FRYKTLØSE: Hans Petter Graver og Inger Sandlie er ikke redd for å tape valget.
FRYKTLØSE: Hans Petter Graver og Inger Sandlie er ikke redd for å tape valget.

Hans Petter Graver vil bli ny rektor: – Dette er en unik mulighet

Jusprofessor Graver kaster seg inn i kampen om rektorstolen ved Universitetet i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Det som har motivert meg spesielt er utviklingen det siste året. Vitenskapens verdier, sannhet og rasjonalitet er under press. Og da er det enda viktigere at universitetet er oppdatert, aktuelt og tar initiativet i samfunnsutviklingen.

Rett før jul [lanserte kjemiprofessor Svein Stølen sitt rektorkandidatur](1). Nå kaster Hans Petter Graver seg inn i det som kan bli en uhyre spennende valgkamp.

Graver har tidligere uttalt til Uniforum at han ikke ville stille, men forteller til Universitas at den politiske utviklingen i samfunnet det siste året har inspirert han.

Det er nesten slik at Donald Trump har fått deg til å ville bli rektor?

– Ikke i noen direkte sammenheng selvfølgelig, men det er en del av bildet, ja.

Undervisning skal bli viktigere

Etter at NOKUTs underviserundersøkelse ble lansert på tirsdag, hvor studenter ble slaktet av forelesere, har undervisningsdebatten rast. Den er viktig, ifølge Graver.

– Undervisning må bli mer meritterende. Vi tenker oss at man kan ha flere karriereløp inn ved UiO. Slik at man kan ha et undervisningsløp og et forskerløp i tillegg til det kombinerte man har i dag.

Teamet vil også ha større fleksibilitet i utdanning.

– Vi vil se på utdanningsløpene og bidra til større grad av fleksibilitet, og kanskje gå tilbake til slik det var før kvalitetsreformen. Da kan studentene sette sammen utdanningen på tvers av fakultet og disiplingrenser.

Tidlig ute med program

Med seg på laget får han medisinprofessor Jan Frich som viserektorkandidat og molekylærbiologiprofessor Inger Sandlie som prorektorkandidat.

Sandlie trekker frem at i motsetning til Stølens team, er deres team allerede kommet ut med programmet sitt, med tittelen Tradisjon og Fornyelse.

– Vi er veldig stolte og glade i universitetet, men vi er ivrige etter å gjøre det enda bedre, forteller hun.

Sandlie sier at teamet hele veien har vektlagt å være tydelige på hvem de er og hva de mener, og understreker dette ved å trekke frem lanseringen av programmet.

Viktig for universitetets legitimiteten

Til tross for mye drittslenging under fjorårets presidentvalg i USA, ser det ut som om rektorkampen kommer til å gå rolig for seg. På sine Facebook-sider skriver rektorkandidat Svein Stølen at han er glad for at flere stiller.

– Vi er glade for at det er mer enn ett team som stiller til valg for å få lede og bidra til å videreutvikle den viktige og stolte institusjon som UiO er. Det at flere kandidater stiller til valg er selvsagt svært viktig for universitetsdemokratiet, men det er også svært viktig for legitimiteten til det teamet som skal lede UiO de neste fire årene.

Han skriver også at programmet hans vil legges frem i neste uke.

Hans Petter Gravers leserbrev: Jussen og livet

Tapt på målstreken før

I fjor var Graver en [het kandidat til å bli ny høyesterettsjustitiarius](2), men tapte på målstreken mot Torill Marie Øie. Selv om han nok en gang er ute etter en ny stilling, sier han at han ikke er lei av professorlivet.

– Jeg er ikke lei. Å være justitiarius var en unik mulighet. Nå er det mer resultat av en prosess. Jeg vil veldig gjerne være forsker også, men universitetet og samfunnet står overfor utfordringer som er viktigere enn egen forskning.

Tåler du ett nytt nederlag?

– Det tåler jeg veldig godt. Dette er et valg, og vi tror veldig på demokratiet. Hvis vi ikke får oppslutning er jeg heller ikke riktig person for stillingen.

Powered by Labrador CMS