Fornøyd: Iman (22) representerer Fagutvalget for Midtøstenstudier, og sier studentene jubler for ny løsning.

Språkstudenter får fast konteeksamen

Språkstudenter har måttet vente ett år for å fortsette språkstudiene, dersom de stryker på eksamen. Det har instituttet nå endret på.

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst skrev Universitas om Agyad Alhamwi (33) som strøk på arabisk-eksamen fordi han skrev arabisk der han enten skulle skrive norsk eller engelsk. Som følge av dette måtte han vente et år med å fortsette språkstudiene, fordi eksamen bare blir avholdt én gang i året.

– Man kan ha en dårlig dag og gjøre det mye dårligere på eksamen enn det man egentlig hadde trodd.

Rune Svarverud, instituttleder ved UiO

Nå har instituttet valgt å endre på praksisen. Studenter skal få en sjanse til, gjennom en fast kontinuasjonseksamen (ofte kalt konteeksamen), hvis de stryker på en språkeksamen i arabisk, persisk eller tyrkisk, men også kinesisk og japansk. Det bekrefter Rune Svarverud, leder på Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS). Han er fornøyd med løsningen, og tror det kan bidra til at studentene får ta eksamen ut ifra sitt fulle potensiale:

– Det hender jo at studentene har en dårlig dag. De er ikke nødvendigvis syke, men man kan ha en dårlig dag og gjøre det mye dårligere på eksamen enn det man egentlig hadde trodd.

– Dette har vart i flere år. Alle studentene som har kjempet for å få denne konteeksamen, og endelig i år så blir det gjort!

Iman Saeed Ahmed (22), student

Les også: “Synkende interesse for fremmedspråk: – Vi ble stadig færre”

Seier for studentene

Iman Saeed Ahmed (22) er representant for studentene i Fagutvalget for Midtøstenstudier. Hun er fornøyd med innføringen av den nye konteeksamen, og understreker hvor lenge studentene har jobbet for dette:

– Dette har vart i flere år. Alle studentene som har kjempet for å få denne konteeksamen, og endelig i år så blir det gjort!

Hun har nettopp fått vite at hun kan senke skuldrene litt. Iman studerer Midtøstenstudier med arabisk som språk, og har eksamen om drøyt en uke.

– Håper du at det trer i kraft før eksamenen?

– Ja, selvfølgelig, det vil vi alle. Hvis vi stryker på en eksamen nå, så må vi vente et år før vi kan ta det opp igjen.

På bedringens vei

Instituttleder Svarverud tror en konteeksamen kan bli nyttig for progresjonen, og bidra til mindre frafall.

Og studentene kan juble allerede. Svarverud og avdelingsleder Hanne Skramstad bekrefter nemlig at dette vil gjelde eksamenene allerede i vår. Tar du et språkemne på IKOS vil du altså få mulighet til å «konte» dette semesteret.

Ny løsning: Leder på institutt for kulturstudier og orientalske studier (IKOS) Rune Svarverud er fornøyd med ny løsning for eksamen på språk.

Forrige uke ble det sendt ut e-post til alle studentene. Den hadde instituttet jobbet lenge med.

– Ordlyden overfor studentene er kjempeviktig, så derfor har vi jobbet litt med det sammen med eksamenskontoret, poengterer Skramstad.

Logistikken for de som skal på utenlandsopphold har imidlertid vært det vanskeligste å få til å gå opp.

– Logistikken blir ganske komplisert, fordi de som skal på utenlandsopphold til høsten, må ha godkjent eksamenen på vårsemesteret før de kan planlegge utenlandsoppholdet. De må søke først, i håp om å bestå, sier Svarverud, og ser frem til en travel eksamensperiode:

– Det er mye, men det skal gå opp.

Les også: “Hvorfor automatisk begrunnelse er veien å gå”

Powered by Labrador CMS