DET PERFEKTE ROVDYR: En pliosaur fester grepet om halsen til en plesiosaur. (Illustrasjon: Atlantic Productions)

Fant gigantisk dinosaur på Svalbard

Tyrannosaurus Rex liten i forhold.

Publisert Sist oppdatert

Dinosaurforskere fra Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo får nå omtale i flere av verdens største medier etter at de i går sendte ut en pressemelding om funnet av en gigantisk dinosaur på Svalbard. Dinosauren er en hittil ukjent art av rovdyret pliosaur, og har foreløpig fått det fryktinngytende navnet «Predator X».

15 meter lang

Dinosauren skal ha levd under juraperioden for 147 millioner år siden og var en rundt 15 meter lang og 45 tonn tung havøgle med en bitestyrke på 16 000 kilos trykk, noe som er fire ganger mer enn hva Tyrannosaurus Rex hadde og ti ganger mer enn hva noen av nåtidens dyr har. Den svømte ved hjelp av fire enorme luffer og tennene var rundt 30 centimeter lange.

Omtalt i New York Times

Selv om det første funnet av øgla ble omtalt i norske medier allerede i februar 2007 har pressemeldingen som ble sendt ut i går skapt en medieblest av de sjeldne. Storaviser som New York Times, The Times, Daily Mirror og The Daily Telegraph har alle omtalt funnet i store artikler på sine nettsider. I tillegg har nyhetsbyrået Reuters sendt ut nyheten til flere mindre nettaviser over hele verden. Funnet er også omtalt på de fleste norske nettaviser.

I slutten av mars vil en dokumentarfilm om utgravingen på Svalbard bli vist på den amerikanske TV-kanalen History Channel, før den kommer på norske, og andre europeiske TV-skjermer senere i år.

Powered by Labrador CMS