Skipenes synes likevel det er rart at JUS nå skal innskrenke studietilbudet. Han etterlyser en mer helhetlig tankegang.

– De studentene som tas opp må få et ordentlig studietilbud, og det innebærer ikke store budsjettkutt i utdanningstilbudet, sier han.

Powered by Labrador CMS