Mørkt for SFB-studenter

Viserektor Inga Bostad stiller seg bak forslaget om å stenge dørene for selvfinansierte utenlandsstudenter.

Publisert

Denne uka skal spørsmålet rundt de selvfinansierte bachelorstudentenes (SFB) videre skjebne avgjøres. Etter en omfattende høringsrunde til alle åtte fakulteter ved Universitetet i Oslo (UiO), opprettholder Universitetsdirektør Hanne Harlem forslaget om at søkere til bachelorprogrammene må ha generell studiekompetanse og kunne dokumentere norskkunnskaper for å studere ved UiO. Det betyr med andre ord kroken på døra for selvfinansierte bachelorstudenter som kommer fra utlandet. De kan ikke norsk, men har til nå har fått et gratis norskkurs fra UiO. Det er dette kurset UiO vil kutte for å spare penger.

Viserektor Inga Bostad utsatte i februar avgjørelsen i Studiekomiteen fordi hun ønsket mer informasjon om saken før hun ville ta endelig stilling til forslaget.

– Det har vært en veldig vanskelig sak, men etter samtaler med dekaner og instituttledere, har jeg til slutt valgt å stille meg bak forslaget fra komiteen om avvikling av SFB, sier Bostad.

– Universitetet bruker mye ressurser på behandling av disse søknadene, og ønsker i stedet å bruke mer tid og ressurser på norskundervisning for masterstudenter, sier hun.

Det er leder for Studentparlamentet, Maria Veie Sandvik, skuffet over. – Med dette viser Universitetet i Oslo at man i realiteten ikke er opptatt av internasjonalisering, kun av å få inn masterstudenter som gir fjær i hatten og økt status, sier Veie Sandvik.

Hun er frustrert over at administrasjonen ikke lytter til studentorganene i denne saken.

– Denne gruppen av utenlandsstudenter er en stor ressurs for universitetet, og har et reelt ønske om å bli en integrert del av universitetssamfunnet. At Universitetet derfor ikke lytter til oss studenter, som kjenner disse studentenes situasjon bedre enn de ansatte, er svært skuffende.

I 2005 utgjorde tok 61 SFB-studenter bachelorgrader ved UiO. Studiekomiteen vedtar sin innstilling i slutten av uka. Deretter overlates saken til Universitetsstyret, som fatter endelig vedtak på grunnlag av Studiekomiteens innstilling.

Powered by Labrador CMS