BILLIGERE STUDENTMAT: Administrerende direktør ved Studentkafeene, Alain Clérambault, vil ha «dagens middag» til 25 kroner.

Dagens til 25 kroner?

Kantinedirektør Alain Clérambault har en drøm om billigere «dagens middag«. Et nytt bakeri i Frederikkebygget på UiO tror han vil være et skritt på veien.

Publisert Sist oppdatert

Slik subsidieres «dagens».

  • Visse varer i Studentkafeene subsidieres for å gi billigere priser til studentene. Dette omfatter alle produktene med Velferdstingets logo på, og inkluderer blant annet dagens middag, kaffe, salat og påsmurt.
  • SiO selger andre varer med overskudd som brukes til å subsidiere de billige varene.
  • En «dagens middag» koster per i dag 47 kroner for studenter, og 61 kroner for ikke-studenter.
  • Flere spesialkonsepter kan på sikt gi billigere «dagens», forutsatt at spesialkonseptene går med overskudd. Nytt bakeri (spesialkonsept) forventes å være åpent fra og med høsten 2011 i Frederikkebygningen på UiO.

– Jeg er overbevist om at selv om «dagens middag» er rimelig i dag, må vi ha som mål å gå enda lavere i pris. Jeg ser for meg «dagens middag» til 25 kroner, sier Alain Clérambault, kantinedirektør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Subsidierer noen varer

– Det er fullt mulig med billigere «dagens middag» dersom vi selger mer på spesialkonseptene våre, sier Clérambault.

Studentkafeene er delt opp i to typer serveringssteder. Hovedkafeene med velferdstilbud, som Frederikke kafé (UiO), der mye av vareutvalget selges til reduserte, studentvennlige priser. Den andre typen er såkalte spesialkonsepter, kommersielle serveringssteder som Frida (UiO), Trygve (UiO) og Fyrhuset kafé (HiO). Overskuddet herfra går blant annet til å subsidiere mat og drikke i hovedkafeene.

– Spesialkonseptene våre baserer seg i stor grad på markedsstyrte priser, og er ikke billigere enn andre serveringssteder i byen. Disse tjener vi penger på, og de subsidierer velferdstilbudene våre, for eksempel «dagens middag» som tidvis selges med tap, sier Clérambault.

Hvor mye en «dagens middag» subsidieres, har Clérambault imidlertid ikke oversikt over.

«Godt kjøp»

– Vi er veldig enige i ideen om at man subsidierer noen velferdstilbud. Det var opprinnelig Velferdstingets initiativ å gjøre dette, slik at de basisvarene studentene ønsker seg mest kan bli så billige som mulig, sier Magnus Nystrand, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus.

De basisvarene Nystrand sikter til er varene som i dag har Velferdstingets «godt kjøp»-merke på seg. Dette inkluderer alle «dagens»-varer, som middag, salat, påsmurt og kaffe.

Nytt bakeri til UiO

For å få billigere «dagens middag» er det to alternative måter å dekke inn tapet på. Visse varer i spesialkonseptene må bli dyrere, eller så må salget her økes.

– Kommer prisene til å gå opp på noe annet for å dekke inn tapte inntekter på billigere dagens?

– Prisene bør ikke gå opp, da kommer vi til å miste kundene våre. Vi er nødt til å øke volumet på spesialkonseptene våre. En videre utvidelse av spesialkonseptene kan på sikt muliggjøre lavere priser på velferdstilbudene, sier Clérambault.

– Vi skal blant annet åpne et nytt bakeri til høsten, der hvor kafeen Frederik (UiO) ligger i dag. Bakeriet skal selge bakervarer, brød, kaffe og billig frokost. Salget herfra kan brukes til å subsidiere blant annet «dagens middag», sier han.

Fortsatt usikkert

Om dette kan bli en realitet, gjenstår å se.

– Vi er fortsatt på planleggingsstadiet, og kan ikke love noen ting. Men billigere «dagens middag» er noe jeg jobber for hele tiden, sier Clérambault.

Studentkafeene tar ikke ut noe overskudd, så alt overskuddet fra spesialkonseptene reinvesteres i ulike studenttilbud. Neste gang du drikker en kaffe latte (på et av Studentkafeenes servingssteder), støtter du altså billigere matpriser på velferdstilbudene.

Powered by Labrador CMS