USIKKER: Veterinærstudent Maria Stenklev ser gode sider både ved å bli i Oslo og å dra til Ås.

Smådyr eller plass?

Vil bli i Oslo

Studenter og ledelse er enige: Norges Veterinærhøgskole bør forbli i hovedstaden.

Publisert Sist oppdatert

En avstemning ved Norges Veterinærhøgskole (NVH) forrige uke viser at 63 prosent av studentene ønsker at skolen skal forbli i Oslo. 28 prosent ønsker å flytte skolen til Universitet for Miljø og Biovitenskap (UMB) på Ås, mens 9 prosent avsto fra å stemme.

– Jeg tror dette er det beste alternativet for veterinærmedisin. Resultatet er omtrent som ventet, sier rektor ved NVH, Lars Moe, og påpeker at fasiliteter som Odontologisk fakultet, Folkehelseinstituttet og opptil flere sykehus ligger i direkte nærhet til lokalene på Adamstuen.

Lokaliseringen av Veterinærhøgskolen har vært et hett debattema helt siden 2003. Da konkluderte et flertall i Norum-utvalget med at flytting til Ås var det mest hensiktsmessige. I fjor kom en internasjonal evaluering i regi av Norges Forskningsråd til motsatt konklusjon.

Inn i Universitetet?

Rektorene ved NVH og UMB står steilt mot hverandre i hva som er mest hensiktmessig for veterinærutdanningen.

– Vi er det beste alternativet, det er helt sikkert, sier UMB-rektor Hove, som håper at de ansatte og de resterende studentene ved NVH på sikt vil forandre mening og flytte til Ås.

– Samarbeidet med medisinske institusjoner er større enn samarbeidet vi har med UMB, og det er en viktig årsak til å forbli i Oslo, repliserer NVH-rektor Moe.

Men Moe mener ikke bare at Veterinærhøgskolen bør forbli i Oslo. Han mener også det beste vil være om veterinærutdannelsen blir en del av Universitetet i Oslo.

– Den ideelle løsningen for det norske veterinærmiljøet er å jobbe for en sammenslåing med Universitetet i Oslo (UiO), sier Moe, som for noen uker siden sendte brev til UiO-rektor Geir Ellingsrud om saken.

Ellingsrud ønsker ikke å kommentere en potensiell sammenslåing overfor Universitas. Men UiOs forrige rektor, Arild Underdal, har tidligere uttrykt bekymring for at en sammenslåing vil belaste universitetets budsjett.

– Vi har ikke meldt oss på i konkurransen om NVH, for å si det slik, uttalte Underdal til Universitas i fjor.

I siste instans er det Kunnskapsdepartementet (KD) som avgjør NVHs skjebne. Statssekretær i KD, Åge Rosnes (SV), ønsker heller ikke å kommentere saken foreløpig.

– Det kommer ikke til å angå meg personlig, men jeg kan likevel forstå begge sider. Jeg skjønner argumentasjonen til Moe i forhold til at veterinærfaget er et medisinsk studium, men på den annen side er det bedre plass på Ås. Et stort argument for Oslo er at det her er stort grunnlag for smådyrpraksis, og det er viktig å bygge seg opp en kundebasis hvis man skal jobbe med smådyr, sier veterinærstudent på 8. semester, Maria Stenklev, som for anledningen hilser på nyopererte dyr i smådyrklinikken på NVH.

Selv kan hun tenke seg å jobbe med store dyr.

Powered by Labrador CMS