Prestestudenter presterer

Det er fortsatt én bastion igjen der menn får best karakterer.

Publisert

Ved kun 6 av 49 studiesteder får menn oftere toppkarakterer, mens kvinnene stryker oftere enn mennene.

Av disse må tre av dem sies å ha en kristen forankring: Fjellhaug misjonshøyskole, Menighetshøgskolen i Stavanger og Betanien diakonale høgskole. Og av fakultetene ved UiO er det på Teologisk fakultet (TF) menn gjør det best:

Ved TF fikk i 2005 14,7 prosent av mennene A, mot 12,1 prosent av kvinnene. 7,6 prosent av mennene strøk, mot 10,1 prosent av kvinnene, viser nye tall fra Database for høyere utdanning (DBH).

Trygve Wyller, prodekan ved Teologisk fakultet, har ingen god forklaring på hvorfor teologi er «unntaket» fra kvinnenes karakterovertak.

– Vi er et lite fakultet, og det kan være store forskjeller fra år til år. Men hvis dette viser seg å være en tendens vi ser over flere år, så er det noe vi må se nærmere på, sier Wyller til Universitas.

Og det er usikkert om tallene fra i fjor er en del av en tydelig trend. I 2004 fikk 13,2 prosent av mennene og 13,8 prosent av kvinnene A. 5,7 prosent av mennene strøk, mot 3,1 prosent av kvinnene.

De siste årene har andelen kvinner oversteget mennene, også på teologi.

– Det er en markant trend, og for oss er det mer interessant enn små prosentforskjeller i karakterer, sier Wyller.

Studentparlamentsleder Maria Veie Sandvik har selv studert teologi. Hun ser ingen åpenbar forklaring på karakterforskjellene på fakultetet.

– Jeg hadde ikke så gode karakterer selv, men tror nok ikke det hadde noe med kjønn å gjøre. Samtidig er det klart at teologiske fag innebærer svært utfordrende faglig refleksjon knyttet til identitet og kjønn – spesielt for kvinnelige studenter. Kjønn er et sentralt tema, og kan bli et problem når kvinner søker jobb. Slike bekymringer kan kanskje gi utslag på karakterer, sier hun.

Powered by Labrador CMS