penger er problemet: President i ANSA Karoline Myklebust er fullstendig uenig i Senter for internasjonalisering av høyere utdannings konklusjoner om at kjærlighet og trivsel alene er årsaken til at studenter velger å droppe utveksling.

– For lettvint om utveksling

ANSA mener at det er manglende informasjon og penger som holder studenter tilbake fra å reise på utveksling.

Publisert Sist oppdatert

– Vi synes selvfølgelig det er flott at studenter trives i Norge, men det er ikke det som er problemet.

Karoline Myklebust, president i ANSA

*Dette er saken:*

  • Senter for Internasjonalisering av høyere utdanning (SIU) publiserte nylig rapporten «Hvorfor studere i utlandet?», som konkluderer med at familie, kjæreste og trivsel er de viktigste årsakene til at norske studenter velger å ikke dra på utveksling.
  • ANSA mener rapporten er mangelfull, og at fokuset heller bør ligge på faktorer som manglende informasjonsarbeid og finansiering, noe som støttes av Norsk Studentunion.
  • SIU mener også at manglende finansiering ikke er en reell barriere for utvekslingsmobilitet, noe ANSA stiller seg kritiske til.

– Vi i ANSA synes det er flott at studenter trives i Norge, men det er ikke det som er problemet. Det er andre grunner som holder igjen de som ønsker å reise ut på utveksling, men som likevel velger å ikke gjøre det, sier Karoline Myklebust, president i Association for Norwegian Students Abroad (ANSA).

Myklebust referer til en nylig publisert rapport fra Senter for Internasjonalisering av høyere utdanning (SIU) som tar for seg utveksling blant norske studenter. Rapporten konkluderer med at de viktigste barrierene blant de som ikke har et utvekslingsopphold i løpet av studiene er [familie, kjæreste og generell trivsel](1).

– Det blir for lettvint å konkludere med at de viktigste mobilitetsbarrierene for studenter som ikke drar på utveksling er kjærester og trivsel, og at man derfor ikke kan gjøre noe for å bedre muligheten for utenlandsopphold, sier hun.

Feil fokus

ANSA gjennomførte selv en undersøkelse i 2008 blant studenter som vurderte utenlandsstudier.

– Vi fant ut at dårlig finansiering, manglende informasjon og mangelfullt språk var de største barrierene. Dette er faktorer som vi kan jobbe for å forbedre, sier Myklebust.

Leder for Norsk Studentunion (NSU) Anne Karine Nymoen stiller seg bak Myklebust i kritikken mot SIU.

– Vårt mål er at alle som vil skal ha muligheten til å reise på utveksling. Derfor burde man fokusere på hvorfor de som vil reise ut likevel ikke gjør det, sier Nymoen.

Hun tror også at andre forhold enn familie og trivsel kan være utslagsgivende for hvorvidt studenter velger å dra utenlands eller ikke.

Penger ikke et problem

Informasjonsleder i SIU Hanne Alver Krum avviser kritikken fra ANSA og NSU.

– Vi ville enkelt og greit finne ut hva som gjør at folk reiser eller ikke reiser på utveksling. Derfor valgte vi å intervjue studenter som studerer i Norge, og ikke gradsstudentene som oppholder seg ute, sier Krum.

Krum har ingen tro på at manglende finansiering er en viktig grunn til at studenter velger å holde seg hjemme fremfor å reise ut.

– Den største utfordringen ligger ikke i finansiering. Dersom man reiser til et studiested som ikke krever høye skolepenger, og hvor det er billigere å leve enn i Norge, trenger ikke utenlandsoppholdet bli særlig dyrt, sier Krum.

Myklebust mener derimot at rapporten klart viser at finansiering er en av de problemene som det er viktig å ta tak i.

– Finansiering havner på en fjerdeplass i rapporten over de barrierene som hindrer studenter i å utveksle. Hvis SIU mener at dette ikke er et reelt problem, må de bedre informasjonen om de mulighetene som faktisk finnes, sier Myklebust.

Powered by Labrador CMS